Ο υπαλληλίσκος Χουλιαράκης

Ο υπαλληλίσκος Χουλιαράκης

Το άκουσα από τον Κατρούγκαλο: Η εγκύκλιος Χουλιαράκη που βάζει μπροστά τον μηχανισμό περικοπής των συντάξεων, «είναι ένας αυτοματισμός της διοίκησης, που δεν πρέπει να συγχέεται με την πολιτική απόφαση που έχουμε εμείς.» Όπερ αντιλαμβάνομαι ότι ο Χουλιαράκης δεν είναι υπουργός, αλλά κάτι σαν προϊστάμενος-β' κάποιου τμήματος του γενικού λογιστηρίου του κράτους. Δημοσιοϋπαλληλάκι της ξεφτίλας δηλαδή.

Προς επίρρωση μάλιστα του επιχειρήματος του, ο κ. Κατρούγκαλος, μπουμπούνισε και το επόμενο: «Προπαρασκευαστικές πράξεις είναι υποχρεωμένοι οι δημόσιοι υπάλληλοι να κάνουν, αλλιώς θα παρέβαιναν το καθήκον τους όσο υπάρχει ο νόμος.» Να το πάλι. Μετακλητός θα 'ναι ο Χουλιαράκης που τρέμει η ψυχούλα του μην τον πάει ο προϊστάμενος του για παράβαση καθήκοντος, οπότε βγάζει τυπικές εγκυκλίους δίχως να γνωρίζει τις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας που σύντομα θα τις μετατρέψουν σε άχρηστη χαρτούρα. Λογικό. Άλλα τα μάτια του λαγού και άλλα του Κατρούγκαλου.

Πέραν αυτού, υπάρχουν υπάλληλοι και υπάλληλοι. Και ο Πετρόπουλος σαν τον Χουλιαράκη είναι, αλλά αυτουνού δεν ιδρώνει το αυτί του μήπως και χάσει την δουλίτσα του από παράβαση καθήκοντος. Τώρα, τεμπέλης είναι ο Πετρόπουλος, δολιοφθορέας του Κυριάκου μέσα στο κράτος, δόντι έχει και δεν φοβάται, θα σας γελάσω. Πάντως, αρνείται πεισματικά και επί μήνες να βγάλει αντίστοιχη εγκύκλιο για να ενημερωθούν οι συνταξιούχοι ποια ακριβώς είναι η προσωπική τους διαφορά κι ας το λέει κι αυτό καθαρά ο νόμος. Είδατε κάτι πράγματα; Δυο ολόιδιοι δημόσιοι υπάλληλοι μέσα στην ίδια υπηρεσία κι όμως πόσο διαφορετικά αντιδρούν, ε;

Το τελειωτικό χτύπημα όμως, ήρθε με το κρεσέντο των δηλώσεων Κατρούγκαλου. Ξεκαθάρισε ότι η περικοπή συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου, «είναι αντίθετη σε ό,τι προβλεπόταν στον νόμο Κατρούγκαλου.» Εδώ, αν είσαι ποιητής σηκώνεις απλώς τα χέρια. Αν πάλι είσαι κανένας κοινός θνητός, σκέφτεσαι μήπως πεταχτείς μέχρι το Mall Αγίου Δημητρίου παριστάνοντας το βρέφος, μήπως και βρεθεί καμιά 55άρα μανιακή ξανθιά και σε χαρακώσει στα μουλωχτά με τα νύχια της και ησυχάσεις.

Αν είναι οι περικοπές αντίθετες με τον νόμο του, τότε τι το συζητάμε; Ούτε συμφωνία με τους δανειστές χρειάζεται, ούτε αλλαγή νόμου, ούτε εγκύκλιοι. Αλλά τότε όλοι οι κυβερνητικοί, του πρωθυπουργού περιλαμβανομένου, που μήνες τώρα υπόσχονται «να μην εφαρμοστεί τελικά ο νόμος» είναι ένα τσούρμο απροσάρμοστοι. Πως αλλιώς να τους χαρακτηρίσω, όταν «διαβάζουν» και άρα πάνε να εφαρμόσουν λάθος έναν νόμο, του οποίου ο κατασκευαστής εξηγεί ότι δεν προβλέπει μειώσεις συντάξεων αλλά αυξήσεις;

Παλιότερα νόμιζα ότι θα πέσουν από την ανακολουθία λόγων και πράξεων. Μετά από την οργή του εξαπατημένου και στημένου σαν λεμονόκουπα κόσμου. Τελικά θα πέσουν από ένα πελώριο, ασυγκράτητο, μαζικό κύμα γέλιου που θα τους παρασύρει στα τάρταρα.