Ο ΣΥΡΙΖΑ «ξεπλένει» την Χρυσή Αυγή

Ο ΣΥΡΙΖΑ «ξεπλένει» την Χρυσή Αυγή

Του Σάκη Μουμτζή

Στις προθέσεις του υπουργού Δικαιοσύνης είναι να μειώσει τις ποινές που προβλέπονται τόσο για την παρασκευή και ρίψη Μολότοφ όσο και για τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Στην πρώτη περίπτωση η προβλεπόμενη ποινή είναι τουλάχιστον τρία χρόνια, ενώ στην δεύτερη 5-10 χρόνια. Ας σημειωθεί πως με την ισχύουσα νομοθεσία αυτοί που διευθύνουν εγκληματική οργάνωση τιμωρούνται από 10-20 χρόνια.

Η πρώτη ρύθμιση αφορά τους αναρχοαυτόνομους και η δεύτερη την ηγεσία της Χρυσής Αυγής. Ακόμα και η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ διαμαρτυρήθηκε για την δεύτερη ρύθμιση. Γι΄αυτήν που «χαϊδεύει» τους αναρχοαυτόνομους, η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ δεν μιλά. Είναι δικά μας παιδιά και ας φωνάζουν οι αστυνομικοί πως κινδυνεύει η ζωή τους από τις μολότοφ.

Μολότοφ έκαψε την Μαρφίν. Να μην το λησμονούμε.

Εντάξει. Είναι κατανοητή η εξυπηρέτηση του ΣΥΡΙΖΑ προς τους μπαχαλάκηδες. Θα τους χρειαστούν όταν γίνει κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία. Θα είναι οι ομάδες κρούσης. Σήμερα το δώρο, αύριο το αντίδωρο. Αγώνας μέσα κι έξω από την βουλή, όπως λέει η Αριστερά.

Αλλά για ποιο λόγο επιθυμούν να πέσει στα μαλακά η ηγεσία της Χρυσής Αυγής; Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν εγκαλεί μονίμως την Νέα Δημοκρατία για στροφή προς την ακροδεξιά; Είναι δυνατόν, ενώ προσάπτουν αυτήν την κατηγορία στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι ίδιοι να συναλλάσσονται εμφανώς πλέον με την Χρυσή Αυγή; Και η μητέρα του Φύσσα; Την ξέχασαν;

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ τα έχει υπολογίσει όλα αυτά. Άλλωστε, την εκλεκτική της προτίμηση προς την Χρυσή Αυγή δεν την έκρυψε ποτέ. Μην αναφέρω παραδείγματα, είναι γνωστά. Μόνον φραστικά καταδικάζει την δράση της. Επί της ουσίας αποβλέπει και προσδοκεί την υποστήριξη της.

Ίσως είναι οι κοινοί αντιμνημονιακοί αγώνες τής πάνω και τής κάτω πλατείας, ίσως είναι το κοινό τους μίσος για την φιλελεύθερη δημοκρατία. Ίσως η κοινή αποδοχή της άσκησης βίας, ως πολιτικού όπλου.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι πως τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμεί την παραδειγματική τιμωρία των νεοναζιστών. Θέλει να τους κρατά μέσα στο παιχνίδι.

Υπάρχει ρητή συμφωνία; Υπάρχει αντικειμενική ταύτιση συμφερόντων; Πιθανόν και τα δύο μαζί.

Δεν μπορεί να δοθεί άλλη λογική εξήγηση στην πρόταση να μειωθούν δραματικά οι ποινές για τους διευθύνοντες εγκληματική οργάνωση. Επιπροσθέτως αυτή η πρόταση, αν τελικά ισχύσει, αντιστρατεύεται το κράτος δικαίου, καθώς παρεμβαίνει σε δίκη που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Όλα αυτά αποτελούν δυνατά προεκλογικά όπλα της Νέας Δημοκρατίας. Δεν αποδυναμώνουν την ανόητη—ούτως ή άλλως – πολιτική θέση του ΣΥΡΙΖΑ για ακροδεξιά στροφή της Νέας Δημοκρατίας, αλλά υπονομεύουν συγχρόνως και την στρατηγική του για την κατάκτηση του χώρου της Κεντροαριστεράς. Κεντροαριστερά και Χρυσή Αυγή δεν συμβιβάζονται.

Ίσως κάποιοι που έχουν λίγο μυαλό μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ να συναισθανθούν τι πάνε να ψηφίσουν. Ίσως αντιληφθούν πόσο πολύτιμη είναι η μεταπολιτευτική μας δημοκρατία και πως αξίζει να την περιφρουρήσουμε από τα δύο άκρα που την μισούν.