Οι αεροπειρατές του Εντέμπε - Όλη η ιστορία (Μέρος Β)
Ιστορία

Οι αεροπειρατές του Εντέμπε - Όλη η ιστορία (Μέρος Β)

Τα προαναφερθέντα έγγραφα της KGB σημειώνουν ότι τα όπλα που προορίζονται για τη PFLP παραδόθηκαν στον Κόλπο του Άντεν. Αυτή η περιοχή βρισκόταν στα χωρικά ύδατα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Υεμένης. Η Νότια Υεμένη ήταν ένα  αραβικό κράτος ευθυγραμμισμένο με την ΕΣΣΔ  , το μόνο αραβικό κράτος που αυτοανακηρύχθηκε  κομμουνιστικό. Ήταν το επίκεντρο για τη μυστική δραστηριότητα της ΕΣΣΔ στον αραβικό κόσμο.

Μεταξύ των δραστηριοτήτων που πραγματοποιούνται στο έδαφος της Νότιας Υεμένης ήταν τα προγράμματα στρατιωτικής εκπαίδευσης για μαχητές από διάφορες οργανώσεις που θα συμμετάσχουν σε τρομοκρατικές και παραστρατιωτικές επιχειρήσεις στο πλαίσιο του διεθνούς δικτύου που χρηματοδοτείται από τη Σοβιετική και επιβλέπεται από την   Παλαιστίνη. Μεταξύ των ατόμων που αποφοίτησαν από ένα τέτοιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα κάποια στιγμή το 1974-1975 ήταν δύο νέοι Γερμανοί υποστηρικτές της παλαιστινιακής υπόθεσης - ο Wilfried Bose και η  Brigitte Kuhlmann.

Πώς αυτοί οι δύο νεαροί Γερμανοί αριστεροί ριζοσπάστες βρήκαν το δρόμο τους σε μια διεθνή τρομοκρατική σχέση που υποστηρίζεται από σοβιετικά χρήματα και υλικοτεχνική υποστήριξη; Απέχει πολύ μακριά από τα βιβλιοπωλεία και τις καφετέριες της Φρανκφούρτης  μέχρι τους εκπαιδευτικούς καταυλισμούς της Νότιας Υεμένης και, στη συνέχεια, από τον τερματικό σταθμό του αεροδρομίου στο Εντέμπε. Τι τους έστειλε  σε αυτό το ταξίδι;

Ο Bose και η Kuhlmann ήταν ιδρυτικά μέλη μιας βίαιης γερμανικής  ριζοσπαστικής Γερμανικής  οργάνωσης που ονομάζεται Revolutionaire Zellen, ή Revolutionary Cells. Αυτή η ομάδα ήταν μια από τις τρεις ένοπλες οργανώσεις που εμφανίστηκαν από τα υπολείμματα της Γερμανικής Νέας Αριστεράς στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Τα άλλα  δύο ήταν  γνωστά ως  κόμμα του Ερυθρού Στρατού (ή «ομάδα Baader-Meinhof») και το αναρχικό κίνημα της  2ας  Ιουνίου.

Η οργάνωση Revolutionary Cells διέφερε  κάπως από τις άλλες δύο ομάδες στο ότι δεν επιδίωξε  να δημιουργήσει  ένα μυστικό επιτελείο  αφοσιωμένων ακτιβιστών. Αντίθετα, η RZ χρησιμοποίησε μια χαλαρά οργανωμένη δομή κυττάρων στην οποία τα μέλη συνέχισαν  την κανονική τους ζωή, ενώ ταυτόχρονα συμμετείχαν στις δραστηριότητες της ομάδας.

Αυτό οδήγησε αυτούς να  αποκαλούνται τόσο από τη γερμανική αστυνομία όσο και από τους ομοϊδεάτες  τους αριστερούς ως «επαναστάτες του Σαββατοκύριακου». Η χαλαρή και αποκεντρωμένη φύση του κινήματος, ωστόσο,  βοήθησε στον εντοπισμό  και στη διάλυση  από τις αρχές.

