Οι επιχειρήσεις ζόμπι, βλάπτουν σοβαρά την οικονομία

Οι επιχειρήσεις ζόμπι, βλάπτουν σοβαρά την οικονομία

Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου

Γράφτηκαν πολλά για την εταιρία παραγωγής και εμπορίας γυναικείων ενδυμάτων που τερμάτισε ανεπιτυχώς τις δραστηριότητές της. Η κατάληξη της, οφείλεται σε αρκετούς παράγοντες τόσο εξωγενείς όσο και ενδογενείς. H πορεία της εταιρίας ακολούθησε με πολύ μεγαλύτερη ένταση, την πτώση του δείκτη αγοράς αλυσίδων λιανικού εμπορίου ετοίμων ενδυμάτων.

Συγκεκριμένα ο προαναφερόμενος δείκτης με έτος βάσης του 2008 και με τιμή βάσης τις 100 μονάδες κινήθηκε σταδιακά στις 97 το 2009, στις 74 το 2011, στις 54 το 2013 και ακολούθως κινήθηκε ανοδικά στις 58 μονάδες το 2015 και στις 62 το 2017. Της συγκεκριμένης εταιρίας ο κύκλος εργασιών από τα 29 εκατ. ευρώ συρρικνώθηκε στα 3,5 εκατ. ευρώ το 2015, δηλαδή κατέγραψε μια πτώση της τάξης του -88%, όταν ο αντίστοιχος δείκτης της αγοράς είχε υποστεί μια πτώση της τάξης του -42%. Οι δε υποχρεώσεις ανήλθαν στα 25 εκατ. ευρώ και τα ίδια κεφάλαια έφτασαν τα – 5 εκατ. ευρώ.

Η δε ρύθμιση του 2016, που επετεύχθη μέσω της δικαστικής οδού, συνολικού ύψους 28,3 εκατ., εκ των οποίων 16,1 εκατ. αφορούσαν τις τράπεζες και 8,910 εκατ. το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, απέτυχε παταγωδώς. Είναι φανερό πως η εταιρία αυτή, καθ' όλη την χρονική περίοδο από το 2009 μέχρι σήμερα, λειτουργούσε ως ζόμπι , καθώς είχε ήδη γυρίσει σε αρνητικά ίδια κεφάλαια και αδυνατούσε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της προς τις τράπεζες, αφού δεν μπορούσε να καταβάλει τους τους από τα λειτουργικά της κέρδη.

Δεν πρέπει κανείς να είναι οικονομικός φωστήρας για να αντιληφθεί πως η ραγδαία συρρίκνωση του κύκλου εργασιών της εταιρίας, που εκφράστηκε με διπλάσιο ποσοστό έναντι του κλαδικού δείκτη, οφείλεται πέραν της οικονομικής κρίσης και της μείωσης της κατανάλωσης και σε εσωτερικούς παράγοντες που αφορούσαν στον τρόπο λειτουργίας και διοίκησης της εταιρίας.

Είναι πολλές οι εταιρίες ζόμπι που εξακολουθούν και λειτουργούν όλα αυτά τα χρόνια, πέρα και έξω από κάθε οικονομική λογική, με μοναδικό γνώμονα τις θέσεις εργασίας που θα χάνονταν αν η εταιρία έκλεινε. Όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι ακριβώς. Η εταιρία ζόμπι στην προσπάθεια της να κινείται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, δεν εξυπηρετεί τα δάνεια της τα οποία κοκκινίζουν και συνεπακόλουθα οι τράπεζες αδυνατούν να δανειοδοτήσουν μια υγιή επιχείρηση. Η εταιρία ζόμπι στην προσπάθεια της να σταθεί όρθια, αδιαφορεί για τις αποπληρωμές των προμηθευτών της, των συνεργατών της και τις καταβολές των μισθών των εργαζομένων της, δημιουργώντας έτσι συνθήκες στρεβλού ανταγωνισμού έναντι άλλων επιχειρήσεων που εξυπηρετούν τα δάνεια τους, αποπληρώνουν, προμηθευτές, συνεργάτες και εργαζόμενους.

Μα δυο λόγια μια εταιρία ζόμπι, η οποία εξακολουθεί να βαδίζει υποβασταζόμενη προς την άβυσσο, φορώντας το ηθικό δίλημμα της εν δυνάμει απώλειας θέσεων εργασίας, ουσιαστικά αποστερεί από τις παραγωγικές εταιρίες μερίδιο αγοράς, μερίδιο τραπεζικών πιστώσεων και κάποιους ευνοϊκότερους όρους λειτουργίας που θα προέκυπταν από ο ξεκαθάρισμα στην αγορά. Για παράδειγμα η εταιρία ζόμπι ενοικιάζει ακίνητο, το οποίο θα μπορούσε να ενοικιάσει φτηνότερα μια παραγωγική και κερδοφόρα εταιρία. Η εταιρία ζόμπι κάνει χρήση υπηρεσιών αποθήκευσης και διακίνησης, χρησιμοποιώντας πόρους και δυνατότητες που αφαιρούνται από άλλες εταιρίες. Και φυσικά διατηρεί ημιθανείς θέσεις απασχόλησης, που θα μπορούσαν εν δυνάμει να ανοίξουν στον ανταγωνισμό και σε αντίστοιχες κερδοφόρες και παραγωγικές επιχειρήσεις.

Η διατήρηση στη ζωή επιχειρήσεων, σαν την εταιρία παραγωγής και εμπορίας γυναικείων ενδυμάτων, που απασχολεί τα μέσα μαζικής ενημέρωσης λόγω του τερματισμού της λειτουργίας της, διαστρέφει τον ανταγωνισμό, στηρίζει τον πάσης φύσης προστατευτισμό και ανατρέπει τους όρους και τις συνθήκες της ανοικτής και ελεύθερης οικονομικής δραστηριότητας. Η ελληνική οικονομία, δεν έχει ανάγκη από εταιρίες ζόμπι και αργά ή γρήγορα η ίδια η ζωή θα δώσει τις απαντήσεις της. Αρκεί οι εταιρίες ζόμπι να μην έχουν συμπαρασύρει στην καταστροφή και τις εναπομείνασες κερδοφόρες και παραγωγικές επιχειρήσεις.


*Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.