Οι 3 που θέλουν να βγάλουν την Ιταλία από το ευρώ

Οι 3 που θέλουν να βγάλουν την Ιταλία από το ευρώ

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Σε πεδίο μάχης κινδυνεύει να μετατραπεί το πολιτικό σκηνικό στην Ευρώπη, καθώς η κόντρα της Ρώμης με τις Βρυξέλλες για τον προϋπολογισμό έχει ξεπεράσει τα στενά οικονομικά όρια και πλέον η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από το αν οι λαϊκιστές και ευρωσκεπτικιστές θα καταφέρουν να πάρουν τις τύχες της Ένωσης στα χέρια τους μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Οι ηγέτες της ιταλικής κυβέρνησης προσπαθούν να πείσουν ότι το Italexit δεν αποτελεί μέρος των πολιτικών τους επιδιώξεων. Πράγματι, το βασικό σχέδιο του Ματέο Σαλβίνι και του Λουίτζι ντι Μάιο είναι η παραμονή στην Ευρώπη. Όχι, όμως, σε οποιαδήποτε Ευρώπη, αλλά σε μία Ένωση που θα έχει αλλάξει κατά πολύ σε σύγκριση με τις υφιστάμενες επικρατούσες αντιλήψεις. Με άλλα λόγια, οι Ιταλοί προτιμούν να αλλάξουν την Ευρώπη και όχι να την εγκαταλείψουν. Αν δεν την αλλάξουν;

Αν θέλετε, λοιπόν, να μάθετε πότε η Ιταλία θα εγκαταλείψει το ευρώ, το μόνο σίγουρο είναι πως αν συμβεί ποτέ κάτι τέτοιο, θα είναι... Παρασκευή βράδυ. Είναι, βλέπετε, η στιγμή της εβδομάδας που συμβαίνουν όλες οι κρίσιμες εξελίξεις. Αφού έχουν κλείσει οι αγορές και το Σαββατοκύριακο είναι μπροστά μας. Είναι, επίσης, η ημέρα που προτείνει ο Πάολο Σαβόνα, ο νυν υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και εμπνευστής του plan B για την Ιταλία. Ο Σαβόνα, βεβαίως, δεν είναι ο μοναδικός ευρωσκεπτικιστής στην ιταλική κυβέρνηση, αφού τα περισσότερα στελέχη στον στενό κύκλο των Σαλβίνι και Ντι Μάιο έχουν παρόμοιες απόψεις.
Πάολο Σαβόνα.

Ο εμπνευστής του plan B

Είναι ο άνθρωπος που προκάλεσε σεισμό στην Ιταλία και σε ολόκληρη την Ευρώπη όταν οι Ματέο Σαλβίνι και Λουίτζι Ντι Μάιο έκαναν γνωστή την πρόθεσή τους να του αναθέσουν το υπουργείο Οικονομικών. Και μόνον αυτό αρκεί για να καταλάβει κανείς πόσο «ταιριάζουν» οι αντιλήψεις του 82χρονου οικονομολόγου και πολιτικού με το... κατεστημένο των Βρυξελλών.

Το οξύμωρο της υπόθεσης είναι ότι ο Σαβόνα, αντί για υπουργός Οικονομικών, ανέλαβε εν τέλει το υπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, ενώ είναι ο βασικός εμπνευστής του plan B. Το σχέδιο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2015 και στα... χνάρια του Γιάνη Βαρουφάκη περιέγραφε στην ουσία την έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ, στην περίπτωση που η Ευρώπη δεν ήθελε να αλλάξει. Τα χρόνια πέρασαν και ο Σαβόνα βρίσκεται σήμερα στην κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι η Ιταλία θα μείνει στο ευρώ. Την ίδια ώρα, ωστόσο, επιμένει στον στόχο για έλλειμμα στο 2,4%, φωνάζοντας ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ιταλίας και το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής κάνουν λάθος υπολογισμούς.

