Οι «αλληλέγγυοι» του ΣΥΡΙΖΑ και ο «αριστερός» ανθρωπισμός έφτιαξαν τη Μόρια

Οι «αλληλέγγυοι» του ΣΥΡΙΖΑ και ο «αριστερός» ανθρωπισμός έφτιαξαν τη Μόρια

Οι «αλληλέγγυοι» του ΣΥΡΙΖΑ μέσα από έναν ιδιότυπο «αριστερό ανθρωπισμό» δημιούργησαν τη Μόρια και μεγιστοποίησαν το πρόβλημα καταγράφοντας τους πάντες ως «ευάλωτες» ομάδες με αποτέλεσμα να καθίσταται ανέφικτος ο διαχωρισμός προσφύγων και μεταναστών δηλώνει στο Liberal o Άγγελος Συρίγος. Επίσης αναφέρει ότι προέχει η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, εν τούτοις πρέπει να ερευνηθεί και το θέμα της διαχείρισης των κονδυλίων και να υπάρξει ένας συγκεντρωτικός κατάλογος για τις ΜΚΟ.

Σύμφωνα με τον Βουλευτή της Ν.Δ. και καθηγητή Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο οι ροές θα συνεχιστούν μέχρι να λάβει περισσότερους πόρους ο Ερντογάν, διευκρινίζει όμως πως τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δύναται να φέρουν αποτελέσματα από τη στιγμή που διαπιστώνεται ότι το πρόβλημα δεν είναι προσφυγικό αλλά μεταναστευτικό.

«Η πολιτική που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια συσσώρευε συνεχώς προβλήματα» σημειώνει χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως Οι «αλληλέγγυοι» του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούσαν γενικότερα, να κάνουν πολύ δύσκολη την περαίωση των αιτήσεων ασύλου.

Ο κ. Συρίγος μιλά για το θέμα των ΜΚΟ και επισημαίνει την ανάγκη να υπάρξει ένας συγκεντρωτικός κατάλογος «ο οποίος θα μας δίνει όλες τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε»

Υπογραμμίζει δε πως «στο μέλλον είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξει μία καταγραφή των σημείων όλης της στρατηγικής της προηγούμενης κυβέρνησης σχετικά με την χρηματοδότηση τους προσφυγικού- μεταναστευτικού».

Συνέντευξη στον Ανδρέα Ζαμπούκα

- Κύριε Συρίγο, έχουμε φτάσει σε αδιέξοδο με το Μεταναστευτικό;

SΉταν επόμενο πως κάποια στιγμή θα οδηγούμασταν εδώ. Πρώτον, γιατί η πολιτική που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια συσσώρευε συνεχώς προβλήματα και δεύτερον επειδή δεν θέλαμε να συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε να κάνουμε κυρίως με ένα μεταναστευτικό ζήτημα και όχι τόσο με προσφυγικό.

- Ποιο είναι το βασικότερο λάθος που δημιούργησε το αδιέξοδο;

Πολύ απλά, ότι ως Ελλάδα, από το 2016 μέχρι σήμερα έχουμε κάνει λιγότερες από 1800 επιστροφές στην Τουρκία. Για ποιο λόγο; Επειδή οι Τούρκοι ερμηνεύουν  την συμφωνία του Μαρτίου του 2016 με γεωγραφικό προσδιορισμό και θεωρούν πως πρέπει να επιστρέφονται στην Τουρκία όσοι έχουν παραμείνει στα νησιά και όχι αυτοί που έχουν μεταβεί και στην ενδοχώρα. Εμείς οφείλουμε να ζητήσουμε από τους Τούρκους να αλλάξουν την ερμηνεία τους και να δρομολογηθεί το άνοιγμα των επιστροφών, σε ένα μεγαλύτερο, ευρύτερο πλαίσιο. Οι «αλληλέγγυοι» του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούσαν γενικότερα, να κάνουν πολύ δύσκολη την περαίωση των αιτήσεων ασύλου. Ο κος Κουμουτσάκος παρέλαβε 75 χιλ αιτήσεις!

- Μόνο για αυτό; Και οι «ευάλωτες ομάδες» του ΣΥΡΙΖΑ..;

A βέβαια, αυτό είναι μία άλλη ευφάνταστη αντιμετώπιση του «προσφυγικού» προκειμένου να ικανοποιήσει τον ιδιότυπο «αριστερό ανθρωπισμό» της προηγούμενης κυβέρνησης. Επί ΣΥΡΙΖΑ, όταν μπούκωνε το σύστημα στα νησιά κατέγραφαν τους πάντες ως ανήκοντες σε «ευάλωτες ομάδες» εξαιτίας του «μετατραυματικού στρες» που είχαν υποστεί. Και έτσι δεν μπορούσαν ούτε να επιστραφούν ούτε και να διαχωριστούν σε πρόσφυγες και μετανάστες.

