Ο θάνατος και η καταστροφή δεν εξωραΐζονται με επικοινωνιακά κόλπα

Ο θάνατος και η καταστροφή δεν εξωραΐζονται με επικοινωνιακά κόλπα

Του Γιώργου Κωτσού*

Λίγες ημέρες μετά την φονικότερη πυρκαγιά που έπληξε τη χώρα την τελευταία εκατονταετία, όλοι μας αναρωτιόμαστε ποιες τελικά ήταν οι σοβαρότερες αιτίες για την ανείπωτη τραγωδία στο Μάτι της Αττικής.

Εκατόμβη νεκρών είναι δυστυχώς η τραγική συνέπεια της τεράστιας φυσικής καταστροφής που συντελέστηκε στην περιοχή, η οποία δεν είναι δυνατόν να ξεπεραστεί από την Ελληνική Πολιτεία, χωρίς τη νομοθέτηση ρηξικέλευθων λύσεων.

Πρωταρχικά η κυβέρνηση, πέρα από την επιβεβλημένη απόδοση ευθυνών, είναι υποχρεωμένη να επανεξετάσει τώρα τη διοικητική διάρθρωση των κρατικών δομών πολιτικής προστασίας και να στραφεί - κατά την άποψή μου - στη σύσταση ενός ολιγομελούς ευέλικτου και μόνιμου συντονιστικού οργάνου ανά περιφέρεια, το οποίο θα βρίσκεται συνεχώς σε επιφυλακή και θα έχει την αρμοδιότητα και την ευχέρεια να υλοποιεί επιχειρησιακά σχέδια έκτακτης ανάγκης.

Παράλληλα, πρέπει να προχωρήσει άμεσα η εναρμόνιση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας μας με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο, η εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου νέου εθνικού σχεδιασμού πρόληψης και στοχευμένων παρεμβάσεων απέναντι στον κίνδυνο πυρκαγιών, πλημμυρών, σεισμών, γενικότερα ακραίων φυσικών φαινομένων και η δημιουργία περιβαλλοντικής συνείδησης στον κόσμο.

Είναι γεγονός ότι η Ελλάδα ανήκει γεωγραφικά σε μια από τις πιο ευπαθείς περιοχές της Μεσογείου, σε ότι αφορά στο φυσικό περιβάλλον και τα καιρικά φαινόμενα.

Τα τελευταία χρόνια επιστήμονες διεθνούς κύρους, κρούουν συνεχώς τον «κώδωνα» του κινδύνου για τις αρνητικές επιδράσεις του παγκόσμιου φαινομένου της κλιματικής αλλαγής.

Κι' εμείς, ως Περιφερειακή Ένωση Δήμων Θεσσαλίας, πέρυσι το καλοκαίρι, είχαμε διοργανώσει στην Καρδίτσα, ένα πολύ σημαντικό πανελλαδικό συνέδριο για τις εντυπωσιακές μεταβολές που συντελούνται στη φύση, για την ανάγκη οργάνωσης της αυτοδιοίκησης και προστασίας των τοπικών κοινωνιών, για την επιβεβλημένη τομή στην χωροταξική διάρθρωση πόλεων και οικισμών σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλους με στόχο την ολοσχερή απάλειψη των έντονων πολεοδομικών στρεβλώσεων που υπάρχουν.

Δυστυχώς η κυβέρνηση όχι μόνο αδιαφόρησε εντελώς για τις προειδοποιήσεις, αλλά νομοθέτησε κιόλας τη διαιώνιση της άναρχης ανάπτυξης στα αστικά και τουριστικά κέντρα, προσβλέποντας αποκλειστικά στην συγκέντρωση χρημάτων από τις μαζικές νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων!

Μόλις προχθές ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας θυμήθηκε τα χιλιάδες πρωτόκολλα κατεδαφίσεων που με εντολή δικιά του (βλέπε τροπολογία 2015 που υπενθύμισε ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ. Ι. Μανιάτης) είχαν καταχωνιαστεί στα υπουργικά συρτάρια, μα πλέον είναι πολύ αργά για τους αδικοχαμένους και τους δυστυχισμένους πυρόπληκτους της Αττικής!
Κι' εδώ κατά τη γνώμη μου εντοπίζεται κυρίως η τεράστια πολιτική ευθύνη των κυβερνώντων, αλλά και των αυτοδιοικητικών δυνάμεων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.!

Από τον καιρό του… 2,5%, μέχρι και την περίοδο των εκλογών 2014 - 2015, όλοι τους αναθεμάτιζαν την «αναποτελεσματικότητα» και τις «παραλείψεις» των προηγούμενων κυβερνήσεων και αυτοδιοικητικών διοικήσεων στα θέματα των πολεοδομικών παραβάσεων και της πολιτικής προστασίας, αλλά αυτοί, όντας σήμερα στην εξουσία, διακρίνονται ιδιαίτερα για την παροιμιώδη διοικητική ανικανότητά τους!

Η παρούσα διοίκηση της περιφέρειας Αττικής που στηρίχτηκε από το κυβερνών κόμμα, εκλέχτηκε με κεντρικό σύνθημα την άμεση εκτέλεση αντιπλημμυρικών και αντιπυρικών έργων στις ευπαθείς περιοχές της… Τέσσερα χρόνια μετά, μαζί με την κυβέρνηση, έχουν καταρρακωθεί από τους εφιάλτες δεκάδων θυμάτων, απλών πολιτών και παιδιών στην πλημμύρα της Μάνδρας και στην πυρκαγιά, στο Μάτι!

Ακόμη και στην παραδοχή της αυταπόδεικτης πολιτικής ολιγωρίας και των μοιραίων λαθών τους στην επιχειρησιακή διαχείριση των εν λόγω πρωτοφανών φυσικών καταστροφών, η υποκρισία τους περισσεύει, αφού ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, ανέλαβε ον camera(!) ακέραια την πολιτική ευθύνη καλώντας τους αρμόδιους υπουργούς να τον μιμηθούν, αλλά ως συνεπακόλουθη πολιτική παραίτηση είχαμε με μεγάλη καθυστέρηση, μόνον αυτή του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη! Ακολούθησαν βέβαια και οι αναπόφευκτες καρατομήσεις των Αρχηγών της Π.Υ. και της ΕΛ.ΑΣ. οι οποίοι πάντως είχαν δηλώσει ότι έκαναν τα πάντα τέλεια, καθώς επίσης και του… άφαντου Γ. Γρ. Πολιτικής Προστασίας.

Έτσι η αποκρουστικότατη γι' αυτούς, δραματική «παράσταση» έλαβε τέλος, διότι αυτό επέβαλε ο υπέρ πάντων αγώνας τους για την παραμονή της «πρώτης αριστερής κυβέρνησης» στην εξουσία!

Ως «επιστήμονες» του πολιτικοεπικοινωνιακού κυνισμού, σκέφτηκαν ότι δεν είναι δυνατόν οι… νεκροί να «θολώνουν» την κυβερνητική εικόνα, γι' αυτό και «έπαιξαν» το πάντα χρήσιμο γι' αυτούς επικοινωνιακό «χαρτί» των έγκλειστων τρομοκρατών!

Μετέφεραν υποτίθεται εν κρυπτώ, τον Κουφοντίνα και το Ξηρό, από τον Κορυδαλλό σε άλλες περιφερειακές φυλακές για να ανακατευθύνουν την προσοχή πρωτίστως, του πολύ περιορισμένου πλέον «αριστερού» ακροατηρίου τους και δευτερευόντως της αντιπολίτευσης!

Δεν τα κατάφεραν όμως, γι' αυτό θωρώ ότι πολύ σύντομα, (εκτός των ήδη διασπειρόμενων φημών περί επικείμενου κυβερνητικού ανασχηματισμού), θα υπάρξουν βαρύγδουπες δηλώσεις από κυβερνητικά στελέχη για οικονομικές παροχές και φοροελαφρύνσεις, σε μια ακόμη προσπάθεια αναστροφής του έντονου αντικυβερνητικού κλίματος στην ελληνική κοινωνία.

Βέβαια, οι περισσότεροι νεκροί στο Μάτι είναι ακόμη άταφοι, οι βαριά τραυματίες χαροπαλεύουν μέρα με την ημέρα και οι εκατοντάδες εγκαυματίες θα φέρουν σε όλη τους τη ζωή, έντονα χαραγμένα στο σώμα και στην ψυχή τους, τα σημάδια της κρατικής ανεπάρκειας την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝ.ΕΛ..

Το σεληνιακό, απόκοσμο τοπίο του θανάτου θα παραμένει εκνευριστικά «ζωντανό» για πολλά χρόνια ακόμη στην Αττική και στη μνήμη των Ελλήνων, ενώ οι ιστορικοί του μέλλοντος ήδη συγκεντρώνουν τα στοιχεία που χρειάζονται για να το αποθανατίσουν με τα μελανότερα χρώματα!

Αυτή είναι μια οδυνηρή πραγματικότητα που βαραίνει απελπιστικά την καταρρέουσα κυβέρνηση και δεν μπορεί να εξωραϊστεί, όσα κόλπα κι' αν σκαρφιστεί το αδίστακτο επικοινωνιακό επιτελείο της.

*Ο κ. Γιώργος Κωτσός είναι πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας και Δήμαρχος Μουζακίου.