Όχι στη συγκάλυψη

Όχι στη συγκάλυψη

Του Βασίλη Κεγκέρογλου*

Η προσπάθεια ψύχραιμης αποτίμησης της εθνικής τραγωδίας, ίσως δεν είναι ακόμη κατορθωτή, παρά τις τρεις εβδομάδες που μεσολάβησαν, λόγω της απώλειας 95 συνανθρώπων μας και της μεγάλης φόρτισης, αλλά και των συνεχών αποκαλύψεων που αφορούν την αδράνεια, την ανευθυνότητα και τις λαθεμένες επιλογές που οδήγησαν στο κακό.

Αυτό όμως που εξοργίζει περισσότερο όλους μας είναι η απροκάλυπτη προσπάθεια και οι ενέργειες της κυβέρνησης να αποφύγει τις ευθύνες, μεταθέτοντας τις σε άλλους, ακόμη και στις περιπτώσεις που αυτές είναι προφανείς και δικές της.
Η μετάθεση της συζήτησης στα αυθαίρετα γίνεται όχι για την αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά για να ρίξουν τις ευθύνες στους πολίτες και στις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Όμως «ο βίος και πολιτεία» τέσσερα χρόνια τώρα της κυβέρνησης Τσίπρα –Καμμένου δείχνει ότι χειρίστηκε το θέμα των αυθαιρέτων με απόλυτα πελατειακό τρόπο αντιγράφοντας όχι τις βέλτιστες πρακτικές του παρελθόντος αλλά της χείριστες και καταδικαστέες και αναφέρομαι στα αυθαίρετα που δεν νομιμοποιούνται αφού είναι σε δημόσιους χώρους, δάση, ρέματα, παραλίες κτλ.

- Έγγραφα Υπουργών Εσωτερικών, Βούτση, Κουρουμπλή για να μην κατεδαφιστούν αυθαίρετα σε δάση και παραλίες.

- Τροπολογίες για καθολική αναστολή κατεδαφίσεων σε δασικές εκτάσεις.

- Συνεννόηση Τσίπρα- Τσιρώνη να έλθει η τροπολογία σε άλλο νομοσχέδιο.

- Νόμος για εξαγορά καταπατηθέντων εκτάσεων και μάλιστα στο 20% της αντικειμενικής αξίας,

- Εκπτώσεις με πηχαίους τίτλους του φιλοκυβερνητικού τύπου ότι “Tο Αφεντικό τρελάθηκε” και ξεπουλά και άλλα πολλά.

Δεν έχει λοιπόν η Κυβέρνηση Τσίπρα –Καμμένου το ηθικό ανάστημα να μιλήσει για τα αυθαίρετα και για ένα ακόμα λόγο:
Ως κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ και ως υποτιθέμενο Κίνημα Πολιτών, έχουν αποτρέψει δεκάδες κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σε δάση και παραλίες, ακόμη και το 2015 όταν οι ίδιοι ήταν Κυβέρνηση!

Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα της Αυγής 25/09/2015 για αποτροπή κατεδάφισης στα Περβολάκια Ραφήνας με πολλούς επαίνους στον Γιώργο Πάντζα που τα έβαλε με διμοιρίες ΜΑΤ, μπουλντόζες κτλ. Συνέδραμαν όμως σύμφωνα με το δημοσίευμα και άλλοι στη μη κατεδάφιση, όπως ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Φιλίππου. Παρών λοιπόν στις αποτροπές κατεδαφίσεων αυθαιρέτων ο κ. Φιλίππου, αλλά απών όταν πρέπει να αποφασίσει εκκένωση που θα απέτρεπε την εκατόμβη των νεκρών.

Η διαφορετική στάση και η εγρήγορση όλων των υπεύθυνων στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην Εύβοια, με τα ίδια μέσα και το ίδιο σύστημα, αποδεικνύει ότι στην περίπτωση της Αττικής, οι υπεύθυνοι από Κυβέρνηση, Περιφέρεια, Δήμους, Σ.Α. μάλλον ήταν “πλήρως ανεύθυνοι”.

