Οι φλόγες στην Κηφισιά ή στην Αγία Παρασκευή

Οι μεγάλες πυρκαγιές είναι μια πραγματικότητα. Και θα είναι μέχρι να καεί και ο τελευταίος πνεύμονας πρασίνου. Εδώ είχαμε 40 βαθμούς και πυρκαγιά στο Λονδίνο! Οι ολέθριες συνέπειες της αλλαγής του κλίματος είναι πλέον ορατές και στους πιο δύσπιστους. Και τα δικά τους σπίτια κινδυνεύουν! Ακόμη και αν δίπλα τους υπάρχει μια θαμνώδης περιοχή και όχι ένα πυκνό δάσος. Η αλήθεια είναι ότι αλλάζουν όλα γύρω μας. Τι κάνουμε γι αυτό;

Δεν χρειάζεται να βγάλουμε το βιβλίο με τα τσιτάτα και να αρχίσουμε να λέμε διάφορα κοινότυπα πράγματα. Ο κόσμος έχει βαρεθεί και από αυτά. Θα σας πούμε τι είναι εκείνο που δεν χρειάζεται. Δεν χρειάζεται μία κυβέρνηση να λέει ψέματα, ακόμη και όταν η αλήθεια δεν είναι αρεστή το εκλογικό σώμα. Αυτό που συνέβη στο Μάτι δεν πρέπει να ξανασυμβεί. Και στο Μάτι δεν υπήρξε ένσταση επειδή η αριστερή κυβέρνηση δεν σταμάτησε την κλιματική αλλαγή. Υπήρξε κατακραυγή για τα ψέματα για τους νεκρούς και για την ανοργανωσιά του κράτους. Το Μάτι είναι αυτό που δεν πρέπει να επαναληφθεί άλλη φορά στο μέλλον.

Θα σας πούμε και τι είναι εκείνο που πρέπει να γίνει! Μια καλύτερη οργάνωση του κράτους για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Μόνο έτσι θα σωθούν ζωές. Δεν θα εξαφανίσουμε το πρόβλημα, επειδή η επίλυσή τους δεν εξαρτάται μόνο από εμάς. Αλλά έχει σημασία να έχουν οι άνθρωποι τη βοήθεια όταν τη χρειάζονται.

Η μεγάλη πυρκαγιά στην Αττική ήταν και φέτος συνεπής στο ραντεβού της. Είναι κάτι περισσότερο από βέβαιο ότι κάθε καλοκαίρι θα έχουμε κάτι ανάλογο. Το αν θα ξηλώσουμε ή όχι τα πεύκα είναι ένα θέμα που η συζήτησή του έχει εξαντληθεί όλα αυτά τα χρόνια, χωρίς να έχει υπάρξει κάποιο πρακτικό αποτέλεσμα. Το να μην κτίζουμε μέσα στα δάση είναι επίσης μία συζήτηση χωρίς αντικειμενικό στόχο, αφού έχει κτιστεί σχεδόν ολόκληρη η Αττική. Τι να κάνει, δηλαδή, κάποιος με τα σπίτια στο Ντράφι;

Πρακτικά αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι μια καλύτερη οργάνωση στα θέματα πυρόσβεσης. Με τη χρήση σύγχρονης τεχνολογίας, έτσι ώστε να έχουμε την πληροφορία όσο πιο γρήγορα γίνεται. Και εξειδικευμένο προσωπικό για τις δασικές πυρκαγιές. Αυτή είναι μία συζήτηση που έχει επίσης γίνει στο παρελθόν, αλλά που δεν άλλαξε κάτι στο διά ταύτα. Με άλλα λόγια, καλές οι συζητήσεις, καλές οι συσκέψεις των αρμόδιων φορέων, αλλά όλοι κρίνονται στο πεδίο. Θα πει κάποιος ότι είναι άδικη η κριτική υπό το βάρος των προβλημάτων της κλιματικής αλλαγής. Μα η πολιτική είναι για να βρίσκει λύσεις. Όταν δεν τις βρίσκει οι πολίτες αναζητούν εκείνους που μπορούν ή που τις υπόσχονται.

Η σημερινή κυβέρνηση έχει παρουσιαστεί καλύτερη από την προηγούμενη σε θέματα οργάνωσης. Αυτό είναι βέβαιο. Αλλά κι αυτή η κυβέρνηση, όπως και όλες οι προηγούμενες, δεν τόλμησαν να δώσουν λύσεις που να αντέχουν στον χρόνο. Ακριβώς επειδή η οποιαδήποτε λύση στα θέματα περιβάλλοντος θίγει ψηφοφόρους και αυτό δεν είναι καλό για έναν πολιτικό που επιθυμεί να επανεκλέγει.

Προσωπικά δεν ξέρω τι θα έπρεπε να γίνει. Πολύ θα ήθελα όμως να ακούσω ένα σχέδιο από κάποιον που να ξέρει. Ένα ρεαλιστικό σχέδιο. Και θα το ακολουθούσα. Και το ίδιο νομίζω ότι συμβαίνει με τους περισσότερους από εμάς, τους απλούς πολίτες. Το ερώτημα είναι αν υπάρχει ένα τέτοιο σχέδιο και αν υπάρχει η διάθεση για να κάνουμε κάτι. Όχι για να απαλλαγούμε από τις φωτιές. Αυτό είναι σχεδόν αδύνατο. Αλλά για να μην φτάσουμε στο σημείο να κυνηγούμε μία μέρα τις φλόγες μέσα στην Κηφισιά ή στην Αγία Παρασκευή.

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]