Όχι, όλοι οι πολιτικοί δεν είναι ίδιοι!

Όχι, όλοι οι πολιτικοί δεν είναι ίδιοι!

Του Ανδρέα Χρ. Γλαβά

Το σημερινό εκπαιδευτικό σύστημα στην Ελλάδα, αδυνατεί να συμβάλει εποικοδομητικά στη συγκρότηση μιας ταυτότητας η οποία θα πολιτικοποιήσει σωστά τους νέους. Ο σημερινός νέος αισθάνεται εγκλωβισμένος σε μια κοινωνική πραγματικότητα με απολιτικά χαρακτηριστικά και αδυνατεί να διαμορφώσει άποψη για τα πολιτικά πράγματα, όντας έρμαιο μιας αμείλικτης τηλεοπτικής εικόνας που επιβάλλει τους όρους της στην κοινωνία καλλιεργώντας μια μεθοδευμένη αποφυγή υγιών πολιτικών προτύπων.

Οι νέοι, είναι η ελπίδα του τόπου μας! Και αν χωρίς ελπίδα τα οράματα πεθαίνουν, είναι βέβαιο ότι χωρίς αγώνες κινδυνεύει η ελπίδα. Η ισοπέδωση της πολιτικής, η ταμπέλα ότι όλοι οι πολιτικοί είναι ίδιοι, είναι μια εύκολη άρνηση που μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες καταστάσεις. Τι εννοώ; Αν επικρατήσει αυτή η λογική ότι δηλαδή, όλοι οι πολιτικοί είναι ίδιοι, τότε όσοι απ' τους παλαιούς παραμένουν ακόμη υγιείς και αλώβητοι, είτε θα συμμαχήσουν με το λάθος κατεστημένο, είτε θα αποχωρήσουν. Και τότε ο στίβος της πολιτικής θα παραμείνει ελεύθερος στους χειρότερους και αδίστακτους εκπροσώπους της.

Πρέπει να ανατρέψουμε την άποψη ότι η πολιτική και η μοίρα μας καθορίζονται από ανθρώπους χωρίς ιδανικά, απλώς επειδή οι άνθρωποι με ιδανικά δεν αναμιγνύονται στην πολιτική. Είναι μια εσφαλμένη άποψη από ανθρώπους που θεωρούν την πολιτική μόνο ως επάγγελμα. Ο πολιτικός πρέπει να έχει ήθος, να είναι έντιμος και να δουλεύει απρόσκοπτα με ανιδιοτέλεια και μοναδικό σκοπό το δημόσιο γίγνεσθαι. Η πολιτική αποτελεί ιερό καθήκον και αποστολή!

Κλείνω τις σκέψεις μου με τα λόγια του Τσέχου πολιτικού και συγγραφέα Βάτσλαβ Χάβελ «Η αληθινή πολιτική -πολιτική άξια του ονόματός της και η μόνη στην οποία θέλω να αφιερωθώ- είναι απλώς ζήτημα προσφοράς στους γύρω μας: προσφορά στην κοινωνία και σ'' αυτούς που θα ακολουθήσουν. Η βαθύτερη αιτία είναι ηθική, διότι έτσι εκφράζεται με πράξεις ένα χρέος προς το κοινωνικό σύνολο».

* Ο Ανδρέας Χρ. Γλαβάς είναι πρόεδρος ΝΟ.Δ.Ε. Ανατολικής Ατικής