Ως αποτέλεσμα αυτής της προσέγγισης, οι ζωές των Bose και Kuhlmann  ένα ή δύο χρόνια πριν από την αεροπειρατεία αποτελούσαν έναν συνδυασμό ανοιχτού αριστερού ακτιβισμού με περιστασιακές κρυφές δραστηριότητες.

Ο Bose , ο οποίος ήταν φίλος του διαβόητου τρομοκράτη της Βενεζουέλας Ilich Ramirez Sanchez («Κάρλος το τσακάλι») ήταν μια γνωστή φιγούρα στην αριστερή σκηνή της Φρανκφούρτης. Ήταν συνιδρυτής του εκδοτικού οίκου «Roter Stern» (Κόκκινο Αστέρι  ), ο οποίος διατηρούσε γραφείο και βιβλιοπωλείο στη  Holzhausen Strasse στην πόλη.

Η  Kuhlmann, που είχε ερωτική σχέση με τον Bose , έζησε σε ένα κοινόχρηστο σπίτι που διατηρούσε ο Roter Stern στα γραφεία του και εργάστηκε στον εκδοτικό οίκο ενώ σπούδαζε  στο Πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης. Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί εν συντομία ότι ο Joschka Fischer, μελλοντικός υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, ήταν ένας από τους κατοίκους της αριστερής πτέρυγας της Φρανκφούρτης εκείνη την εποχή.

Όμως, παρά   τις μποέμ παγίδες αυτών των νέων , τα Revolutionary Cells  δεν ήταν επιδειξιομανείς . Από την αρχή, οι Bose, Kuhlmann και άλλοι διατέθηκαν σε παλαιστινιακές τρομοκρατικές ομάδες για βοήθεια σε υποδομές και υλικοτεχνική υποστήριξη στο γερμανικό έδαφος.

Σε αυτή τη βάση, σύμφωνα με τον καθηγητή Jeffrey Herf στο βιβλίο του Undeclared Wars with Israel τη μαρτυρία του Hans Joachim Klein, ενός μεταγενέστερου αποστάτη από την ομάδα,  Revolutionary Cells, όπου  προσέφεραν διαμονή και υλικοτεχνική βοήθεια στην οργάνωση  του Μαύρου Σεπτεμβρίου, ισοδύναμο με τη PFLP-EO κατά τη διάρκεια της επίθεσης  της ισραηλινής αντιπροσωπείας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972.

Η ομάδα του Bose  στόχευε  απευθείας   σε Ισραηλινούς στόχους στη Γερμανία. Επιτέθηκαν σε ένα ισραηλινό ταξιδιωτικό γραφείο στη Φρανκφούρτη στις 26 Αυγούστου 1974. Στις 8 Φεβρουαρίου 1976, έβαλαν βόμβες στα γραφεία της Israel Bond  στο Βερολίνο.

Τα Revolutionary Cells στόχευαν  επίσης σε πρόσωπα της εβραϊκής κοινότητας στη Γερμανία. Σε αυτό, ακολουθούσαν ένα πρότυπο πρακτικής αδιαφορίας προς αυτήν την υποτιθέμενη διάκριση μεταξύ αντισημιτισμού και αντί-Σιωνισμού, η οποία ήταν η επίσημη στάση τους. Σύμφωνα με την μαρτυρία του Hans-Joachim Klein, τα Revolutionary Cells είχαν τοποθετήσει τον Heinz Galinski και τον Ignatz Lipinski, ηγέτες της εβραϊκής κοινότητας στο Βερολίνο και τη Φρανκφούρτη αντίστοιχα, σε μια λίστα ατόμων που θα δολοφονηθούν. Ακόμη και ο Ναζί κυνηγός Simon Wiesenthal, σύμφωνα με τον Klein, προτάθηκε από τον Wilfried Bose ως στόχος.

