Οι άνθρωποι δεν έμαθαν τίποτα

Είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος να διατηρεί κανείς επαφή με την πολιτική ζωή της χώρας και να γνωρίζει τους βουλευτές όλων των κομμάτων, δηλαδή τα πρόσωπα που εκφράζουν τους πολίτες ανά γεωγραφική περιφέρεια αλλά μεταφέρουν και τον πολιτικό λόγο που παράγουν κεντρικά τα κόμματα. Στην παρακολούθηση των συνεδριάσεων της Βουλής αναφερόμαστε.

Μάλιστα, οι συνεδριάσεις της Βουλής γίνονται ακόμα πιο ενδιαφέρουσες όταν η συζήτηση αφορά ζήτημα που άπτεται της οικονομίας, όπως η μεταρρύθμιση της επικουρικής ασφάλισης που εισήλθε στην Ολομέλεια προς συζήτηση χθες και ψηφίζεται σήμερα, αργά το απόγευμα.

Με το ασφαλιστικό, όπως και το νέο Εργασιακό που ψηφίστηκε πριν από λίγους μήνες, να είναι ένα σκληρά ιδεολογικό ζήτημα που συνδέεται μάλιστα ευθέως με την οικονομική κρίση, αυτές τις μέρες έχουμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε τον τρόπο με τον οποίο οι βουλευτές αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα.

Δεν θα έπρεπε, αλλά παρ’όλα αυτά συμβαίνει: έχουμε μείνει άναυδοι απ’όσα λένε στη Βουλή οι βουλευτές όλου του φάσματος της Αριστεράς, από το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το ΜεΡα25. Δεν είναι ότι επαναλαμβάνουν τους γνωστούς μύθους με τους οποίους δαιμονοποιούν τη μεταρρύθμιση και τη φιλοσοφία της. Παρακολουθώντας τις περισσότερες από τις αγορεύσεις τους έχουμε, πλέον, πειστεί ότι όλα αυτά τα πιστεύουν. Δεν πρόκειται δηλαδή για τη γνωστή στρατηγική εκστρατειών ψεύδους στις οποίες η αριστερά επιδίδεται ιστορικά, όχι. Είναι ο τρόπος που αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα και την οικονομία δηλαδή τη δική μας καθημερινότητα και ευημερία, το δικό μας πορτοφόλι.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησε τέσσερα χρόνια και είναι η αλήθεια ότι για πρώτη φορά τα στελέχη του, που είχαν δημιουργήσει συνείδηση στα τσιπουράδικα, βρέθηκαν στα «μεγάλα τραπέζια» λήψης των αποφάσεων και ίσως να πρέπει να είμαστε επιεικείς, αν και η διαδικασία ωρίμανσης και εκπαίδευσης του ΣΥΡΙΖΑ κόστισε αμύθητα ποσά σε όλους τους Έλληνες ενώ δεν είχαμε συμφωνήσει ποτέ να τα καταβάλλουμε. Το θέμα είναι ότι παραμένουν ιδεολογικά και πολιτικά ένα αριστερίστικο κόμμα του περιθωρίου γιατί βέβαια το πρόβλημα δεν είναι ότι είναι αριστεροί –άλλωστε, κάθε δεύτερη μέρα εμείς γράφουμε εναντίον του αντιΣυριζα και της αριστεροφοβίας– αλλά ότι παράγουν έναν αρχαϊκό πολιτικό λόγο συγκριτικά με όλα τα αριστερά κόμματα της Δύσης. Ένα λόγο που αναπαράγει αρχαϊκές αντιλήψεις και ιδεοληψίες.

Παρατηρώντας, πάλι, επί δύο μέρες, τον τρόπο που η αριστερά αντιλαμβάνεται την οικονομία καταλήγουμε αβίαστα στο συμπέρασμα πως το μόνο που έχει να κάνει η Νέα Δημοκρατία στο πλαίσιο της αντιπαράθεσής της με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι να προβάλλει βιντεάκια από τις τοποθετήσεις των στελεχών του στη Βουλή για ζητήματα της οικονομίας και της καθημερινότητας. Οι παιδαριωδίες, που τις περισσότερες μάλιστα φορές εκφέρονται και με ύφος κωμικό, αρκούν για να διαπιστώσει ο οποιοσδήποτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έμαθε τίποτα.