Όχι στη συναίνεση με τον ΣΥΡΙΖΑ

Όχι στη συναίνεση με τον ΣΥΡΙΖΑ

Ένας αξιοπρεπής αριστερός δεν θα μπορούσε ποτέ να έχει οποιαδήποτε συνεργασία με αυτούς που μας κυβερνούν δηλώνει στο liberal.gr o Γρηγόρης Ψαριανός, ο οποίος τονίζει ότι δεν υπάρχει πεδίο συναίνεσης ειδικά με αυτούς που πετούσαν λάσπη προς όλους και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να παραμείνουν όσο περισσότερο χρόνο μπορούν στις καρέκλες της εξουσίας.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει είναι αδύνατη η συνεργασία, διότι είναι νωπές οι μνήμες από τις ύβρεις και τους ακραίους χαρακτηρισμούς ενώ ταυτόχρονα σημειώνει πως ακόμη και σήμερα εμφανίζονται να κοροϊδεύουν όταν κάνουν λόγο για τέλος των μνημονίων.

«Το μνημόνιο τελείωσε για τους δανειστές» δηλώνει προσθέτοντας πως για την Ελλάδα παραμένει και θα παραμείνει για χρόνια αλλά χωρίς χρηματοδότηση.

Ο Γρηγόρης Ψαριανός εμφανίζεται ιδιαίτερα επικριτικός προς τους βουλευτές του Ποταμιού που εμφανίζονται πρόθυμοι να στηρίξουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και εύχεται η επόμενη κυβέρνηση να είναι ευρωπαϊκή, φιλελεύθερη και δημοκρατική με μοναδικό στόχο να αλλάξει τη χώρα. Να λειτουργεί και να αντιμετωπίζει τη χώρα όπως κάνουν οι αντίστοιχες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για τις δικές τους.

Συνέντευξη στον Τάσο Ευαγγελίου

ΕΡ.: Θα καταφέρει ή όχι η κυβέρνηση να μην κοπούν οι συντάξεις;

ΑΠ: Αν δεν κοπούν οι συντάξεις δεν θα κοπούν και αν κοπούν κοπήκανε. Αυτή είναι η λογική και η πολιτική ΣΥΡΙΖΑ σε όλα τα θέματα. Στο αν θα ψηφιστεί στη Βουλή το Μακεδονικό, στο τί θα κάνουμε με το φορολογικό, τι θα κάνουμε στο ασφαλιστικό, τι θα κάνουμε στην Ευρώπη, τι θα κάνουμε στο οτιδήποτε. Θα τα σκίσουμε τα μνημόνια ή θα φτιάξουμε δύο, τρία καινούρια; Σε όλα τα θέματα μεγάλης ή μικρής σημασίας η λογική είναι: η θα βρέξει ή θα χιονίσει ή καλό καιρό θα κάνει. Με τον τρόπο αυτό είμαστε σε όλα μέσα και ότι γίνει έγινε.

ΕΡ: Δηλαδή σε μια από τις κρισιμότερες περιόδους έχουμε μια κυβέρνηση χωρίς σχέδιο, χωρίς πρόγραμμα;

ΑΠ: Δεν υπάρχουν κρίσιμες περίοδοι, ούτε καν κρίσιμες στιγμές για αυτή την κυβέρνηση. Η μόνη κρίσιμη στιγμή προκύπτει όταν δημιουργείται ο φόβος μη τυχόν ξεκολλήσει η κόλλα από την καρέκλα της εξουσίας.

ΕΡ: Αυτό όμως μέχρι που μπορεί να φτάσει;

ΑΠ: Όπου και όσο φτάσει. Δεν τους ενδιαφέρει. Εδώ πήγαιναν να τυπώσουν λεφτά, μετά να «σκοτώσουν» τους Ευρωπαίους, μετά να ανέβουν στο βουνό με τα φυσεκλίκια, μετά πήγαιναν στο Ιράν, στη Μόσχα να ζητήσουν λεφτά και τώρα κάνουν τεμενάδες και «μασάζ» στον Ντόναλντ Τράμπ

ΕΡ: Οι ξένοι όμως δεν δείχνουν να ενοχλούνται...

