Οι δείκτες που θα κρίνουν την κυβέρνηση

Οι δείκτες που θα κρίνουν την κυβέρνηση

Του Αλέξανδρου Σκούρα

Η επιλογή σοβαρών τεχνοκρατών από την κυβέρνηση Μητσοτάκη δημιουργεί προσδοκίες σε Ελλάδα και εξωτερικό. Όπως είναι αναμενόμενο, η νέα πολιτική κουλτούρα που εμφανίστηκε στην Ελλάδα τον τελευταίο καιρό απαιτεί και ξεκάθαρο, σαφή και αξιόπιστο τρόπο παρακολούθησης.

Για όσους, λοιπόν, ενδιαφέρονται και με αφορμή την πρόσφατη παρουσίαση της Ημέρας Φορολογικής Ελευθερίας από το ΚΕΦίΜ, προτείνουμε τους βασικούς δείκτες που θα δείξουν, όχι μόνο σε εμάς αλλά και στο εξωτερικό, την μεταρρυθμιστική πορεία της κυβέρνησης.

Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας - ΚΕΦίΜ

e

Εδώ τα πράγματα είναι απλά. Η κυβέρνηση εκλέχθηκε με κύριο σύνθημα τη μείωση της φορολογίας. Η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας είναι ο πιο απλός και αξιόπιστος τρόπος για να δούμε αν πράγματι η υπόσχεση αυτή θα τηρηθεί. Εκδίδεται κάθε καλοκαίρι και φέτος ήταν στις 30 Ιουνίου.

Δείκτης Οικονομικής Ελευθερίας - Fraser Institute

w

Ο συγκεκριμένος δείκτης, χρησιμοποιώντας δευτερογενή δεδομένα, μετρά τις επιδόσεις 162 χωρών σε 42 κριτήρια τα οποία κατατάσσονται σε πέντε κατηγορίες: Το μέγεθος του Κράτους, την λειτουργία της δικαιοσύνης, την χρηματοπιστωτική σταθερότητα, το ελεύθερο εμπόριο, και το ρυθμιστικό περιβάλλον. Στην τελευταία έκδοση του 2018 (που αφορά δεδομένα του 2016) η Ελλάδα βρίσκεται στην 107η θέση παγκοσμίως, μεταξύ Σουαζιλάνδης και Κίνας. Ο δείκτης εκδίδεται συνήθως τον Σεπτέμβριο και αξιολογεί τη βαθμολογία της χώρας δύο χρόνια πίσω, συνεπώς η πρώτη χρονιά κυβέρνησης Μητσοτάκη θα αξιολογηθεί το 2021. Ο δείκτης αυτός θα μας δείξει με σαφήνεια το κατά πόσο η κυβέρνηση θα ακολουθήσει φιλελεύθερη οικονομική πολιτική. 

Doing Business Report - Παγκόσμια Τράπεζα

w

Ο πασίγνωστος αυτός δείκτης αποτελεί ένα εξαιρετικό εργαλείο σε ότι αφορά την καλή νομοθεσία που προάγει την επιχειρηματικότητα. Συγκεκριμένα, ασχολείται με το πόσο εύκολο είναι να ανοίξει κανείς μια νέα επιχείρηση, τη γραφειοκρατία, την πρόσβαση σε επενδυτικά κεφάλαια, το πόσο ευέλικτη είναι η εργατική νομοθεσία, η αδειοδότηση των επιχειρήσεων, η προμήθεια υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και η εφαρμογή των συμβολαίων. Ο δείκτης αναλύει τις επιδόσεις 190 χωρών, δημοσιεύεται κάθε φθινόπωρο και η χώρα μας στην τελευταία έκδοση βρίσκεται στην 72η θέση.

Παρακολουθώντας το Doing Business Report θα έχουμε μία καλή εικόνα για το αν το νομοθετικό έργο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Δυστυχώς, ο δείκτης υστερεί σημαντικά στην μέτρηση του κατά πόσο οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις υλοποιούνται αλλά πιστεύω ότι οι υπόλοιποι δείκτες καλύπτουν αυτό το μικρό κενό.

Freedom in the World - Freedom House

e

Ο δείκτης αυτός ειδικεύεται στα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα. Καταγράφει τις επιδόσεις 195 χωρών ως προς την ελεύθερη διεξαγωγή εκλογών, τον πολιτικό πλουραλισμό, τη λειτουργία των κυβερνήσεων, την ελευθερία έκφρασης και πίστεως, τα συλλογικά δικαιώματα, το κράτος δικαίου, και την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων. Η χώρα μας τα πηγαίνει σχετικά καλά στο συγκεκριμένο δείκτη με συνολικό βαθμό ελευθερίας 85/100 ενώ την πιο προβληματική βαθμολογία τη λαμβάνουμε στο κράτος δικαίου (11/16). Ανεξάρτητα του πως θα πάει η οικονομία, οποιαδήποτε μείωση στον δείκτη αυτό θα πρέπει να σημάνει συναγερμό στις δημοκρατικές δυνάμεις της χώρας.