Ο Τραμπ «αδειάζει» Ερντογάν, χάνει συμμάχους ο τούρκος πρόεδρος

Ο Τραμπ «αδειάζει» Ερντογάν, χάνει συμμάχους ο τούρκος πρόεδρος

Με «σπασμένα φρένα» δείχνει να κινείται πλέον ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος φαίνεται σε καθημερινή βάση ολοένα και περισσότερο ότι δε διαθέτει τα απαραίτητα αποθέματα ψυχραιμίας.

Η κίνηση του Τούρκου Προέδρου να επιτεθεί φραστικά ευθέως εναντίον του Γάλλου προέδρου Μακρόν είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα του αδιεξόδου στο οποίο έχει περιέλθει ο κ.Ερντογάν. Με πολύ απλά λόγια, έχει «χάσει την μπάλα», γεγονός που τον καθιστά εκ των πραγμάτων σε μειονεκτική θέση.

Το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζει  η τουρκική ηγεσία είναι τόσο μεγάλο, που ακόμα και οι προνομιακοί συνομιλητές της Άγκυρας στην Ευρώπη, όπως πχ η Γερμανία έχουν έλθει σε δύσκολη θέση, αδυνατώντας να τηρήσουν την λογική των ίσων αποστάσεων που πιθανόν να ήθελε να κάνει. 

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν είναι ιδιαιτέρως στριμωγμένος και ότι τα επόμενα 24ωρα θα είναι καθοριστικά, καθώς μπορεί να χρειαστεί από τουρκικής πλευράς να υπάρξει εκτόνωση αυτής της κατάστασης.

Ουδείς μπορεί άλλωστε να προβλέψει το τι είναι διατεθειμένος να κάνει ο τούρκος πρόεδρος, όντας σε ένα τόσο μεγάλο αδιέξοδο. Κυβερνητικά στελέχη πάντως δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους για την επιτυχία της τακτικής που ακολουθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πρώτη στιγμή που άρχισε η κλιμάκωση. Ήπιοι τόνοι, μετρημένες και στοχευμένες απαντήσεις ήταν και παραμένει το δίπτυχο της ελληνικής στρατηγικής, η οποία θεωρείται ότι έχει φέρει αποτελέσματα, «ξεμπροστιάζοντας» τον Ταγίπ Ερντογάν ακόμα και στους πιο «καλούς του φίλους». 

Την ίδια ώρα μόνο απαρατήρητη δεν μπορεί να περάσει η επισημοποίηση της μερικής άρσης του εμπάργκο όπλων στη Κύπρο από τις ΗΠΑ. Μπορεί η απόφαση να είχε ληφθεί εδώ και αρκετούς μήνες, η χρονική συγκυρία όμως που δημοσιοποιείται έχει τη δική της σημειολογία. Πρόκειται για μία κίνηση που προφανώς και δεν χαροποίησε την Άγκυρα, όπως φαίνεται από την απάντηση του τουρκικού ΥΠΕΞ, ενώ θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι έρχεται μερικά 24ωρα μετά από τη διπλή τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ - Μητσοτάκη. Αναμφίβολα είναι ένα «άδειασμα» της αμερικανικής διπλωματίας που έστω και με το «γάντι» παίρνει αποστάσεις από τον προνομιακό της εταίρο. 

Στην κυβέρνηση πάντως επιμένουν πως όλοι έχουν αντιληφθεί ότι η Τουρκία -τόσο με τις διαδοχικές NAVTEX, όσο και με την προκλητική ρητορική της ηγεσίας της-  αποδεικνύει ότι ασκεί ρόλο ταραξία και παράγοντα αστάθειας στην περιοχή, υπονομεύοντας την ασφάλεια και την σταθερότητα. 

Απέναντι σε όλα αυτά, οι εντολές του κ. Μητσοτάκη δεν αλλάζουν: Επαγρύπνηση, ψυχραιμία και εθνική αυτοπεποίθηση είναι οι άξονες που χαρακτηρίζουν τις απαντήσεις της ελληνικής πλευράς. «Διάλογος κάτω από απειλές και προκλήσεις δεν γίνεται. Η Ελλάδα δεν εκβιάζεται. Μόνο όταν σταματήσουν οι προκλήσεις μπορεί να αρχίσουν συζητήσεις. Αποκλειστικά και μόνο βέβαια για τη μια και μόνη εκκρεμότητα που αφορά στην οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών», τονίζει στο liberal.gr συνεργάτης του πρωθυπουργού . 

Είναι σαφές ότι η Τουρκία, έχει να επιλέξει είτε το γήπεδο που οδηγεί στην έμπρακτη αποκλιμάκωση, είτε το γήπεδο που οδηγεί στις κυρώσεις από την Ε.Ε. Κάτι που δύσκολα θα μπορέσουν να αποτρέψουν ακόμα και τα κράτη εντός της ΕΕ που διατηρούν οικονομικούς δεσμούς ετών με την Άγκυρα.