ΑΠ. Φυσικό είναι αφού είναι πολύ βολικοί. Αν τους πουν καθίστε κάτω να σας πούμε δύο κουβέντες θα κάτσουν. Αν τους πουν πηγαίνετε στο περίπτερο να μας πάρετε ένα πακέτο τσιγάρα θα πάνε. Αν τους πουν σκύψτε να ανέβουμε να μας πάτε καβάλα στο Λουξεμβούργο θα σκύψουν. Το μόνο κρίσιμο και καίριο ζήτημα για τους ΣΥΡΙΖΑΝΕεξεΛ, είναι ένα και μπροστά σε αυτό είναι πρόθυμοι να κάνουν τα πάντα. Να μη χάσουν την καρέκλα.

ΕΡ: Και με το θέμα των Σκοπίων και της συμφωνίας των Πρεσπών θα το πάνε μέχρι τέλους;

ΑΠ: Όλα θα τα κάνουν όπως πρέπει για την πάρτη τους. Τελευταία στιγμή και ο Πάνος Καμμένος θα κάνει με ελαφρά πηδηματάκια τα βήματα που πρέπει και θα περάσει και την έβδομη κόκκινη γραμμή. Έχει περάσει μέχρι τώρα τις έξι προηγούμενες με τα ίδια ελαφρά πηδηματάκια. Το ίδιο θα κάνει και τώρα. Αλλά και στην περίπτωση που δεν το κάνει αυτό θα βρεθούν κάποιοι πρόθουμοι να στηρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ

ΕΡ: Πρόθυμοι όμως εμφανίζονται και κάποιοι από το κόμμα σας

ΑΠ: Για αυτό να ρωτηθούν οι ίδιοι. Νομίζω είναι κάνα δυο, φίλοι μου μάλιστα, οι οποίοι προτιμούν να μπουν στην παρέα του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ξέρω για ποιο λόγο. Από αριστερή ιδεοληψία, από συμφέρον, από ανοησία, από καθαρά ένθερμη αριστερή... αξιοπρέπεια; Δεν ξέρω. Πάντως ένας αξιοπρεπής αριστερός δεν θα μπορούσε να νταραβεριστεί ποτέ με αυτούς που μας κυβερνούν

ΕΡ: Για ποιο λόγο να στηρίξει τώρα την κυβέρνηση; Το μόνο που θα πετύχει θα είναι να τους δώσει λίγο χρόνο παραπάνω. Τι έχει να κερδίσει;

ΑΠ: Πράγματι τα περιθώρια της κυβέρνησης στενεύουν αλλά ίσως κάποιος πιστεύει ότι στηρίζοντας την μπορεί να πάρει ένα ποσοστό ψηφοφόρων από ΣΥΡΙΖΑΝΕξεΛ και να βγει περιφερειάρχης ή δήμαρχος. Ή ακόμη πως μπορεί να βγει βουλευτής σε μια μεγάλη περιφέρεια. Δεν ξέρω πως σκέφτεται ο καθένας. Άλλος σου λέει δεν μπορώ να στηρίξω μια κυβέρνηση της φιλελεύθερης δεξιάς παράταξης, γιατί έχει πολύ κακό παρελθόν και γιατί ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά. Υπάρχουν πολλά στα μυαλά των ανθρώπων.

ΕΡ: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα που έβριζε το Ποτάμι. Μέχρι και για εκπροσώπηση εργολαβικών συμφερόντων σας είχαν καταγγείλει.

ΑΠ: Ξεκίνησαν μιλώντας για εκπρόσωπους εργολάβων, τσάτσους και μισθοφόρους του Μπόμπολα. Έχουν πει πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Ότι το κόμμα πληρώνεται από τον Μπόμπολα, ότι είναι ένα κόμμα κατασκευασμένο από τους εργολάβους, ότι είναι «τσάσος» κάθε επιχειρηματία. Αυτό δηλαδή που κάνουν και λένε οι αριστεροί Γκαίμπελς και Σουσλόφ μαζί, οι οποίοι πετούσαν λάσπη ακόμη και σε συντρόφους τους στη Μακρόνησο.

ΕΡ: Ακούγονται και από το ΚΙΝΑΛ φωνές που κάνουν λόγο για συνεργασίες και τρικομματική κυβέρνηση με συμμετοχή ΣΎΡΙΖΑ. Με τόση πόλωση μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο;

ΑΠ: Μια κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης έπρεπε να γίνει είτε πριν μπούμε στο Μνημόνιο είτε όταν ο Γιώργος Παπανδρέου παρέδωσε την κυβέρνηση και ανέλαβε για ένα χρονικό διάστημα ο Λουκάς Παπαδήμος. Έπρεπε να γίνει τότε μια κυβέρνηση που θα προχωρήσει με το μνημόνιο, διότι χωρίς τα μνημόνια η χώρα θα είχε διαλυθεί. Μια κυβέρνηση συναίνεσης με τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου και με ευρωπαϊκή πορεία και στόχευση.

Τώρα είναι αργά. Δεν υπάρχει καμία συναίνεση. Αν είχε επιτευχθεί από την πρώτη στιγμή τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Πρώτα ο Σαμαράς βγήκε στα Ζάππεια με παντιέρες και έλεγε έξω οι ξένοι και όχι στα μνημόνια. Μετά έγινε πρωθυπουργός με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να στηρίζει και ήταν από τις καλύτερες μνημονιακές κυβερνήσεις Επί σαμαροβενιζέλων ανέβηκε στο κύμα ο Τσίπρας. Μαδούρο, Βενεζουέλα, Αργεντινή, πετρέλαιο στην Καισαριανή και go back madam Μερκελ, Μαρκοζί κρεμάλες και φωνές στις πλατείες μαζί με τη Χρυσή Αυγή και τους Ανεξέλεγκτους Έλληνες. Η συναίνεση έπρεπε να γίνει πριν από όλα αυτά.

ΕΡ: Και τώρα;

ΑΠ: Όταν σε έχουν αποκαλέσει Μερκελιστή, Γερμανοτσολιά, δοσίλογο, Εθνοπροδότη, Τσολάκογλου, Κουίσλινγκ, Τσιριμώκο, αν σου έχουν σούρει όλα αυτά μετά για ποια συναίνεση μιλάμε; Επειδή τώρα εμφανίζονται χαμογελαστοί και σου ζητούν συναίνεση. Το βλέπω στη Βουλή από παλιούς συντρόφους οι οποίοι με έβριζαν επί 4 5 χρόνια με τα χειρότερα λόγια. Ότι τα παίρνω από το ΔΝΤ και άλλα και τώρα μου λένε πως σύντροφε όλοι μαζί και τέτοια. Όχι. Οι μνήμες είναι νωπές. Θα μου ζητήσουν πρώτα συγνώμη για όλα αυτά και μετά θα συζητήσουμε αν μπορούμε να κάνουμε κάποια πράγματα μαζί. Όμως αμφιβάλλω αν αυτό μπορεί να γίνει.

ΕΡ: Τώρα όμως όπως λένε δεν έχουμε μνημόνιο. Οπότε υπάρχει κάτι καινούριο;

ΑΠ: Ποιο καινούριο. Μνημόνιο δεν έχουν οι δανειστές. Αυτοί γλύτωσαν. Αυτοί κατάφεραν να σταματήσουν να μας χρηματοδοτούν. Εμείς έχουμε μνημόνιο για... πάντα. Έχουν υπογράψει μνημόνιο διαρκείας. Μέχρι το 2060 και παραπάνω. Συντάξεις, ασφαλιστικά, μειώσεις, όλα τα έχουν υπογράψει. Από το μνημόνιο βγήκαν οι ξένοι, οι παλαιοί «τοκογλύφοι» και «εκβιαστές» όπως τους αποκαλούσαν. Εμείς θα είμαστε με τα μνημόνιά μας μια χαρά.

ΕΡ: Τι πρέπει να γίνει;

ΑΠ: Ελπίζω η επόμενη κυβέρνηση να μην επαναλάβει τα λάθη των προηγούμενων, είτε αυτές ήταν δεξιές είτε ΠΑΣΟΚ. Κυρίως να μην επαναλάβουν και το ελάχιστο αυτής της κυβέρνησης. Ελπίζω οι πολιτικοί να είναι πιο συνετοί και απαλλαγμένοι από ιδεοληψίες, αριστερές και δεξιές. Και σίγουρα δεν πρέπει να λειτουργήσουν με γνώμονα τη... ρεβάνς.

Αυτά ανήκουν σε προηγούμενους αιώνες. Ελπίζω η επόμενη κυβέρνηση να είναι ευρωπαϊκή, φιλελεύθερη, δημοκρατική, ανοιχτή και να μην ασχοληθεί με «τα δικά μας τα παιδιά, τα γαλάζια, τα ροζ, τα κόκκινα». Να δει τη χώρα όπως βλέπουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις τις χώρες τους. Για να γίνει η Ελλάδα μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Να σταματήσει να είναι καταπλιαδιστάν. Δεν θέλω να καταρρεύσει το αριστερό Κατσαπλιαδιαστάν και να έρθει ένα άλλο...