- Και τώρα, πιστεύετε ότι η κυβέρνησή σας θα ανταποκριθεί άμεσα και με επάρκεια, στην επίλυση του ζητήματος;  Πέντε βάρκες έφτασαν χθες στη Λέσβο με περίπου 200 άτομα…

Θα κάνουμε ό τι μπορούμε. Εκείνο όμως, που πρέπει ίσως, να καταλάβει ο κόσμος είναι ότι όλα τα μέτρα που αποφασίστηκαν προχθές στο Υπουργικό Συμβούλιο δεν αποτελούν μέρη ενός σχεδίου με βραχυπρόθεσμη προοπτική. Θέλουν χρόνο για να αποδώσουν και για αυτό δεν πρέπει να επενδύουμε στη  άμεση επίλυση του προβλήματος.

- Πολύ άμεσα τι μπορεί να γίνει;

Πολύ αυστηρή επιτήρηση των συνόρων. Αποσυμφόρηση της Μόριας και των άλλων δομών και αναλογική διανομή σε όλη τη χώρα. Όσον αφορά τον Εβρο εκεί πρέπει να σφραγιστούν εντελώς τα σύνορα για πρόσφυγες και μετανάστες. Δεν υπάρχει κάτι άλλο που θα δώσει  άμεση λύση.

- Σε διπλωματικό επίπεδο;

Αυτό που αποφασίστηκε στο Υπουργικό. Διεθνοποίηση του προβλήματος, ενημέρωση των εταίρων μας και απαίτηση να συμμετέχουν στην αποσυμφόρηση της χώρας και τέλος συνεννόηση με τους γείτονες. Έχουμε ένα δυνατό χαρτί στα χέρια μας που έχει να κάνει με την περαιτέρω  χρηματοδότηση της Τουρκίας από τα ευρωπαϊκά ταμεία. Ας είμαστε εμείς που θα αποφασίσουμε πότε και πως θα γίνει, με την προϋπόθεση πως οι Τούρκοι θα συνεργαστούν μαζί μας στη φύλαξη των δικών τους συνόρων. Και όχι μόνο αυτό. Να απαιτήσουμε η frontex να έχει παρουσία και στα παράλια της Τουρκίας!

- Μα θα το δεχτούν αυτό οι Τούρκοι;

Ας τους επιστρέψουμε εμείς την απαίτηση. Ας τους κάνουμε σαφές ότι από τη στιγμή που είμαστε έτοιμοι να τους ενισχύσουμε περισσότερο, ας είναι και αυτοί δεκτικοί στο να δεχτούν της επιτήρηση της Frontex στα σύνορά τους.

- Τι ρόλο παίζουν οι ΜΚΟ κύριε Συρίγο; Θα μάθουμε επιτέλους, ποιες είναι, τι ποσά έχουν απορροφήσει και που τα έχουν ξοδέψει;

Οκτώ στις δέκα ΜΚΟ είναι σοβαρές. Αυτή είναι η αίσθηση που έχω.

- Αίσθηση; Δεν αρκεί η αίσθηση, χρειαζόμαστε ενημέρωση και δημοσίευση των στοιχείων τους. Ξοδεύτηκαν πάρα πολλά χρήματα που δεν δικαιολογούν την σημερινή κατάσταση.

Κοιτάξτε, δεν μπορεί να υπάρχουν μητρώα των ΜΚΟ σε επτά διαφορετικά υπουργεία. Χρειαζόμαστε έναν συγκεντρωτικό κατάλογο ο οποίος θα μας δίνει όλες τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε. Ελπίζω ότι η κυβέρνηση κάποια στιγμή, θα τον καταρτίσει.

- Δυστυχώς δεν παρατηρείται κάποιο ενδιαφέρον στην σημερινή κυβέρνηση να αναζητήσει τα στοιχεία που θα αποκαλύπτουν που ξοδεύτηκαν ως τώρα, πάνω από 1,5 δις στο Προσφυγικό. Δεν πρέπει να ξέρει ο ελληνικός λαός που πήγαν τα χρήματα κατά την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;

Προέχει ασφαλώς η αντιμετώπιση του προβλήματος που αυτή τη στιγμή μπορεί να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Στο μέλλον είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξει μία καταγραφή των σημείων όλης της στρατηγικής της προηγούμενης κυβέρνησης σχετικά με την χρηματοδότηση τους προσφυγικού- μεταναστευτικού.

- Πότε περιμένετε κάποια εκτόνωση των ροών;

Όταν ολοκληρωθεί η επίσκεψη Κουμουτσάκου στην Άγκυρα και βεβαίως η επίσκεψη του Γάλλου και του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών στην Τουρκία. Αλλά ας μην γελιόμαστε. Αν δεν χρηματοδοτηθεί περισσότερο ο Ερντογάν δεν πρόκειται να σταματήσει να μας στέλνει κόσμο από τα παράλια.

Εκεί ακριβώς βρίσκεται και το δικό μας διπλωματικό όπλο: να αναλάβουμε εμείς την πρωτοβουλία μέρους της  διαχείρισης αυτής της «συνεννόησης» προκειμένου να εξασφαλίσουμε την συνεργασία των Τούρκων. Να μετατρέψουμε τον δικό τους «εκβιασμό» σε πλεονέκτημα διαπραγμάτευσης με βάση τα δικά μας και τα ευρωπαϊκά συμφέροντα.