Οι δημοσκοπήσεις και ο δαιμόνιος Νίκος Παππάς

Διαβάσατε την συνέντευξη του Νίκου Παππά στην Kontranews; Σας συμβουλεύω να το κάνετε, για να αντιληφθείτε πόσο δαιμόνιος είναι ο έμπιστος του Τσίπρα που είχε αναλάβει να κατακτήσει τους «αρμούς της εξουσίας». Στην πράξη βέβαια τα ‘κανε σαλάτα σε κάθε project που έτρεξε, αλλά αυτό δεν αναιρεί την εκπληκτική του ικανότητα να κατασκευάζει επιχειρήματα και να τα πλασάρει με άκρως επιτήδειο τρόπο.

Τι λέει στην συνέντευξη του; Ότι υπάρχουν τρεις παράλληλες αποτυχίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η διαχείριση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, η οικονομική δυσπραγία και η «υποχώρηση» στο ελληνοτουρκικό. Τίποτα το πρωτότυπο σ’ αυτές τις διαπιστώσεις, σύσσωμος ο Σύριζα αυτά ακριβώς τα επιχειρήματα αναμασά, κάνοντας τα κατάλληλα άλματα λογικής. Για παράδειγμα, αποσυνδέουν το παγκόσμιο δεύτερο κύμα πανδημίας από την ελληνική περίπτωση, αποσυνδέουν την πανδημία από τις οικονομικές της συνέπειες ή δεν εξηγούν τι διαφορετικό θα έκαναν αυτοί στα ελληνοτουρκικά.

Σε κάθε περίπτωση, έχουν μια γκάμα ισχυρισμών τις οποίες επαναλαμβάνει ο Νίκος Παππάς στην συνέντευξη του, συμπληρώνοντας ότι αυτή η τριπλή αποτυχία αρχίζει να αποσυσπειρώνει την ΝΔ και να φέρνει κόσμο στον Σύριζα. Ευσεβείς πόθοι, στο πέλαγος των οποίων όμως δικαιούνται να καταπλέουν . Ποιο όμως είναι το πραγματικό τείχος πάνω στο οποίο πέφτει εδώ και ενάμισι χρόνο όλο το οπλοστάσιο του Σύριζα; Στις δημοσκοπήσεις.

Ψάχνουν τρόπο να εξηγήσουν για ποιον λόγο οι μετρήσεις δίνουν στην ΝΔ διπλάσιο ποσοστό από τον Σύριζα, ενώ η κυβέρνηση της αποτυγχάνει παταγωδώς σ’ όλα της τα μέτωπα, ενώ ακολουθεί ταξική, ακροδεξιά και νεοφιλελεύθερη πολιτική, ενώ η οικονομία βουλιάζει, ενώ η υγειονομική ανασφάλεια κορυφώνεται, ενώ στα εθνικά ζητήματα πάει από υποχώρηση σε υποχώρηση. Λογικά αυτά δεν εξηγούνται.

Αυτό τον ενάμισι χρόνο ο ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε αρκετές φορές την «εξήγηση» του επί του φαινομένου. Αρχικά έλεγε ότι δεν πιστεύει τις δημοσκοπήσεις. Θέση χαζή που εγκαταλείφθηκε γρήγορα. Ακολούθως πήγαν στην θεωρία των εξαγορασμένων από την κυβέρνηση μέσων ενημέρωσης και εταιρειών δημοσκοπήσεων. Την λένε ακόμα, αλλά δεν πείθουν ούτε τους ίδιους τους εαυτούς τους, καθότι η θέση αυτή αποτελεί άρνηση της πραγματικότητας. Ο Τσίπρας στην Θεσσαλονίκη υιοθέτησε ένα άλλο ακαταλαβίστικο σχήμα, σύμφωνα με το οποίο άλλες δημοσκοπήσεις είναι αξιόπιστες και τις μελετούν κι άλλες αναξιόπιστες που υπηρετούν την προπαγάνδα της κυβέρνησης. Αλλά και από τις αξιόπιστες κοιτάζουν μόνο τα ποιοτικά στοιχεία, όχι την πρόθεση ψήφου. Άποψη τόσο ασυνάρτητη που ούτε τον Πολάκη δεν μπορεί να πείσει.

Και μετά ήρθε ο Νίκος Παππάς, ο οποίος τι έκανε; Μέσα σε δύο χρόνων δημοσκοπική (και εκλογική) καταρράκωση του ΣΥΡΙΖΑ από το 2018 ως σήμερα, έψαξε και βρήκε την μοναδική τρύπα που υπήρξε στις προβλέψεις των δημοσκόπων. Στο γεγονός ότι μετά την βαριά ήττα των ευρωεκλογών, οι δημοσκοπήσεις δεν έπιασαν την συσπείρωση του Σύριζα την τελευταία βδομάδα πριν τις βουλευτικές η οποία τον πήγε στο 31,5%, αντί για 27-28% που του έδιναν.

Έσβησε λοιπόν όλες τις δημοσκοπήσεις του 2017-18 που έπεσαν μέσα στο εκλογικό αποτέλεσμα με μαθηματική ακρίβεια και χρησιμοποιώντας αυτό το παράδειγμα έφτιαξε την θεωρία ότι οι δημοσκοπήσεις «υποεκτιμούν» παγίως την δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν εξήγησε γιατί, απλώς το πέταξε ως αξίωμα που δεν χρειάζεται δεύτερη απόδειξη. Κατά την γνώμη του λοιπόν, όπως πριν τις βουλευτικές εκλογές όλοι έλεγαν ότι η διαφορά θα ήταν στις 12 μονάδες και πήγε στις 8, έτσι και τώρα που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν διαφορά 20 μονάδων στην πραγματικότητα αυτή είναι πολύ μικρότερη.

Αστείο επιχείρημα, έτσι; Μπορεί, αλλά είναι το μόνο που έχει ακουστεί από Συριζαϊκά χείλη και διαθέτει και κάποια επιφανειακή πειστικότητα. Να μου το θυμάστε, μπορεί τον Παππά να τον έχουν ξεχασμένο, αλλά από αύριο όλοι οι Συριζαίοι θα χρησιμοποιούν την ανάλυση του κάθε φορά που θα ερωτούνται για τις δημοσκοπήσεις. Να μου το θυμάστε επίσης, ο Παππάς είναι πολύ δαιμόνιος για να εξαφανιστεί τελείως κι ας τους έχει κάνει μεγάλη ζημιά. Δεν έχουν πολλούς τέτοιους εκεί μέσα.