Οι Έλληνες δικαιούνται απαντήσεις για το προσφυγικό

Οι Έλληνες δικαιούνται απαντήσεις για το προσφυγικό

Του Βασίλη Κικίλια*

Το μεταναστευτικό ζήτημα έχει κλονίσει τη συνοχή της Ευρώπης, πολύ πιο έντονα από την οικονομική κρίση. Σήμερα, είναι θλιβερή η διαπίστωση ότι καθοριστικό μερίδιο ευθύνης έχει μια ελληνική κυβέρνηση, αυτή των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Ακόμα ηχούν στα αυτιά μου οι φωνασκίες των δήθεν προοδευτικών για τις «απάνθρωπες συνθήκες στην Αμυγδαλέζα» το 2014, όταν είχα την ευθύνη της Μεταναστευτικής Πολιτικής ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Οι ίδιοι τώρα σιωπούν μπροστά στην αθλιότητα των δεκάδων hotspots σε όλη τη χώρα.

Η ντροπή της Μόριας κάνει δυστυχώς την Αμυγδαλέζα να μοιάζει με πεντάστερο ξενοδοχείο. Αλήθεια, πού έχει πάει το 1,6 δισ. που διαχειρίστηκαν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού;

Μια εικόνα του καταυλισμού είναι αρκετή για να αποτυπώσει τις ανύπαρκτες συνθήκες υγιεινής, την περιορισμένη πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα και τα καθημερινά περιστατικά έντονης βίας, την ανθρώπινη εξαθλίωση.

Ο ρόλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να ελέγχει την κυβέρνηση, η οποία με τη σειρά της οφείλει να δίνει συγκεκριμένες απαντήσεις.

Στους δέκα μήνες που διετέλεσα συντονιστής Μεταναστευτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, κατέθεσα 43 ερωτήσεις στη Βουλή. Το περιεχόμενο των ερωτήσεων ήταν ανθρωπιστικό (προστασία ασυνόδευτων παιδιών), λειτουργικό (υπηρεσίες ασύλου) και οικονομικό (διαγωνισμοί σίτισης). Η μόνιμη επωδός των αρμόδιων υπουργών, και συγκεκριμένα των κ. Σκουρλέτη, Τόσκα, Μουζάλα, ήταν πως «όλα βαίνουν καλώς». Κανείς τους τώρα δεν είναι βέβαια στην κυβέρνηση. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, κ. Καμμένος, απέφευγε συστηματικά να απαντήσει.

Η Ειδομένη, το Ελληνικό, ο Πειραιάς, η Σάμος, η Χίος, η Κως, η Λέρος και βέβαια η Μόρια αποδεικνύουν τη διαχρονική ανικανότητα της κυβέρνησης Τσίπρα στη διαχείριση του μεταναστευτικού. Άλλωστε, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, με την καταστρεπτική πολιτική των «ανοικτών συνόρων», φέρει τεράστια ευθύνη. Οι Έλληνες την πληρώνουν σε εθνικό, οικονομικό, κοινωνικό επίπεδο. Η Αθήνα είναι πλέον μια πόλη με γειτονιές γκέτο, όπου κυριαρχούν η ανασφάλεια και η παραβατικότητα.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οφείλει να απαντήσει με στοιχεία για το τι απέγινε το 1,6 δισ. που η Ε.Ε. μάς έδωσε για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Όπως επίσης σε ποιον λογοδοτούν οι ανεξέλεγκτες ΜΚΟ και οι πάσης φύσεως «διακινητές προσφύγων».

Ο ελληνικός λαός, που γενναία, φιλόξενα και με περίσσευμα ψυχής φιλοξένησε χιλιάδες συνανθρώπους μας, αξίζει τον θαυμασμό και τον σεβασμό όλου του κόσμου.

Αυτός ο λαός ζητάει και δικαιούται απαντήσεις.

*Ο Βασίλης Κικίλιας είναι βουλευτής Α'' Αθηνών, τομεάρχης Εθνικής Αμυνας της Νέας Δημοκρατίας

Αναδημοσίευση από τον Φιλελεύθερο της Πέμπτης, 27 Σεπτεμβρίου

Φωτογραφία: Intimenews