Οι Έλληνες δεν θα ξεχάσουν

Δεν θα σταματήσουμε να επισημαίνουμε ότι η αντιπολίτευση στην εκάστοτε κυβέρνηση όχι απλώς δεν πρέπει να ενοχλεί τους ψηφοφόρους της κυβέρνησης αλλά θα πρέπει να απαιτούν να γίνεται και μάλιστα αποτελεσματικά. Άλλωστε αυτή είναι η θεσμική υποχρέωση των βουλευτών της αντιπολίτευσης. Αυτός είναι και ο λόγος που κι εμείς πιέζουμε τον ΣΥΡΙΖΑ να σοβαρευτεί ώστε να ανταποκρίνεται με επάρκεια στα θεσμικά του καθήκοντα. Είναι κωμικοτραγικό κάποιοι λίγοι που είναι και πολιτικοί φίλοι του Πρωθυπουργού να έχουν αναλάβει το ρόλο της αντιπολίτευσης για το καλό της χώρας αλλά και την κυβέρνησης!

Στην κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού η στάση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ενιαία, το κόμμα εκπέμπει, συνειδητά, δύο μηνύματα. Από τη μια υπάρχει η θεσμική στάση που δίνει έμφαση στην κριτική στα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης. Μάλιστα η ηγεσία προχώρησε στη δημιουργία ενός «Παρατηρητηρίου για τον Κορονοϊό» κάτι που οπωσδήποτε είναι θετικό αρκεί να λειτουργεί με αποδείξεις, με στοιχεία, με facts και η αποτίμηση των κυβερνητικών χειρισμών να μην γίνεται ως έκφραση γνώμης στη βάση ιδεολογικών αρχών.

Την ίδια στιγμή κι ενώ η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ κρατάει τη στάση που μόλις περιγράψαμε, διαμορφωτές κοινής γνώμης στα σόσιαλ μίντια και στελέχη, κάποια από αυτά μάλιστα που ήταν επιφορτισμένα με τη διαχείριση τραγωδιών και απέτυχαν, από κοντά και θλιβερές περιπτώσεις βουλευτών, φαίνεται ότι δεν έχουν ξεπεράσει ακόμα το θυμό τους για το γεγονός ότι δέχτηκαν κριτική για τους χειρισμούς τους και ο λαός τους έστειλε, δημοκρατικά, στα σπίτια τους. Επιτίθενται και προκαλούν λες και είμαστε στο 2012-2013 και φυσικά κανείς από την ηγεσία του κόμματος, ο ίδιος ο κ. Τσίπρας δεν επιχειρεί καν «να τους μαζέψει».  Δεν ξέρουμε τι έχει στοιχίσει περισσότερο σε ορισμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και αντιδρούν υστερικά: ότι έχασαν την καρέκλα ή ότι δέχτηκαν κριτική;

Συνηθίζουμε να λέμε ότι οι Έλληνες ξεχνούν γρήγορα. Όχι, δεν ξεχνάμε οι Έλληνες απλώς το εκλογικό σώμα συγχωρεί εύκολα τον εαυτό του για τις επιλογές του αλλά αυτό δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό φαινόμενο. Αυτές τις μέρες οι πολίτες, όπου και να ανήκουν, βλέπουν και αξιολογούν πως φέρεται ο καθένας. Ακόμα και οι αρθρογράφοι και όλοι όσοι παρεμβαίνουν δημόσια στο δημόσιο διάλογο μέσα από τις σελίδες τους στα σόσιαλ μίντια θα κριθούμε για το πως θα τοποθετηθούμε. Οι πολίτες δείχνουν να ακολουθούν την κυβέρνηση της χώρας, άσχετα αν ανήκουν στη ΝΔ ή στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι γνωστό το φαινόμενο άλλωστε και στην πολιτική επικοινωνία λέγεται «συσπείρωση γύρω από τη σημαία». Μάλιστα δεν προδικάζει επ' ουδενί τις μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις η «συσπείρωση γύρω από τη σημαία» δηλαδή, αν σήμερα ο πρωθυπουργός συγκεντρώνει πολύ υψηλά ποσοστά αποδοχής δεν σημαίνει ότι θα τα διατηρήσει και με το πέρας της κρίσης αυτής.

Ας μην υστεριάζουν κάποιες και κάποιοι, λοιπόν κι ας μην ξεφτιλίζονται περισσότερο απ’όσο ξεφτιλίστηκαν, όταν κλήθηκαν να διαχειριστούν καταστροφές και το μόνο που ήξεραν να κάνουν ήταν να εμφανίζονται προκλητικοί ή να επιτίθενται σε χαροκαμενους και η μόνη τους έννοια ήταν να παραπλανήσουν τους πολίτες. Είπαμε. Ο λαός ξεχνάει μόνο για να συγχωρέσει τον εαυτό του. Ό,τι κάνουν και θα κάνουν όλοι όσοι διεκδικούν ένα ρόλο στα πράγματα θα το θυμάται.