Ο Τζανακόπουλος γνωρίζει

Του Θανάση Χειμώνα

«Για ποιο λόγο να μη μιλήσει ένας υπουργός με ένα κρατούμενο;  Δεν έκανε τίποτα το παράνομο ή το αντιθεσμικό…  Δεν είναι νομικό θέμα, εξαρτάται από τις συνθήκες» ξεκαθάρισε στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Εγώ (που δεν είμαι νομικός) έφριξα. Είναι δυνατόν η επίσημη φωνή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να «ξεπλένει» σε τέτοιο βαθμό έναν πρωτοκλασάτο (βασικά, ΤΟΝ πρωτοκλασάτο) υπουργό της μόνο και μόνο επειδή η πράξη του δεν είναι ποινικά κολάσιμη; Έχουμε λοιπόν μια χυδαία επανάληψη του, αλήστου μνήμης,  «Ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό» του Γιώργου Βουλγαράκη από την Πρώτη Φορά «Αριστερά»;

Αυτά βέβαια τα σκέφτηκα εγώ που δεν είμαι νομικός. Ο Σταύρος Τσακυράκης όμως, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι. Και έγραψε σχετικά στο Facebook: «Ρωτάει ο Τζανακόπουλος αν υπάρχει κανένας νόμος που του απαγορεύει να μιλήσει με έναν υπόδικο. Η απάντηση είναι φυσικά και υπάρχει, το απαγορεύει η συνταγματική διάταξη της διάκρισης των εξουσιών. Από τη στιγμή που κάποιος είναι όχι φυλακισμένος αλλά απλά κατηγορούμενος η εκτελεστική εξουσία πρέπει να απέχει από οποιαδήποτε επαφή μαζί του, από οποιαδήποτε ανάμιξη στο έργο της δικαιοσύνης».

Τα πράγματα λοιπόν είναι πιο άσχημα από ό,τι καταλάβαμε στην αρχή. Δεν έχουμε να κάνουμε με μία (ακόμη) επίδειξη ανηθικότητας από τους κυβερνώντες αλλά και με μια εντυπωσιακή άγνοια των νόμων. Όλα γίνονται ακόμα χειρότερα από το γεγονός ότι ο κ. Τζανακόπουλος δεν είναι πολιτικός μηχανικός, ποδοσφαιριστής ή απεργός σκουπιδιάρης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι δικηγόρος και μάλιστα πτυχιούχος της Νομικής Σχολής Αθηνών, κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος της ίδιας Σχολής και υποψήφιος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου! Αρκετά βαρύ βιογραφικό για κάποιον που αγνοεί τα βασικά, δεν νομίζετε;

Εγώ όμως, ως γνωστός συνωμοσιολόγος,  έχω την δική μου θεωρία: Ο «Τζάνα» γνωρίζει. Κάνει ωστόσο το κορόιδο και απλώς απευθύνεται στον μέσο ψηφοφόρο του ΣΥΡΙΖΑ που είναι ήδη πεπεισμένος πως όποιος δεν στηρίζει τον Πάνο τον Καμμένο είναι συνεργάτης των απανταχού «πρεζεμπόρων». Αυτή θα είναι η τακτική του ΣΥΡΙΖΑ ως το τέλος: Να κρατήσει ένα κομμάτι του εκλογικού σώματος μέσα στο σκοτάδι και την άγνοια ώστε να αποσπάσει εύκολα την ψήφο του όταν χρειαστεί. Στο κάτω κάτω οι νυν ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν ιδέα ποιος είναι ο Τσακυράκης. Ενημερώνονται όμως μια χαρά από τα διάφορα αλτσαντίρια και τις διάφορες ολύμπιες.


ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ: Λίγο πριν ανέβει το κείμενο στο liberal πληροφορήθηκα πως ο Τζανακόπουλος απάντησε μέσω Facebook (!) στον Τσακυράκη, αμφισβητώντας τους ισχυρισμούς του και, εμμέσως πλην σαφώς, τοποθετώντάς τον ίδιο Τσακυράκη στην "Αντιπολίτευση". Και αυτό αναμενόμενο. Η λογική του "Ή Εμείς ή αυτοί" με την προέκτασή της "Εμείς έχουμε δίκιο, αυτοί άδικο".