Ο Τσίπρας βάλλεται πανταχόθεν

Η φθορά της κυβέρνησης δεν ήταν η αναμενόμενη για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Όλα δείχνουν πως έχασε περίπου τρεις μονάδες, τις οποίες όμως δεν καρπώθηκε ούτε κατ΄ ελάχιστον το κόμμα τους. Επιπλέον, το καλοκαίρι ο τουρισμός πήγε ανέλπιστα καλά, ο κόσμος και οι επιχειρήσεις δούλεψαν και στην οικονομία οι προοπτικές είναι καλύτερες από ποτέ. Ενδεικτικά, ο δείκτης ανεργίας για πρώτη φορά έπεσε στα επίπεδα του 2010.

Όλα αυτά τα γνωρίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Μια δημοσκόπηση που δημοσίευσε η εφημερίδα «Αυγή», έχει όλα τα παραμετρικά στοιχεία, εκτός από την πρόθεση ψήφου, τις δημοτικότητες και την παράσταση νίκης. Όλοι καταλαβαίνουμε το γιατί.

Φυσιολογική είναι η γκρίνια που ξέσπασε στο εσωτερικό του κόμματος και κάποια στελέχη του άρχισαν ήδη να στέλνουν τα μηνύματά τους στην ηγεσία.

Δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη η σχεδόν ταυτόχρονη εμφάνιση των κ.κ. Βαξεβάνη και Πολάκη σε φιλικό κανάλι του ΣΥΡΙΖΑ, όπου και ανέπτυξαν τις γνωστές απόψεις τους που απευθύνονται στο πιο επιθετικό και ακραίο κομμάτι των οπαδών του κόμματος. Τους πρόσφεραν μια πολιτική πλατφόρμα που απέχει σημαντικά από την εικαζόμενη βούληση του Α. Τσίπρα για στροφή προς την Κεντροαριστερά.

Άλλωστε, κόκκινο πανί για τους Βαξεβάνη και Πολάκη αποτελεί, πέραν πολλών άλλων, και το ηγετικό στέλεχος των «γεφυροποιών» που λοιδορείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Εννοείται πως ο στόχος αυτών των επιθέσεων είναι η πολιτική της προσέγγισης με την Κεντροαριστερά.

Φυσικά, άμεση επίθεση προς το πρόσωπο του Α. Τσίπρα δεν μπορεί να γίνει σε αυτό το στάδιο. Τώρα επιτίθενται στην πολιτική του και κτίζουν τις θέσεις τους για την επόμενη ημέρα από την εκλογική ήττα.

Προς το παρόν, διαπαιδαγωγούν το κοινό που τους ακολουθεί, και είναι μεγάλο, με το σύνθημα «η δεύτερη φορά Αριστερά θα είναι αλλιώς», κάτι που δίνει ελπίδες αυτήν τη στιγμή πως θα υπάρξει «δεύτερη φορά Αριστερά».

Για να συμβεί αυτό θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ —κατά την άποψή τους-- να πείσει τους πολίτες πως αυτήν τη φορά θα είναι πιο αποφασισμένος, πιο εκδικητικός, έτοιμος να καταλάβει όλους τους αρμούς της εξουσίας. Όχι, όπως την πρώτη φορά.

Είναι οφθαλμοφανές πως αυτή η ρητορεία και η συμπεριφορά βρίσκεται έξω από τον πολιτικό λόγο που θα ήθελαν να αρθρώσουν πιο μετριοπαθή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως έξω από τη στρατηγική του Τσίπρα για την «προοδευτική» κυβέρνηση.

Γιατί δεν νοείται συγκυβέρνηση με ΚΙΝΑΛ, με το σύνθημα «η δεύτερη φορά Αριστερά θα είναι αλλιώς». Ο Α. Τσίπρας πολύ σύντομα θα διαπιστώσει πως ή θα τους υποτάξει όλους αυτούς στη στρατηγική του ή θα ακυρώσει ο ίδιος την πολιτική παρουσία του.

Όσο οι δημοσκοπήσεις θα δείχνουν πως η εξουσία είναι ένα απόμακρο όνειρο, τόσο θα αυξάνονται οι φυγόκεντρες δυνάμεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Ένα κόμμα εξουσίας χωρίς την προοπτική της εξουσίας είναι ένα αδειανό πουκάμισο.

*Για τους φίλους συριζαίους που τυχόν διαβάζουν αυτό το άρθρο «πανταχόθεν» σημαίνει από παντού, από όλες τις πλευρές.