Τα Revolutionary Cells επωφελήθηκαν από την άμεση οικονομική βοήθεια της PFLP . Σύμφωνα με τον Klein, ο Wadie Haddad πλήρωνε  3.000 μάρκα το μήνα σε κάθε μέλος στη Δυτική Γερμανία.

Ορισμένες άλλες χώρες - η Ιταλία, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο μεταξύ αυτών - είδαν την εμφάνιση μικρών ένοπλων ομάδων από τις τάξεις των υποστηρικτών της Νέας Αριστεράς. Όλες αυτές οι ομάδες ήταν υπέρ των Παλαιστίνιων. Όλοι υποστήριξαν την παλαιστινιακή τρομοκρατία. Κανένας από αυτούς δεν στόχευσε σε ιδρύματα της εβραϊκής κοινότητας (ή μάλιστα του Ισραήλ) με παρόμοιο επίπεδο εστίασης και έντασης με τους Γερμανούς συντρόφους τους.

Η νέα αριστερή στόχευε σε εγχώρια  εβραϊκά  ιδρύματα  στη Γερμανία και δεν ήταν  εφεύρεση του  Bose και της Kuhlmann. Η πρώτη  εμφάνιση έγινε στις 9 Νοεμβρίου 1969, όταν η  «Tupamaros West Berlin», σύμφωνα με ένα βιβλίο του Γερμανού συγγραφέα Wolfgang Kraushaar το 2006, προσπάθησε να πυροδοτήσει μια βόμβα σε ένα κέντρο εβραϊκής κοινότητας στο Δυτικό Βερολίνο.

 Υπάρχουν επίσης ισχυρές ενδείξεις ότι μια εμπρηστική επίθεση σε ένα  εβραϊκό  γηροκομείο στο Μόναχο, στις 13 Φεβρουαρίου 1970, στην οποία εννέα κάτοικοι πέθαναν, πραγματοποιήθηκε από άτομα που αναδύθηκαν από τη ριζοσπαστική αριστερά. Κανείς δεν χρεώθηκε ποτέ την επίθεση αυτή.

Η αεροπειρατεία της πτήσης 139 της Air France ήταν επομένως έργο ενός δικτύου που συγκέντρωσε σοβιετικά όπλα και υλικοτεχνική βοήθεια, παλαιστινιακές εθνικιστικές οργανώσεις, αραβικά κράτη που ευθυγραμμίστηκαν με την ΕΣΣΔ και νέους από την Ευρώπη  που υποκινούνταν από ένα μείγμα φερόμενου αριστερού ριζοσπαστισμού και  εχθρότητας προς τους Εβραίους. Ο δρόμος που οδηγούσε στην αεροπειρατεία δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς τη συμμετοχή όλων αυτών των σε διάφορα βήματα.

Η συμπεριφορά τόσο του Wilfried Bose όσο και, σύμφωνα με μαρτυρίες, ιδίως της Brigitte Kuhlmann κατά τη διάρκεια της πειρατείας ήταν σύμφωνη με τον προσανατολισμό που περιγράφεται παραπάνω. Η Kuhlmann, η πρώην εκπαιδευτικός  από το Ανόβερο που ήταν εθελόντρια σε  παιδιά με διανοητική αναπηρία στον ελεύθερο χρόνο της, θυμόταν για την ιδιαίτερη σκληρότητα και οργή της καθ’ 'όλη τη διάρκεια της αεροπειρατείας και στη φυλάκιση των ομήρων.

Στην  αεροπειρατεία υπήρξε διαχωρισμός  Ισραηλινών και Εβραίων ομήρων ς από μη Ισραηλινούς και μη Εβραίους επιβάτες.

