Οι Λίστες της "Επανάστασης", η Δημοκρατία στα καλύτερά της...

Οι Λίστες της "Επανάστασης", η Δημοκρατία στα καλύτερά της...

Photo by Anadolu Agency/Getty Images/ Contributor

Του Γιάννη Κουζηνού

Η διορία που έδωσε ο πρόεδρος Μαδούρο στους υπουργούς του να απολύσουν όλους τους υπαλλήλους που ψήφισαν εναντίον του στην πρώτη φάση του δημοψηφίσματος ανάκλησης και κατέχουν θέσεις κλειδιά σε δημοσιές υπηρεσίες και οργανισμούς, είναι μονό η κορυφή του παγόβουνου. Δεν είναι  καινούρια τακτική για την "μπολιβαριανή επανάσταση". Δεν αφορά μονό διευθυντές και προϊσταμένους, δεν αφορά μονό τους δημοσίους υπαλλήλους αλλά είναι o τρόπος που αντιμετωπίζεται κάθε αντίθετη φωνή στη χωρά. Αφορά κάθε πολίτη στην Βενεζουέλα και είναι η τακτική που ακολουθούν 17 χρονιά στην προσπάθεια τους να επιβάλουν, να επιβληθούν να διχάσουν, να τρομοκρατήσουν και να παρατείνουν την παραμονή τους στην εξουσία με κάθε τρόπο. Οι πολιτικοί κρατούμενοι ηγέτες της αντιπολίτευσης, οι εκατοντάδες απλοί πολίτες που βρίσκονται φυλακισμένοι με μοναδικό αδίκημα την φωνή που ύψωσαν εναντία στο καθεστώς είναι το σκοτεινότερο παράδειγμα της ιδίας πολιτικής, από τους ιδίους ανθρώπους, από την πρώτη μέρα που ανέλαβαν την διακυβέρνηση της χωράς.

Απ' όπου και να το πιάσεις θα λερωθείς. Πρώτα από όλα γεννάται το εξής ερώτημα: Πως είναι δυνατόν τα ονόματα των πολιτών που συμμετείχαν και ψήφισαν στην πρώτη φάση του δημοψηφίσματος ανάκλησης να βρίσκονται στα χεριά της κυβέρνησης; Την διαδικασία οργάνωσε και διενήργησε το "ανεξάρτητο όργανο" που είναι υπεύθυνο για όλες της εκλογικές αναμετρήσεις στη χωρά, το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο – CNE. Σε μια δημοκρατική χωρά με νομούς και σεβασμό προς το σύνταγμα και τους πολίτες αυτό και μονό το ερώτημα θα ήταν αφορμή τεραστίου σκανδάλου και φυσικά θα δημιουργούσε και μεγάλες αμφιβολίες για τον τρόπο διεξαγωγής όλων των εκλογικών αναμετρήσεων στα χρονιά της "επανάστασης". Το CNE σαμποτάρει συστηματικά και προσπαθεί να καθυστερήσει την διαδικασία του δημοψηφίσματος, τα ονόματα όσον ψηφίζουν πηγαίνουν απευθείας στα χεριά της κυβέρνησης που τα χρησιμοποιεί για να τρομοκρατήσει τους πολίτες και να αποτρέψει την συμμετοχή τους στο δεύτερο μέρος της διαδικασίας και ακόμα υπάρχει κόσμος που αμφισβητεί ότι υπάρχει συνταγματική εκτροπή στην Βενεζουέλα το 2016.