Ας αφήσει λοιπόν τα κόλπα ο κ. Τσίπρας και ας αναλάβει πραγματικά τις ευθύνες του οι οποίες είναι μεγαλύτερες και στις περιπτώσεις των επιλογών στελεχών σε καίρεα πόστα.

Βασικό αν όχι μοναδικό κριτήριο η κομματική τοποθέτηση, η οσφυοκαμψία ή το μέγεθος της γλώσσας.
Η ευθύνη είναι όμως μεγαλύτερη γιατί τους διατήρησε στις θέσεις τους εδώ και καιρό, όταν ήδη είχε αποδειχτεί ότι είναι ανεπαρκείς έως ανεπαρκέστατοι.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο κ. Τόσκας, την αποπομπή του οποίου ως ανεπαρκή ζητούσαμε τώρα και δυο χρόνια επισήμως και δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε με τραγικό τρόπο.

Η Κυβέρνηση εκτός από την μετάθεση των ευθυνών στους πολίτες, προβαίνει σε προσπάθειες επηρεασμού της έρευνας από τη δικαιοσύνη , ώστε αυτή να στραφεί σε ουδέτερα θέματα, αλλά δεν μένει σ' αυτό. Επέλεξε ως δήθεν ανεξάρτητο τον Γερμανό, που εκ των προτέρων είχε δηλώσει ότι «κανονικά θα έπρεπε να έχουν καεί και άλλοι άνθρωποι στο Μάτι»!!!

Η Κυβέρνηση οφείλει να αφήσει τη δικαιοσύνη να προχωρήσει στην έρευνα και μάλιστα σε όλες τις διαστάσεις του εγκλήματος.

Εμείς παρακολουθούμε, καταγράφουμε, καταγγέλλουμε αλλά θα εξαντλήσουμε και κάθε κοινοβουλευτικό μέσο που προβλέπεται από τον κανονισμό της Βουλής, αλλά και με πολιτικές πρωτοβουλίες, ώστε να λάμψει η αλήθεια, να πληρώσουν οι ένοχοι και να δικαιωθούν τα θύματα και οι οικογένειες τους.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι η απονομή δικαιοσύνης και η τιμωρία των υπεύθυνων μπορεί να αποτρέψει νέες τραγωδίες. (κάτι που δεν έγινε το 2007)

Η συζήτηση που άνοιξε για την αναδιοργάνωση της Πολιτικής Προστασίας, για την οποία η Κυβέρνηση δεν έχει πράξει τίποτα απολύτως, τέσσερα σχεδόν χρόνια τώρα και δεν έχει προχωρήσει ούτε σε μια απλή βελτίωση του συστήματος, δεν μπορεί να γίνει στο πόδι.

«Τηλεφώνησα στο τάδε, μου είπε ο δείνα, θα συναντήσω κάποιους…» ΟΧΙ έτσι κ. Τσίπρα.

Χρειάζεται σοβαρή συζήτηση και διαβούλευση με αξιοποίηση όλων των στελεχών και των φορέων που διαθέτουν επιστημονική γνώση, εμπειρία και ειδίκευση στα θέματα πολιτικής προστασίας προκειμένου να ληφθούν οι καλύτερες αποφάσεις.

Να δημιουργήσουμε ένα σύστημα συγχρονισμένο με την πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας, που θα αξιοποιήσει το άριστο ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτουμε. Προϋπόθεση η εμπιστοσύνη, ανεξάρτητα από κομματική τοποθέτηση και η βούληση να δημιουργήσουμε το καλύτερο. Εμείς, το Κίνημα Αλλαγής, θα συμβάλλουμε σ' αυτό, στο πλαίσιο του θεσμικού μας ρόλου ως υπεύθυνο κόμμα.

Όμως όλα αυτά τα αναγκαία, σε καμιά περίπτωση δεν αποτελούν άλλοθι για τις τεράστιες και φονικές ευθύνες και παραλείψεις της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου.


*Ο κ. Βασίλης Κεγκέρογλου είναι Γραμματέας Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.