Οι έωλες υποθέσεις του Προϋπολογισμού

Οι έωλες υποθέσεις του Προϋπολογισμού

Του Νότη Μηταράκη*

Η κυβέρνηση προσπαθώντας να τετραγωνίσει τον κύκλο (ικανοποιημένοι πολίτες – ικανοποιημένοι δανειστές) φέρνει έναν εξωραϊσμένο προϋπολογισμό, που στηρίζεται εν πολλοίς σε υπεραισιόδοξες υποθέσεις.

Ο Προϋπολογισμός προβλέπει ανάπτυξη 2,7%, με τα φορολογικά έσοδα στα 49,6 δις ή 25,9% ΑΕΠ. Το 2,7% είναι εξαιρετικά αισιόδοξο, γιατί προϋποθέτει αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης 1,8% και των επενδύσεων 9,1%. Ωστόσο πολλοί δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς δίνουν πολύ πιο συντηρητικές εκτιμήσεις. Ο ΟΟΣΑ για παράδειγμα δίνει πρόβλεψη ανάπτυξης 1,3%. Εάν επαληθευτεί, θα έχουμε μια «τρύπα» στο ΑΕΠ πάνω από 2 δις και πάνω από 500εκ. στα φορολογικά έσοδα. Τότε θα αντιμετωπίσουμε την παραδοξότητα, η χώρα να αναπτύσσεται και ταυτόχρονα η κυβέρνηση να είναι αναγκασμένη να πάρει νέα μέτρα περιλαμβανομένου και του κόφτη!   

Η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1,8% είναι αμφίβολο ότι θα επιτευχθεί. Τα νοικοκυριά, λόγω της φοροεπιδρομής, αποδίδουν σχεδόν το 60% του εισοδήματός τους σε φόρους και εισφορές. Η κυβέρνηση προσβλέπει στη μείωση της ανεργίας για τόνωση του οικογενειακού εισοδήματος, αλλά η ανεργία αφενός αποκλιμακώνεται με αργούς ρυθμούς, αφετέρου οι νέες δουλειές είναι στην πλειονότητά τους χαμηλόμισθες, ευκαιριακές …. ή αδήλωτες.  

Ακόμα πιο δύσκολο είναι να επιτευχθεί αύξηση των επενδύσεων κατά 9,1%. Οι υπάρχουσες επιχειρήσεις αποδίδουν σε φόρους και εισφορές τα 2/3 των κερδών τους, ενώ ο αναπτυξιακός νόμος είναι στην ουσία ανύπαρκτος. Έτσι πολλές από αυτές επιλέγουν τη μετανάστευση (φυσική ή φορολογική): 2.000 επιχειρήσεις μετανάστευσαν στη Βουλγαρία από τον Ιούνιο του 2015 ως τον Ιούνιο του 2016.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση, λόγω ιδεοληψιών και ανικανότητας άφησε να χαθεί πολύτιμος χρόνος στην υλοποίηση επενδύσεων που είχαν συμφωνηθεί και δρομολογηθεί από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας (συνολικά 37,6 δις την περίοδο 2012-14): Cosco, Περιφερειακά αεροδρόμια, ΔΕΣΦΑ. Το Ελληνικό, (επένδυση 8 δις €), ήρθε με καθυστέρηση ενός έτους για κύρωση στη Βουλή. Σήμερα, η έκδοση των αδειών καθυστερεί, λόγω και αδυναμιών του Γραφείου Ελληνικού – θέμα για το οποίο έχω καταθέσει κοινοβουλευτική ερώτηση.

Η Νέα Δημοκρατία, σε πιο δυσχερές δημοσιονομικό περιβάλλον, είχε προχωρήσει το 2014 σε σειρά θετικών ρυθμίσεων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Είχε μειώσει: 

  • τις ασφαλιστικές εισφορές συνολικά κατά 5%,
  • το ΦΠΑ στην εστίαση κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες.
  • Τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 30%
  • Την Εισφορά Αλληλεγγύης κατά 30%

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να προωθεί μίζερη, μυωπική οικονομική πολιτική, την ώρα που η χώρα χρειάζεται φυγή προς τα μπροστά.

Οι πρόσφατοι πανηγυρισμοί θα αναδειχτούν σε ένα ακόμα «Βατερλώ» της κυβέρνησης  , η οποία υποσχέθηκε «κούρεμα» και πήρε βραχυπρόθεσμα μέτρα.

Στην πράξη, ουσιαστική ονομαστική μείωση του χρέους έγινε μόνο το 2012 με τις διαγραφές χρέους αρχικά της τάξης των 110 δις και περίπου 40 δις στη συνέχεια. Το PSI και η εθελοντική επαναγορά.

Επιπλέον η συμφωνία του Eurogroup βραχυπρόθεσμα σημαίνει αύξηση των τόκων λόγω αύξησης του επιτοκίου από 0,2% σε 1,5%. Άρα αυξημένες χρηματοδοτικές ανάγκες, τις οποίες κανείς δεν έχει πει από πότε και με ποιο τρόπο θα καλύψει.

Ο κ. Χουλιαράκης σε επιτροπή της Ευρωβουλής είπε το αυτονόητο: ότι αναμένουν διατήρηση των πλεονασμάτων στο 3,5% για περισσότερα χρόνια – κανείς δεν ξέρει για πόσα.

Η συμφωνία της 5ης Δεκεμβρίου δεν εξασφαλίζει καν την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση, τη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα, ή την έξοδο στις αγορές. Θυμίζω ότι η τελευταία έξοδος στις αγορές ήταν την άνοιξη του 2014, όταν τα σημάδια εξόδου από την κρίση ήταν ορατά.

Σε κάθε περίπτωση το χρέος δεν αρκεί για να βάλει τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης. Είναι αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη, όπως έχει πει και ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η χώρα χρειάζεται να βρει το δημοσιονομικό χώρο που θα επιτρέψει μειώσεις φόρων και εισφορές. Όπως έκανε το 2014 η Νέα Δημοκρατία. Το μείγμα των πολιτικών πρέπει να αλλάξει, να δοθεί έμφαση στον περιορισμό των δαπανών.

Και κυρίως, να πιστέψουμε στις δυνατότητες αυτού του τόπου, να επιτρέψουμε στον Έλληνα να δημιουργήσει και πάλι!

* Ο κ. Νότης Μηταράκης είναι βουλευτής Χίου της Νέας Δημοκρατίας.