Οι σχεδόν 3.5 εκατομμύρια δημόσιοι υπάλληλοι στην Βενεζουέλα από την αρχή ήταν όργανο στα χεριά του καθεστώτος. Κάθε φορά που υπήρχε ομιλία του Τσάβες και σήμερα του Μαδούρο, κάθε φορά που διοργανώνουν ακόμα μια πορεία στήριξης προς την κυβέρνηση, συνήθως όταν υπάρχει πορεία διαμαρτυρίας από την αντιπολίτευση, οι δημοσιές υπηρεσίες κλείνουν και όλοι οι υπάλληλοι, αφού πρώτα έχουν λάβει και το σχετικό memo, υποχρεούνται να λάβουν μέρος "αυθόρμητα" στις συγκεντρώσεις. Σήμερα βέβαια τα πράγματα έχουν αλλάξει καθώς η δημοτικότητα του Μαδούρο βρίσκεται κάτω από 20% και όπως είναι φυσικό ακόμα και στον δημόσιο τομέα δεν μπορούν να βρουν πιστούς στρατιώτες όπως στο παρελθόν. Σήμερα τα memo από τους εναπομείναντες υποστηρικτές του καθεστώτος, διευθυντές του δημοσίου τομέα, είναι απειλές προς τους εργαζομένους και πίεση για την μη συμμετοχή τους στο δημοψήφισμα . Όποιος ψηφίσει να μην ξαναπατήσει για δουλειά ήταν το μήνυμα που έλαβαν χιλιάδες τις ημέρες πριν την διεξαγωγή της πρώτης φάσης του δημοψηφίσματος ανάκλησης. Προφανώς ακόμα και με αυτές τις απειλές τα πράγματα δεν πήγαν όπως τα υπολόγιζαν και έτσι σήμερα η πίεση και οι απειλές έρχονται κατευθείαν από τον πρόεδρο και το καθεστώς. Σήμερα οι επί χρονιά υποστηρικτές της "μπολιβαριανής επανάστασης" πληρώνονται με το ίδιο νόμισμα που πληρώθηκαν εκατομμύρια πολίτες που τόλμησαν να ψηφίσουν ναι στο δημοψήφισμα ανάκλησης κατά του Τσάβες το 2004.

Η περίφημη "Tascon List - H λίστα του Τασκόν" είναι η λίστα με τα ονόματα και όλα τα στοιχειά ταυτότητας, πάνω από 2.400.000 Βενεζολάνων που ψήφισαν ναι στο δημοψήφισμα ανάκλησης κατά του Ούγκο Τσάβες το 2004. Ο βουλευτής της συμπολίτευσης τότε, Λουίς Τασκόν, δημοσίευσε την λίστα με τα ονόματα και τα στοιχειά αυτών των ανθρώπων στην επίσημη σελίδα του κοινοβουλίου και ακολούθησαν δηλώσεις όπως αυτή της τότε υπουργού υγείας Roger Capella "όλοι αυτοί που υπέγραψαν ενάντια στον πρόεδρο Τσάβες θα απολυθούν γιατί η πράξη τους είναι τρομοκρατία κατά της επανάστασης". Ακολούθησαν χιλιάδες απολύσεις αλλά και κάθε είδους διακρίσεις εναντίον όλων αυτών των ανθρώπων με τον αποκλεισμό τους από τον δημόσιο τομέα, την δυσκολία σε οποιαδήποτε συναλλαγή τους με το δημόσιο αλλά και την στοχοποίηση τους με κίνδυνο την σωματική τους ασφάλεια αφού όλα τα στοιχειά τους ήταν σε δημόσια θεά στη διάθεση του κάθε φανατικού παρακρατικού. Το όνομα της γυναικάς μου ήταν ένα από αυτά και η ιδία θύμα για πολλά χρονιά των διακρίσεων και του αποκλεισμού στο όνομα της "επανάστασης".

Σήμερα το όνομα της είναι σε μια ακόμα λίστα μαζί με τα ονόματα χιλιάδων πολιτών που υπογράφοντας για μια ακόμα φορά σε ένα ακόμα δημοψήφισμα ανάκλησης, στην πρώτη φάση του, δεν ασκούν απλά το δημοκρατικό τους δικαίωμα επικυρώνοντας την βούληση τους για αλλαγή αλλά ρισκάρουν υψώνοντας την φωνή τους εναντία σε ένα βαθιά αντιδημοκρατικό καθεστώς. Για μια ακόμα φορά θα καταχωρηθούν σαν τρομοκράτες αλλά στην Βενεζουέλα οι πολίτες σήμερα δεν βάζουν βόμβες και δεν σκοτώνουν κόσμο για την ιδεολογία τους. Η βόμβα που είναι έτοιμη να εκραγεί είναι η ιδία η κοινωνία που βιώνει την εξαθλίωση.