Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020, 00:02

Bίβιαν Ευθυμιοπούλου
-A +A

Οι φυλακές δεν έχουν μόνο τζακούζι

Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020, 00:02

Δεν είναι η Μόρια το μεγαλύτερο όνειδος που παρέλαβε η Νέα Δημοκρατία από τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι ελληνικές φυλακές είναι το  στίγμα που κηλιδώνει το Κράτους Δικαίου και την Δημοκρατία στη χώρα μας και πρόκειται για μια κηλίδα αίματος.

Από το 2015 μέχρι τον Απρίλιο που γράψαμε για πρώτη φορά για το θέμα 146 άνθρωποι που βρίσκονταν υπό την κηδεμονία και την επιτήρηση του ελληνικού κράτους έχασαν τη ζωή τους μέσα στις φυλακές και οι περισσότεροι από αυτούς δολοφονήθηκαν υπό φρικιαστικές συνθήκες.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη από την πρώτη στιγμή, στις προγραμματικές της δηλώσεις και μάλιστα δια στόματος του ιδίου του Πρωθυπουργού, εξήγγειλε δραστικά μέτρα για τις φυλακές με βασικότερο την απομάκρυνσή τους από τον αστικό ιστό του Κορυδαλλού, άλλη μια φρικιαστική κατάσταση για όσους ζουν εκτός αλλά περί της φυλακής.

Ομολογούμε ότι είχαμε δει με σκεπτικισμό τον διορισμό της κ.Σοφίας Νικολάου στη θέση της Γ.Γ.Αντιεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης εξαιτίας της θορυβώδους και «φανταιζί» προεκλογικής καμπάνιας που είχε κάνει ως υποψήφια στην Α’ Αθηνών και επειδή οι φυλακές είναι ένας τομέας που έχουμε ασχοληθεί εκτενώς παρακολουθούμε σε καθημερινή βάση το έργο που γίνεται στον τομέα αυτό. Έχουμε εκπλαγεί ευχάριστα. Μέχρι σήμερα βλέπουμε σκληρή δουλειά και λίγα λόγια και είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα στις φυλακές καθώς και το χάλι που παρέλαβε η κυβέρνηση. Η κ.Νικολάου δείχνει να εργάζεται σκληρά και κυρίως με σοβαρότητα.

Διαβάσαμε όσα είπε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για το καθεστώς ανομίας που επικρατούσε στον Κορυδαλλό. Οι πληροφορίες για την ύπαρξη «τζακούζι» και «καζίνο» κατέλαβαν τους τίτλους των σχετικών ρεπορτάζ. Όμως οι φυλακές δεν είναι οι 500 εξαγριωμένοι ποινικοί που είχαν επιβάλλει συνθήκες ζούγκλα αλλά ένα πλήθος συμπολιτών μας δεδομένου ότι είναι εξαιρετικά εύκολο να βρεθούμε στη φυλακή για κάποιο τροχαίο, κάποιο χρέος, κάποιο «στραβοπάτημα». Στις φυλακές βρίσκονται και οι τοξικομανείς και βέβαια υπάρχουν παιδιά που μεγαλώνουν εκεί με τις έγκλειστες μητέρες τους. 

Όσα είπε η κ.Νικολάου στην επιτροπή της Βουλής (σύμφωνα με τα ρεπορτάζ) μας κάλυψαν απολύτως και συμφωνούμε ότι είναι ανάγκη να αποκατασταθεί η τάξη στα σωφρονιστικά καταστήματα ώστε οι φυλακισμένοι να είναι ασφαλείς. Θέλουμε όμως με το σημείωμα αυτό να υπογραμμίσουμε την ανάγκη ενίσχυσης της αντιεγκληματικής πολιτικής με τον σχεδιασμό ειδικών προγραμμάτων, την ανάγκη ενίσχυσης του ψυχιατρικού τμήματος των φυλακών και την ακόμα πιο επιτακτική ανάγκη για τη φροντίδα των τοξικομανών και βέβαια των παιδιών που ζουν σ’ αυτές. Αναγνωρίζουμε την προσπάθεια που γίνεται, τη συγχαίρουμε, αλλά θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι θα συνεχιστεί γι αυτό και δεν θα σταματήσουμε να την παρακολουθούμε. 

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Σάββατο, 4 Απριλίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα