Τζαμπάολο Γκάλι: Οι Έλληνες βαρέθηκαν τα παιχνίδια των λαϊκιστών

Τζαμπάολο Γκάλι: Οι Έλληνες βαρέθηκαν τα παιχνίδια των λαϊκιστών

Η μεγάλη ήττα του Αλέξη Τσίπρα «δυστυχώς δεν αρκεί για να πάρουν το μάθημά του οι λαϊκιστές στην υπόλοιπη Ευρώπη» δηλώνει στο liberal.gr ο Ιταλός πολιτικός – πρώην βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος - και οικονομολόγος, Τζαμπάολο Γκάλι. Παράλληλα, εκτιμά ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν θα επιφέρει μεγάλες αλλαγές στην οικονομική πολιτική της Ε.Ε.

Σύμφωνα με τον κ. Γκάλι  στην Ελλάδα «η εμπειρία των πολιτών ήταν τέτοια τα τελευταία τέσσερα χρόνια που πολλοί λίγοι είναι πλέον διατεθειμένοι να παίξουν τα παιχνίδια των λαϊκιστών» ενώ τα «παιχνίδια τύπου Βαρουφάκη δεν περνάνε πια στον κόσμο»

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στην Ευρώπη εκτιμά ότι δεν θα υπάρξουν μεγάλες αλλαγές στην οικονομική πολιτική που θα ακολουθηθεί στο εξής ενώ για την Ιταλία σημειώνει ότι ο Σαλβίνι «προτιμά να έχει δίπλα του το Κίνημα Πέντε Αστέρων παρά τον Μπερλουσκόνι, που θα είναι ένας πολύ δύσκολος συνεταίρος.»

Συνέντευξη στον Κωνσταντίνο Μαριόλη

- Πρώτα απ' όλα θα ήθελα το σχόλιό σας για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Πιστεύετε ότι επικρατεί διχασμός αναφορικά με το μέλλον της Ένωσης;

Δεν νομίζω ότι οι ευρωεκλογές θα αλλάξουν πολλά πράγματα στην Ευρώπη. Έτσι και αλλιώς, τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα συνεχίζουν να διαθέτουν μεγάλη πλειοψηφία. Η παραδοσιακή «συμμαχία» μεταξύ των σοσιαλιστών και του λαϊκού κόμματος θα πρέπει να συμπεριλάβει και άλλα μικρότερα κόμματα όπως οι Φιλελεύθεροι και οι Πράσινοι. Λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις δεν βλέπω μεγάλες αλλαγές στην οικονομική πολιτική που θα ακολουθηθεί.

- Στην Ιταλία η Λέγκα του Βορρά κέρδισε πάνω από το 33%. Βλέπετε πρόωρες εκλογές;

Είναι δύσκολο να πω με βεβαιότητα. Εκτιμώ, πάντως, ότι τα κόμματα της συγκυβέρνησης θα προσπαθήσουν να αποφύγουν την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Σκεφτείτε μόνο ότι το Κίνημα Πέντε Αστέρων θα έχανε, με βάση τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, περίπου τους μισούς βουλευτές του, από τη στιγμή που στις περσινές εκλογές έλαβε το 32% των ψήφων. Ο Σαλβίνι ίσως έχει συμφέρον να κεφαλαιοποιήσει τη μεγάλη του εκλογική επιρροή, όμως πιστεύω ότι προτιμά να έχει δίπλα του το Κίνημα Πέντε Αστέρων παρά τον Μπερλουσκόνι, που θα είναι ένας πολύ δύσκολος συνεταίρος.

- Πιστεύετε ότι η ιταλική κυβέρνηση – η υφιστάμενη ή η επόμενη – θα οδηγηθεί εκ νέου σε σύγκρουση με τις Βρυξέλλες για τη δημοσιονομική πολιτική;

Ναι και ίσως δεν περιμένουμε πολύ αφού είναι πολύ πιθανό να δούμε τη σύγκρουση να ξεκινά μέσα στις επόμενες ημέρες. Ο Σαλβίνι συνεχίζει να λέει ότι οι δημοσιονομικοί κανόνες της Ε.Ε. είναι «ανοησίες» και υποστηρίζει ότι στόχος του είναι να… γεμίσει με χρήματα τις τσέπες των Ιταλών πολιτών για να αρχίσει να κινείται η οικονομία. Η αντίληψή του είναι ότι μια πιο ζωντανή οικονομία θα εξισορροπήσει τον προϋπολογισμό.

- Ας έρθουμε και στην Ελλάδα. Εκτιμάτε ότι η μεγάλη ήττα του Αλέξη Τσίπρα μπορεί να αποτελέσει ένα μάθημα και για τους υπόλοιπους λαϊκιστές, ίσως και για τον Σαλβίνι ή τον Ντι Μάιο;

Ίσως σας φαίνεται περίεργο αυτό που θα πω αλλά η ήττα του Τσίπρα δεν αρκεί για να πάρουν το μάθημά τους οι υπόλοιποι λαϊκιστές της Ευρώπης.

- Ως οικονομολόγος, βλέπετε να βελτιώνονται οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας λόγω των πιο αναπτυξιακών πολιτικών που υπόσχεται να εφαρμόσει η Νέα Δημοκρατία;

Από την εμπειρία μου ως προς τα δεξιά κόμματα και κυρίως το παράδειγμα του κόμματος του Μπερλουσκόνι στην Ιταλία τα τελευταία είκοσι χρόνια έχω μάθει να είμαι εξαιρετικά επιφυλακτικός όταν υποστηρίζουν ότι ξέρουν πώς να αναζωογονήσουν την οικονομία. Το πρόβλημα για παράδειγμα με τον Μπερλουσκόνι είναι ότι έβλεπε κάθε μέρα και κάθε λεπτό τις δημοσκοπήσεις, τις οποίες έπαιρνε πολύ σοβαρά. Αποτέλεσμα ήταν να καταλήξει να μην εφαρμόσει ορισμένες απαραίτητες, αλλά μη δημοφιλείς μεταρρυθμίσεις.  

Επίσης, είχε να αντιμετωπίσει πολλά αντικρουόμενα συμφέροντα για να συμπλεύσει με την κοινή γνώμη. Για παράδειγμα, όταν προσπάθησε να εφαρμόσει μέτρα για να βελτιώσει τη λειτουργία του δικαστικού συστήματος, που είναι ένα από τα βασικότερα προβλήματα στην Ιταλία, κατηγορήθηκε ότι το έκανε για να λύσει τα δικά του προβλήματα.

- Ως πολιτικός, πως πιστεύετε ότι αλλάζει το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα μετά τις ευρωεκλογές;

Αν και δεν γνωρίζω τα πράγματα εκ των έσω, έχω την εντύπωση ότι η εμπειρία των πολιτών ήταν τέτοια τα τελευταία τέσσερα χρόνια που πολλοί λίγοι είναι πλέον διατεθειμένοι να παίξουν τα παιχνίδια των λαϊκιστών. Τα παιχνίδια τύπου Βαρουφάκη δεν περνάνε πια στον κόσμο, καθώς τα πράγματα έχουν γίνει πολύ σοβαρά.