Από αυτήν την άποψη, αξίζει να σημειωθούν πρόσφατοι ισχυρισμοί,  ότι αυτή η διαλογή  περιελάβανε μόνο Ισραηλινούς Εβραίους. Τέτοιοι ισχυρισμοί είναι ψευδείς. Δεν αμφισβητείται ότι τουλάχιστον 10 μη Ισραηλινοί Εβραίοι υποχρεώθηκαν από τους αεροπειρατές να ενταχθούν στην ομάδα των 84 Ισραηλινών. Είναι επίσης αδιαμφισβήτητο ότι αρκετοί Ισραηλινοί με διπλή υπηκοότητα  και μη Ισραηλινοί Εβραίοι κατάφεραν μέσω της  προσχώρησης στην ομάδα που απελευθερώθηκε να σωθούν. Αυτά τα δύο γεγονότα δείχνουν, αναπάντεχα, ότι οι αεροπειρατές δεν μπόρεσαν να εξακριβώσουν με  την εθνό-θρησκευτική ταυτότητα όλων των ομήρων τους.

Αλλά η αδιαμφισβήτητη παρουσία ενός αριθμού μη Ισραηλινών Εβραίων μεταξύ των ομήρων αντικρούει την ιδέα ότι οι αεροπειρατές δεν στοχεύουν επίσης άτομα αυτής της περιγραφής στους επιβάτες. Αυτή η καλοήθης αδιαφορία θα ήταν εντελώς εκτός χαρακτήρα για τα μέλη των Revolutionary Cells,, δεδομένης της γνωστής στόχευσής τους σε μη Ισραηλινούς Εβραίους στη Γερμανία.

Σχεδόν όλοι οι όμηροι, Ισραηλινοί και μη Ισραηλινοί, διασώθηκαν. Το μακρύ ταξίδι του Bose, Kuhlmann και των συναδέλφων τους τελείωσε στη συνάντησή τους με τη Μονάδα Αναγνώρισης Γενικού Επιτελείου της  IDF στον τερματικό σταθμό του αεροδρομίου Εντέμπε στις 4 Ιουλίου 1976.

Η δομή που πραγματοποίησε την αεροπειρατεία της πτήσης 139 φαίνεται μάλλον μακρινή τώρα. Η ΕΣΣΔ είχε  φύγει. Η Λαϊκή Δημοκρατία της Νότιας Υεμένης σύντομα θα την ακολουθούσε. Τα Revolutionary Cells, <<λιμοκτονούσαν>> για τη χρηματοδότησή τους και διαλύθηκαν το 1991. Η  PFLP παραμένει  με έναν μικρό τρόπο. Έχει από καιρό καλυφθεί από τις οργανώσεις του πολιτικού Ισλάμ ως το πιο ενεργό πρόσωπο της παλαιστινιακής μαχητικότητας. Μερικοί νέοι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να προσελκύονται στο παλαιστινιακό ζήτημα. Πολλοί ήρθαν εθελοντικά με φιλο-παλαιστινιακές οργανώσεις την περίοδο 2000-2004. Λίγοι, ωστόσο, (σε αντίθεση με τους ισλαμιστές συντρόφους τους), σήμερα φαίνεται να τείνουν να πάρουν όπλα .

Αξίζει ωστόσο να θυμηθούμε ότι πριν από 44 χρόνια, οι κοινές προσπάθειες ενός σκιώδους διεθνούς δικτύου που συγκεντρώνει τους πόρους μιας υπερδύναμης, το έδαφος ενός αραβικού κράτους, τις δομές ενός μεγάλου παλαιστινιακού πολιτικού κινήματος και τις πεποιθήσεις και τα σύμπλεγμα ενός αριθμού Αριστερών Γερμανών Ριζοσπαστών ασχολήθηκε με το κυνήγι Ισραηλινών και Εβραίων πολιτών παγκοσμίως.

«Όταν η εμπειρία δεν διατηρείται, η απαρχή  είναι διαρκής», σύμφωνα με τα λόγια του Ισπανού φιλόσοφου George Santayana και «Εκείνοι που δεν μπορούν να θυμηθούν το παρελθόν καταδικάζονται να το επαναλάβουν».

To μέρος μπορείτε να το διαβάσετε εδώ

Πηγή: