Ο τουρισμός στη μέγγενη της υπερφορολόγησης

Πέμπτη 04 Οκτωβρίου 2018, 00:03
-A +A
Ο τουρισμός στη μέγγενη της υπερφορολόγησης

Του Φώντα Μπαραλιάκου

Ο τουρισμός είναι χωρίς αμφισβήτηση το δυνατό μας «όπλο», ο στυλοβάτης της οικονομίας.

Είναι ο τομέας που τη χρονιά που πέρασε αντιπροσώπευε το 10,3% του ΑΕΠ της χώρας, ενώ η άμεση και έμμεση συμβολή του στο ΑΕΠ, σύμφωνα με μελέτη του ΣΕΤΕ, εκτιμάται από 22,6% έως 27,3%. Σε απόλυτα νούμερα η άμεση συνεισφορά του τουρισμού στο ΑΕΠ το 2017 ανήλθε σε 18,3 δισ. ευρώ. Ενώ η συμβολή του στην απασχόληση στην αιχμή της τουριστικής περιόδου φτάνει στο 16,9% και συνολικά (άμεσα και έμμεσα) μεταξύ 37,2% και 44,8% και αποτελεί βασικό μοχλό για τη μείωση της ανεργίας.

Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων ανέπτυξε το δικό του σχέδιο για το μέλλον του τουριστικού τομέα στη χώρα μας, που αποβλέπει στην επιτάχυνση της ανταγωνιστικότητας και κυρίως στη θωράκιση του ελληνικού τουρισμού.

Ένα σχέδιο που προβλέπει τη μείωση φόρων και επιβαρύνσεων στις επιχειρήσεις, σε συνδυασμό με μια νέα συμφωνία με την επιχειρηματική κοινότητα, για μια επιχειρηματικότητα αξιών, που τηρεί τη νομοθεσία και επιβραβεύει τους εργαζομένους.

Ένα σχέδιο που περιλαμβάνει την άμεση μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στον χαμηλό συντελεστή του 13%, με απώτερο στόχο όλο το τουριστικό προϊόν (εστίαση και διαμονή) να ενταχθεί στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ που, όταν το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες, η Ν.Δ. θα το μειώσει στο 11%.

Ένα σχέδιο με μείωση των φορολογικών συντελεστών. Μείωση του φόρου των επιχειρήσεων στο 20%, μείωση του ΕΝΦΙΑ εντός διετίας, μείωση του φόρου στα μερίσματα και με δέσμευση για εξέταση και κατάργηση του ειδικού πρόσθετου τέλους διανυκτέρευσης που επιβλήθηκε στην αρχή της χρονιάς.

Αν ρίξουμε μια ματιά στις ανταγωνιστικές προς την Ελλάδα χώρες -η Κροατία, η Ιταλία, η Τουρκία και η Κύπρος- θα δούμε ότι έχουν σημαντικά χαμηλότερο ΦΠΑ, τόσο στην εστίαση όσο και στη διαμονή, καθώς ο ΦΠΑ στα κράτη αυτά κινείται μεσοσταθμικά στο 10%-11%.

Τα παραπάνω είναι μελετημένα και κοστολογημένα ώστε να έχουν θετικό αποτέλεσμα στα δημόσια οικονομικά της χώρας, ενταγμένα σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο.

Το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας είναι σαφές και ξεκάθαρο. Δίνει προοπτική στον δυναμικό κλάδο του τουρισμού, ελευθερώνοντάς τον από τα δεσμά της υψηλής φορολογίας και της γραφειοκρατίας, ταυτόχρονα με την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και των καλών πρακτικών, που θα φέρουν την Ελλάδα στην κορυφή των τουριστικών προορισμών παγκοσμίως.

*Ο κ. Φώντας Μπαραλιάκος είναι Οικονομολόγος - σύμβουλος επιχειρήσεων.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στον Φιλελεύθερος στις 3 Οκτωβρίου.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Τετάρτη 26/06/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα