Οι ηθοποιοί της Αμερικής συμφώνησαν για τη μετάδοση παραστάσεων

Οι ηθοποιοί της Αμερικής συμφώνησαν για τη μετάδοση παραστάσεων

Χωρίς μουρμούρα θα μαγνητοσκοπούνται πλέον στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής οι θεατρικές παραστάσεις, ύστερα από συμφωνία που υπέγραψαν δύο μεγάλα σωματεία της ψυχαγωγικής βιομηχανίας, σχετικά με την διαδικτυακή μετάδοση. Η συμφωνία, όπως αναφέρεται στους New York Times, θα διευκολύνει τα θέατρα σε όλη τη χώρα να κινηματογραφούν παραστάσεις και μιούζικαλ κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού.

Όλο το ζήτημα σχετιζόταν με τις συμβάσεις των εργαζομένων στο θέατρο. Ύστερα από μήνες διαφωνιών, η Actors' Equity Association, η οποία εκπροσωπεί 51.000 ηθοποιούς και σκηνοθέτες, και η SAG-AFTRA , η οποία εκπροσωπεί 160.000 άτομα που εργάζονται κυρίως στον κινηματογράφο και την τηλεόραση, ανακοίνωσαν τη συμφωνία προχθές το απόγευμα. Στόχος όλων, και τα δικαιώματα να διαφυλαχτούν με ένα τρόπο και να επιβιώσουν οι καλλιτέχνες αλλά και οι τέχνες.

Προς το παρόν η συμφωνία ισχύει έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2021 και περιλαμβάνει πολλούς περιορισμούς. Φερ’ ειπείν, το κοινό, κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής ροής, δεν πρέπει να υπερβαίνει το διπλάσιο της χωρητικότητας του θεάτρου, ή το τριπλάσιο για αίθουσες με λιγότερες από 350 θέσεις. Και αυτό για να μην υπάρχει ανταγωνισμός με τον κινηματογράφο ή την τηλεόραση.

«Το πρόγραμμα ενδέχεται να μην περιλαμβάνει έργα που είναι περισσότερο κοντά στη φύση μιας τηλεοπτικής εκπομπής ή ταινίας», λέει η συμφωνία, με την οποία διατηρείται η ιστορική δικαιοδοσία της SAG-AFTRA», δήλωσε η πρόεδρος της ένωσης, Gabrielle Carteris και ο David White, ο εθνικός εκτελεστικός διευθυντής, σε επιστολή προς τα μέλη τους. «Είμαστε ευτυχείς που μπορούμε να βοηθήσουμε στη δημιουργία ευκαιριών εργασίας για τα μέλη μας κάτι που είναι ζωτικής σημασίας, ενώ προστατεύουμε επίσης τις ευκαιρίες εργασίας των μελών της SAG-AFTRA τώρα και στο μέλλον», πρόσθεσαν.

Τα δύο σωματεία είχαν προβλήματα μεταξύ τους, τα οποία όμως παρακάμφθηκαν μπροστά στην επιβίωση του κλάδου.

Η Actors 'Equity Association, που ιδρύθηκε το 1913, εκπροσωπεί περισσότερους από 51.000 επαγγελματίες ηθοποιούς και σκηνοθέτες σε εθνικό επίπεδο. Επιδιώκει να προωθήσει την τέχνη του ζωντανού θεάτρου ως βασικό συστατικό της κοινωνίας και να προωθήσει τη σταδιοδρομία των μελών της μέσω διαπραγματεύσεων για τους μισθούς, βελτιώνοντας τις συνθήκες εργασίας και παρέχοντας ένα ευρύ φάσμα παροχών, συμπεριλαμβανομένων των προγραμμάτων υγείας και συντάξεων. 

Η SAG-AFTRA συγκεντρώνει δύο μεγάλες αμερικανικές συνδικαλιστικές οργανώσεις: Screen Actors Guild και American Federation of Television and Radio Artists. Και οι δύο είχαν σχηματιστεί στην ταραγμένη δεκαετία του 1930, και έδωσαν τότε πολλές μάχες υπέρ των εργαζομένων καλλιτεχνών. Τα μέλη τους ενώθηκαν για να σχηματίσουν τη διάδοχη ένωση προκειμένου να διατηρήσουν τα σκληρά κερδισμένα δικαιώματα και να συνεχίσουν τον αγώνα για επέκτασή τους. Είναι ηθοποιοί, εκφωνητές, δημοσιογράφοι εκπομπών, χορευτές, dj, συγγραφείς ειδήσεων, σκηνοθέτες ειδήσεων, οικοδεσπότες προγραμμάτων, μαριονετίστες, καλλιτέχνες ηχογραφήσεων, τραγουδιστές, ακροβάτες, και άλλους επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης.