Οι αγορές και το τραινάκι του τρόμου

Οι αγορές και το τραινάκι του τρόμου

Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου

Από τα «sell off» του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης μέχρι σήμερα, οι επενδυτές ζουν μέσα στο τραινάκι του τρόμου του Λούνα Παρκ, στο δημοφιλέστατο «roller coaster», λόγω των μεγάλων διακυμάνσεων των τιμών και της υψηλής μεταβλητότητας των αγορών.

Οι αγορές έχουν πάψει να κινούνται με βάση τα θεμελιώδη μεγέθη των εισηγμένων εταιριών και ακολουθούν απλώς τα νέα που ανακοινώνονται, που αναμένονται ή που υποκρύπτονται πίσω από τα γεγονότα. Οι αγορές είναι πλέον αποκλειστικά «news driven» και έτσι τις παρακολουθούμε να μην αντιδρούν στα εταιρικά νέα ή στα εταιρικά αποτελέσματα, αλλά να ακολουθούν την πορεία των γεγονότων.

Τη μια ημέρα οι βασικοί δείκτες της Wall Street καταγράφουν ισχυρά κέρδη μέσα σε ένα κλίμα αισιοδοξίας λόγω μια αναμενόμενης ανακωχής στον εμπορικό πόλεμο των ΗΠΑ κατά της Κίνας, ενώ την επόμενη ημέρα υποχωρούν θεαματικά διότι αλλάζει ο χρονικός προσδιορισμός της συμφωνίας γι' αυτήν την ανακωχή. Τη μια ημέρα θεωρείται καλή η συνάντηση των προέδρων ΗΠΑ και Κίνας στα πλαίσια του G-20 και την επομένη κρίνεται ανεπαρκής η συνάντηση, με αποτέλεσμα οι μεταβολές στη διάθεση των επενδυτών και στις τιμές των μετοχών, να στερούνται οποιωνδήποτε κανόνων λογικής.

Οι εκτιμήσεις για την πορεία των επιτοκίων και των συναλλαγματικών ισοτιμιών, ανατρέπουν καθημερινά το συνεδριακό κλίμα στη Wall Street. Το ίδιο συμβαίνει και με τις ειδήσεις σχετικά με τις συμφωνίες Ρωσίας – Σαουδικής Αραβίας για τις τιμές του αργού πετρελαίου. Κάθε λεπτομέρεια που διαρρέει, κάθε «off the record» δήλωση, δίνει τροφή στους εν δυνάμει αγοραστές και πωλητές να δράσουν ανάλογα.

Αρκετές φορές οι ειδήσεις και τα καθημερινά νέα αποτελούν θόρυβο που δεν επιτρέπει στους επενδυτές να κινηθούν με γνώμονα τη λογική και τους αριθμούς. Αντίθετα ενεργοποιούν τα συναισθήματα τα οποία είναι ευμετάβλητα και έτσι η αισιοδοξία μετατρέπεται γρήγορα σε απελπισία και η προσδοκία κέρδους μετατρέπεται σε φόβο ζημίας.

Κάποια απλά δεδομένα που θα πρέπει να έχουμε στο νου μας, ανεξάρτητα από τις καθημερινές έντονες διακυμάνσεις είναι μερικά παραδοσιακά σήματα και σημάδια, που έχουν μείνει ανεπηρέαστα σε βάθος χρόνου και έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην ιστορική διαδρομή των αγορών.

Ένα από αυτά είναι ο συσχετισμός ανάμεσα στις αποδόσεις των βραχυχρόνιων και των μακροχρόνιων λήξεων των αμερικανικών ομολόγων. Όσο οι βραχυχρόνιες λήξεις αυξάνουν τις αποδόσεις τους, έναντι των μακροχρόνιων λήξεων, τόσο πλησιάζει η στιγμή της ριζικής αλλαγής της πορείας των αγορών. Αυτήν τη στιγμή, η απόδοση των διετών ομολόγων, έχει υπερβεί την αντίστοιχη των πενταετών και πλησιάζει να γίνει μεγαλύτερη από την αντίστοιχη των δεκαετών, γεγονός που έχει σηματοδοτήσει στο παρελθόν σημαντικές υποχωρήσεις των δεικτών της Wall Street.

Ένα δεύτερο σημάδι, είναι πως ολοένα και περισσότεροι δείκτες αλλά και μετοχές «σηματωροί», στα γραφήματα τους παρουσιάζουν την εικόνα του «deathcross», δηλαδή τη διασταύρωση του χρηματιστηριακού θανάτου που συμβαίνει όταν ο γρήγορος Κινητός Μέσος Όρος των 50 ημερών διασταυρώνεται καθοδικά με τον αργό Κινητό Μέσο Όρο των 200 ημερών. Αυτή η διασταύρωση δείχνει αλλαγή και της μακροπρόθεσμης τάσης, καθώς πορεία των τιμών διασπά καθοδικά σημαντικά επίπεδα της ιστορικής πορείας της μετοχής ή του δείκτη.

Ένα τρίτο σημάδι, είναι η πορεία των ειδικών δεικτών που καταγράφουν την μεταβλητότητα και τον χρηματιστηριακό φόβο. Δείκτες όπως είναι για παράδειγμα ο VIX (CBOE) που εδώ και καιρό, κάνουν καθημερινό πάρτυ.

Την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου, στο άρθρο «Τρεις ορατοί κίνδυνοι στη Wall Street», είχε αναλυθεί η αλλαγή των δεδομένων μετά από 10 χρόνια καθαρού «bull market». Την Τρίτη 20 Νοεμβρίου, στο άρθρο «Έξι καμπάνες από τη Νέα Υόρκη», είχαν παρουσιαστεί σημάδια αλλαγής του κλίματος. Αλλά και στη στήλη «Out of the Box» στο οικονομικό ένθετο του Φιλελεύθερου που εκδίδεται τις Παρασκευές, είχε γίνει μνεία στα επενδυτικά εργαλεία που προσφέρουν αποδόσεις, ακόμα και όταν οι αγορές δεν κινούνται σύμφωνα με τις επιθυμίες των ταύρων, αλλά ακολουθούν τα κελεύσματα των αρκούδων.

Με τον Θανάση Μαυρίδη από την αρχή της συνεργασίας μας, συμφωνήσαμε να φτιάξουμε μια χρήσιμη οικονομική στήλη. Χρήσιμη, αλλά όχι απαραίτητα ευχάριστη. Αυτό αρχίσαμε να κάνουμε από την αντιδημοφιλή ανάλυση για το bitcoin στις αρχές του 2018, αυτό συνεχίζουμε να κάνουμε και σήμερα.


*Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.