Ο υπουργός που ήθελε να γίνει δικαστής

Ο υπουργός που ήθελε να γίνει δικαστής

Του Γιάννη Σ. Καλαντζάκη*

Στην περίπτωση της διαχείρισης των καταστροφών και των απωλειών συμπολιτών μας στη Μάνδρα και στο Μάτι αποδείχθηκε ότι η ανικανότητα και ανεπάρκεια των δυο υπουργών υγείας δεν μπόρεσε να καλυφθεί με σταυροφορίες “ηθικοποίησης” της υγείας.

Αντί της εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου προβάλλεται επικοινωνιακά η καταστρατήγησή του από έναν από τους δυο υπουργούς. Και οι δυο έχουν την τάση να υποδεικνύουν σε δικαστές τι να κάνουν ή … να κάνουν τους δικαστές, αλλά την ίδια στιγμή αδυνατούν να συμμορφωθούν στην κείμενη νομοθεσία.

Η πρόσφατη αλληλογραφία του υπουργού υγείας με το νεοεκλεγέν ΔΣ του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) δίνει ακόμα μια “μάχη” του υπουργείου με στόχο την “ηθικοποίηση” της δημόσιας υγείας, η οποία ενδεχόμενα να είναι νομικά έωλη και πολιτικά ανήθικη.

Ο ΠΙΣ ως ΝΠΔΔ διοικείται από ένα διοικητικό συμβούλιο, τα μέλη του οποίου εκλέγονται με διαδικασίες που περιγράφονται στο άρθρο 280 του Ν 4512 / 2018. Η άσκηση του δικαιώματος της ψήφου τελεί υπό τις εγγυήσεις του Συντάγματος και συγκεκριμένα υπό τις βασικές αρχές που διέπουν την ψηφοφορία: τις αρχές της αμεσότητας, της ισότητας, της καθολικότητας, της μυστικότητας, της προσωπικής άσκησης, της υποχρεωτικότητας και της ανόθευτης εκδήλωσης της λαϊκής βούλησης.

Με το άρθρο 52, το Σύνταγμα επιτάσσει στα όργανα της πολιτείας να φροντίζουν να παίρνουν όλα τα πρόσφορα μέτρα και να προβλέπουν τους απαραίτητους θεσμούς που θα εξασφαλίσουν τη γνησιότητα του εκλογικού αποτελέσματος. Ο έλεγχος του κύρους των εκλογών στα ΝΠΔΔ, αποτελεί έργο των διοικητικών δικαστηρίων και η διαδικασία που ακολουθείται στις διαφορές που προκύπτουν κατά τη διαδικασία ανάδειξης των αιρετών οργάνων των ΝΠΔΔ, καθορίζεται στα άρθρα 267-272 του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας. Πιο συγκεκριμένα στο άρθρο 271 καθορίζονται ο χρόνος και ο τρόπος ένστασης στην εκλογική διαδικασία.

Ο Υπουργός Υγείας οφείλει κατά την παράγραφο 13 του άρθρου 280 του Ν 4512 / 2018 να επικυρώσει τα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών του Διοικητικού Συμβουλίου του Π.Ι.Σ. κατόπιν διαβίβασης σε αυτόν των σχετικών εγγράφων και καταστάσεων της εκλογικής διαδικασίας. Δεν μπορεί φυσικά να κρίνει το αποτέλεσμα εκτός αν υπάρχει ένσταση κατατεθειμένη σε αρμόδιο διοικητικό δικαστήριο.

Ας θυμηθούμε ότι ο νυν Υπουργός ως μέλος αναπληρωτής υπουργός Υγείας συνάντησε το νεοεκλεγέν ΔΣ του ΠΙΣ στις 27/3/2015, το οποίο προήλθε από τις εκλογές στις 8/3/2015, συγκροτήθηκε σε σώμα στις 14/3/2015, με τα πρακτικά της αρχαιρεσίας να στέλνονται στο υπουργείο από την τότε διοίκηση του ΠΙΣ στις 30/3/2015 και να επικυρώνονται στις 25/6/2015! Δυο μέτρα και δυο σταθμά!!

Αυτό που δεν καταλαβαίνουν μέσα από τη διοικητική τους ανικανότητα, την ιδεοληπτική τους προσέγγιση και την κρατικίστικη συγκέντρωση εξουσιών στην κεντρική εξουσία είναι ότι στην Ελλάδα εφαρμόζεται η αρχή του κορπορατισμού (συνεργατικότητας) σύμφωνα με την οποία το κράτος μετατοπίζει ευθύνες του σε επαγγελματικές ενώσεις, με στόχο τη συμμετοχή των οργανωμένων επαγγελματικών συμφερόντων στη διαμόρφωση και εκτέλεση πολιτικών αποφάσεων και το κράτος να είναι ένα διαπραγματευόμενο ενδιαφερόμενο μέρος.

Η δημόσια υγεία έχει τόσα προβλήματα που δε χρειάζεται παραμύθια με κακούς δράκους. Δε χρειάζεται “ηθικοποίηση”, αλλά μικρές καθημερινές πρακτικές λύσεις βασισμένες σε καλά σχεδιασμένες βιώσιμες πολιτικές. Χρειάζεται τη συμμετοχή όλων και των πολιτών και των επαγγελματιών υγείας και όσων διαμορφώνουν πολιτικές.

Είναι σίγουρα λάθος η “ηθικοποίηση της υγείας” να είναι ευάλωτη σε ψευδαισθήσεις. Είναι εύκολο να συγχέει κανείς την ηθική per se με την αγνότητα προθέσεων, την εξουσία και τη συμμόρφωση. Τείνει να μεταμορφώνει πρακτικά προβλήματα σε ηθικές σταυροφορίες και να βλέπει λύσεις σε τιμωρητικές επιθέσεις. Επιβάλλει ταμπού τα οποία εμποδίζουν τη συζήτηση ιδεών. Τέλος έχει τη “δυσάρεστη συνήθεια” να τοποθετεί αυτούς που την ορίζουν στο μέρος των αγγέλων…

Όσο διάστημα ακόμα κυβερνούν, ας κάνουν επιτέλους τη δουλειά τους κι ας αφήσουν αιρετούς, αλλά μη ελεγχόμενους απ' αυτούς, να κάνουν τη δική τους.

 *Ο Γιάννης Σ. Καλαντζάκης είναι entrepreneur υπηρεσιών υγείας & σύμβουλος επιχειρήσεων σε θέματα ιατρικού τουρισμού, ποιότητας και διαχείρισης προσωπικών δεδομένων (GDPR). Είναι υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος για την ΠΕ Ηρακλείου με το συνδυασμό “ΚΡΗΤΗ ΜΠΡΟΣΤΑ”. #lefteramprosta
.