Οι εκλογές είναι η μόνη πραγματική λύση

Οι εκλογές είναι η μόνη πραγματική λύση

Η χώρα βαδίζει με γοργό βήμα σε μία νέα και μεγάλη εθνική καταστροφή. Οι εκλογές είναι πλέον επιτακτική ανάγκη. Είναι η μόνη πραγματική διέξοδος. Επειδή ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να εγγυηθεί μιας εθνικής προσπάθειας για την έξοδο από την κρίση. Η Ελλάδα βουλιάζει, κάτω από το βάρος της ελαφρότητας της ηγετικής ομάδας του Μαξίμου.

Η εκστρατεία του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην Ασία προς αναζήτηση κεφαλαίων δείχνει το μέγεθος του προβλήματος. Αποδεχόμενοι την μεγάλη ήττα από τις αγορές της Δύσης, αναζητούν το επενδυτικό Ελντοράντο στην εξωτική Ασία. Η αλήθεια είναι ότι θα ήταν πιο εύκολο να βρουν το μυθικό Ελντοράντο στην ζούγκλα του Αμαζονίου από το να πείσουν τους καχύποπτους Ασιάτες να βάλουν χρήματα στην δοκιμαζόμενη ελληνική Οικονομία.

Η ανάπτυξη θα έρθει από το εσωτερικό και υπό την καθοδήγηση μιας νέας κυβέρνησης. Ούτε Ρώσοι, ούτε Κινέζοι θα σώσουν την Ελλάδα. Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να στηριχτεί αρχικά στις δικές της δυνάμεις. Η νέα κυβέρνηση πρέπει να κάνει ένα new deal με τον επιχειρηματικό κόσμο και τους άλλους κοινωνικούς εταίρους. Τα μεγάλα ονόματα του επιχειρηματικού κόσμου, ο Βαρδινογιάννης, ο Λάτσης, ο Μυτιληναίος, ο Περιστέρης, ο Κοπελούζος και πολλοί ακόμη πρέπει να κληθούν σε ένα τραπέζι για μια νέα συμφωνία. Εκείνοι θα επενδύσουν και το ελληνικό κράτος θα υποσχεθεί ότι θα προστατεύσει τα χρήματά τους ως κόρη οφθαλμού.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να ηγηθεί μιας τέτοιας προσπάθειας, επειδή έχει χάσει την έξωθεν καλή μαρτυρία. Δεν αποτελεί αξιόπιστο συνομιλητή, δεν μπορούν να τον εμπιστευτούν οι πολιτικοί του αντίπαλοι ή οι επιχειρηματίες. Η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να προκύψει από εκλογές. Ο ελληνικός λαός θα πρέπει να εκφράσει ελεύθερα την βούλησή του σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή για το μέλλον του. Να αποφασίσει αν θέλει η Ελλάδα να γίνει μία κανονική δυτική χώρα, αν είναι έτοιμος για την μεγάλη υπέρβαση έπειτα από μία δεκαετία κρίσης.

Κάθε ημέρα που περνάει η χώρα βυθίζεται όλο και πιο βαθιά στον βούρκο, καθιστώντας για την επόμενη κυβέρνηση όλο και πιο δύσκολο το έργο της ανάκαμψης.

Είναι τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών, είναι οι ισολογισμοί της ΔΕΗ, είναι η ενέργεια των ΕΛΤΑ να υπεξαιρέσουν χρήματα των καταναλωτών για να πληρώσουν τους μισθούς των υπαλλήλων τους. Είναι τα προβλήματα που συσσωρεύτηκαν τέσσερα χρόνια τώρα κάτω από το χαλί. Είναι μία χώρα που κρέμεται, στην κυριολεξία, από μία κλωστή κι αρκεί ένας Ιταλός να τη φυσήξει για να κοπεί…

Η κατάσταση τείνει να γίνει μη αναστρέψιμη. Και μπορεί ο κ. Τσίπρας να νιώθει ότι με αυτό τον τρόπο κτίζει το νέο αφήγημα της «Δεξιάς παρένθεσης», αλλά κάνει λάθος. Επειδή ο δρόμος αυτός καταλήγει στον Τιτανικό. Κι από την ώρα που ο Τιτανικός προσκρούει στο παγόβουνο, δεν ενδιαφέρει το ποιος θα είναι ο… επόμενος καπετάνιος του!

Θανάσης Μαυρίδης
[email protected]