Οι δικαιολογίες έχουν τελειώσει

Αν ήμασταν κανονική χώρα, η δημοκρατική αντιπολίτευση, δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑ, θα είχε ήδη καταθέσει από τον Μάρτιο και ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέχρι σήμερα καμιά δεκαπενταριά επερωτήσεις με τις οποίες θα ζητούσε ενημέρωση από την κυβέρνηση για την πορεία της προετοιμασίας για την αντιπυρική περίοδο αφού οι πυρκαγιές ξεκίνησαν νωρίς. Όμως είχαν άλλες έννοιες, ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Όχι, σε καμία περίπτωση δεν κάνουμε αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση. Δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που κυβερνά, απλώς επειδή συνηθίζουμε να αναφερόμαστε στο κομβικό ρόλο που έχει η Αντιπολίτευση στην ομαλή λειτουργία της χώρας, ξεκινήσαμε από αυτή την παρατήρηση για να τη βγάλουμε και γρήγορα από τη μέση.

Τίποτα από αυτά που είδαμε και διαβάσαμε στις ειδήσεις από το απόγευμα του Σαββάτου, όταν φάνηκε ότι η πυρκαγιά που ξέσπασε στην Άνω Γλυφάδα θα έπαιρνε διαστάσεις, δεν θα έπρεπε να έχει συμβεί. Και αναφερόμαστε βέβαια στις εμφανίσεις των Δημάρχων της περιοχής που αντί να τρέξουν να βοηθήσουν στο έργο της κατάσβεσης, πρώτη και μοναδική τους έννοια ήταν να αποποιηθούν των ευθυνών τους δηλώνοντας αναρμόδιοι.

Δεν είχαν οι δημοτικές αρχές αρμοδιότητα να καθαρίσουν το περιβάλλοντα χώρο του υποσταθμού του ΔΕΔΔΗΕ στην Άνω Γλυφάδα οπότε δεν πήραν καμία δυναμική πρωτοβουλία να τον καθαρίσουν με το «έτσι θέλω», υποκινούμενοι από κάποιο αίσθημα απέναντι τους δημότες τους και τον τόπο. Οπότε κάηκαν.

Έχουν μπερδευτεί οι κύριοι Δήμαρχοι: την αναρμοδιότητα θα πρέπει να τη δηλώσουν στις δικαστικές αρχές εφόσον κληθούν να δώσουν εξηγήσει, όχι στην κοινή γνώμη.

Μας είναι παγερά αδιάφορο αν έχουν αρμοδιότητα ή όχι. Ακόμα πιο αδιάφορη μας είναι τυχόν ύπαρξη αλληλογραφίας μεταξύ των υπηρεσιών. Το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι ότι αδιαφόρησαν και καήκαμε. 

Θα πρέπει να τελειώσει αυτό το αστείο, που μόνο αστείο δεν είναι, με τις αρμοδιότητες. 

Η κυβέρνηση του επιτελικού κράτους θα έπρεπε ήδη να έχει προχωρήσει στην επίλυση του θέματος αυτού. Η ΚΕΔΕ θα έπρεπε να το ζητάει νυχθημερόν. Και μέχρι οι αρμοδιότητες να διευκρινιστούν οι Δήμαρχοι θα έπρεπε απλώς να κάνουν τη δουλειά τους αγνοώντας εαν είναι αρμόδιοι ή όχι.

Μόλις την περασμένη Πέμπτη γράφαμε σχολιάζοντας, μεταξύ άλλων, τη συνέντευξη που έδωσε εδώ, στο Liberal, ο καθ.Χρήστος Ζερεφός ότι κάποιος στην κυβέρνηση πρέπει να «τραβήξει το αυτί» των Δημάρχων. Ας γίνει έστω και τώρα.

Οι δικαιολογίες έχουν τελειώσει προ πολλού. Συγκεκριμένα από τις 23 Ιουλίου του 2018. Και έχουν τελειώσει οριστικά.