Η πιο «βαρύγδουπη» πρότασή του αφορά το ιταλικό χρέος. Ο Σαβόνα τονίζει ότι μία από τις αποστολές της ΕΚΤ είναι να διασφαλίσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Γι'' αυτόν τον λόγο θα πρέπει να παρέμβει για να μειωθούν τα spreads. Στην ουσία καλεί την ΕΚΤ να εγγυηθεί το ιταλικό χρέος - και όλων των υπόλοιπων χωρών με υψηλά spreads. Όμως, ο Μάριο Ντράγκι μπορεί να αποφασίσει την ενεργοποίηση του «μπαζούκα», όπως αποκαλείται το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων OMT, μόνο στην περίπτωση που η Ιταλία είναι σε μνημόνιο.

Προφανώς, ο Σαβόνα το γνωρίζει, αλλά η βασική του επιδίωξη είναι να αλλάξει την Ευρώπη και όχι να χρησιμοποιήσει τα υφιστάμενα εργαλεία. Αρα, αν δεν αλλάξει η Ευρώπη, ο Σαβόνα θα είναι ο πρώτος που θα προτείνει την εφαρμογή του plan B.

Κλαούντιο Μπόργκι - Απειλεί με «Αρμαγεδδώνα»

«Αν πάτε να μας κάνετε Ελλάδα, θα προκαλέσετε Αρμαγεδδώνα». Με την περίφημη αυτή φράση ο Κλάουντιο Μπόργκι επέκρινε πριν από λίγες ημέρες τους λάθος χειρισμούς της Ευρώπης στην περίπτωση της Ελλάδας, προειδοποιώντας ότι αν κάτι αντίστοιχο συμβεί και στην Ιταλία, τότε θα προκληθεί παγκόσμιο πρόβλημα. Μπορεί να μην έχει κάποιο αξίωμα στην ιταλική κυβέρνηση, όμως ο Μπόργκι έχει την ικανότητα να προκαλεί την Ευρώπη. Είναι, άλλωστε, ο συγγραφέας του «Basta Euro», του βιβλίου που περιέχει 31 ερωταπαντήσεις για την έξοδο από το ευρώ. Επίσης, είναι πρόεδρος της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Βουλής, επικεφαλής οικονομικής πολιτικής της Λέγκας και ανήκει στον πολύ στενό κύκλο του Σαλβίνι.

O 48χρονος οικονομολόγος και πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Deutsche Bank έχει κατ'' επανάληψη εκφράσει την άποψή του, ότι η Ιταλία θα ήταν σε καλύτερη θέση αν είχε το δικό της νόμισμα. Παρ'' όλα αυτά, παραμένει μέχρι στιγμής στη γραμμή της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι το Italexit δεν βρίσκεται στο κυβερνητικό πρόγραμμα. Το θέμα είναι για πόσο...

Αλμπέρτο Μπανιάι - Το «τέρας» που λέγεται ευρώ

To 2012 κυκλοφόρησε το βιβλίο του καθηγητή Οικονομικών Αλμπέρτο Μπανιάι με τίτλο «Η δύση του ευρώ». Σύμφωνα με τον Σαλβίνι, πρόκειται για ένα βιβλίο που δεν πρέπει να λείπει από καμία βιβλιοθήκη. Στο βιβλίο, ο 56χρονος Μπανιάι περιγράφει το ευρώ ως ένα «οικονομικό τέρας» και κατηγορεί την Άνγκελα Μέρκελ για την αδιαλλαξία που έδειξε στην εφαρμογή μέτρων λιτότητας στην Ευρώπη κατά την περίοδο της κρίσης. Ο Μπανιάι θεωρείται ευρωσκεπτικιστής και πολέμιος της παγκοσμιοποίησης, ενώ παρά το γεγονός ότι εκλέχθηκε με τη Λέγκα, ανήκει στην Αριστερά. Μία από τις βασικές του πεποιθήσεις είναι ότι το ευρώ δεν αποτελεί... προαπαιτούμενο για την Ευρώπη.

Υποστηρίζει, επίσης, ότι η Συνθήκη του Μάαστριχτ δεν συνάδει με το project μιας πολιτικής και νομισματικής ένωσης, που είναι οι βασικές προϋποθέσεις για τη βιωσιμότητα του ευρώ.

*Αναδημοσίευση από τον Φιλελεύθερο της Παρασκευής, 12 Οκτωβρίου