"Ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε μπορεί, ούτε θέλει να φτιάξει σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα"

"Ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε μπορεί, ούτε θέλει να φτιάξει σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα"

Η Ελλάδα πρέπει να διατηρήσει ισχυρούς δεσμούς με τους νέους που έφυγαν γιατί μόνο έτσι θα δώσει προοπτική επιστροφής σε αυτούς που το επιθυμούν, δηλώνει στο Liberal ο Πρόεδρος της Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Κωνσταντίνος Κυρανάκης.

Μεταξύ άλλων, προτείνει φορολογικά κίνητρα για την ενίσχυση της απασχόλησης, και χρήση της τεχνολογίας όχι μόνο για την καταπολέμηση της γραφειοκρατείας αλλά και για την αναζωογόνηση του εκπαιδευτικού συστήματος, ώστε να προετοιμάζει τις νέες γενιές για τα νέα επαγγέλματα και τις προκλήσεις της αγοράς εργασίας του 2030.

Συνέντευξη στον Απόστολο Χονδρόπουλο

Η ανεργία και κυρίως των νέων αποτελεί αναμφίβολα το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Με ποιες συγκεκριμένες πολιτικές πιστεύετε ότι θα μπορούσε να ενισχυθεί η απασχόληση;

Σε όλη την Ευρώπη οι πολιτικές που συνδέουν φορολογικές μειώσεις με κίνητρα προσληψιμότητας έχουν αποδειχθεί ως οι πιο αποτελεσματικές. Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα σήμερα είναι επενδύσεις μεγέθους 100 δις € ετησίως, μειωμένο και απλοποιημένο φορολογικό πλαίσιο για μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν έδρα την Ελλάδα και σύνδεσή του με κίνητρα προσληψιμότητας κυρίως για ανέργους.

Ένα συγκεκριμένο τέτοιο μέτρο που έχω προτείνει από το 2013, είναι η εξαίρεση για ένα χρόνο από εισφορές για κάθε άνεργο (δικαιούχο επιδόματος ανεργίας) που προσλαμβάνεται από μια Ελληνική επιχείρηση. Έτσι δεν μειώνονται τα έσοδα για το κράτος ενώ το κόστος πρόσληψης για την επιχείρηση είναι πολύ πιο χαμηλό. Win-win δηλαδή. Αν καταφέρουμε να ξαναβάλουμε στην αγορά εργασίας ανθρώπους που βρέθηκαν εκτός, κάνουμε το πιο σημαντικό βήμα για την βιώσιμη αύξηση της απασχόλησης.

Στα χρόνια της κρίσης έχουμε δει μεταξύ άλλων και χιλιάδες νέους να εγκαταλείπουν τη χώρα, αναζητώντας ευκαιρίες εργασίας στο εξωτερικό. Αυτό το φαινόμενο μπορεί να αντιστραφεί; Και πως;

Περισσότεροι από 427.000 Έλληνες έφυγαν για το εξωτερικό τα χρόνια της κρίσης. Το μέγεθος του μεταναστευτικού κύματος είναι σοκαριστικό αλλά και τρομερά ζημιογόνο για τη χώρα. Υπολογίζεται ότι από το 2008 έως σήμερα οι Έλληνες του εξωτερικού έχουν παραγάγει 50 δις € ΑΕΠ για τις χώρες που εργάζονται. Σε έρευνα που πραγματοποιήσαμε με την πρωτοβουλία BrainGain είδαμε ότι η μεγάλη πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων επιθυμεί να γυρίσει στην Ελλάδα. Ισχυρότερο κίνητρο για το 60% αυτών είναι η εργασιακή προοπτική ενώ 1 στους 2 θα γυρνούσε με μικρότερο μισθό. Ως δεύτερη πιο σημαντική συνθήκη για την επιστροφή τους θέτουν την αξιοκρατία.

Οι Έλληνες του εξωτερικού μπορούν και θέλουν να επιστρέψουν. Σε μεγάλο βαθμό θέλουν να βοηθήσουν και την Ελλάδα από εκεί που βρίσκονται. Αλλά όσο βλέπουν ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν τους δίνει ούτε το αυτονόητο δικαίωμα ψήφου απογοητεύονται. Γι αυτό επέμεινα τόσο για το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού. Η Ελλάδα πρέπει να διατηρήσει ισχυρούς δεσμούς με τους νέους που έφυγαν γιατί μόνο έτσι θα δώσει προοπτική επιστροφής σε αυτούς που το επιθυμούν.

Ένα πρόβλημα που επίσης μας αφορά ιδιαίτερα και μάλιστα διαχρονικά, σχετίζεται με την γραφειοκρατία. Γνωρίζοντας ως Πρόεδρος της Νεολαίας του ΕΛΚ και πρακτικές που ισχύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τι προτείνετε να γίνει και στη χώρα μας για να περιοριστεί η γραφειοκρατία;

Υπάρχουν δυο θεμελιώδεις πυλώνες για κάθε κράτος που θέλει να μειώσει τη γραφειοκρατία. Η σωστή και εκτεταμένη χρήση της τεχνολογίας και η εμπιστοσύνη προς τον πολίτη. Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει συστήματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης σε κάθε συναλλαγή του κράτους με τον πολίτη, να καταργήσει και να ενοποιήσει διαδικασίες, να σταματήσει να βάζει εμπόδια σε επιχειρήσεις που θέλουν να ανοίξουν και να προσλάβουν ανθρώπους.

Ένα τερατώδες παράδειγμα γραφειοκρατίας είναι το φορολογικό μας σύστημα. Αμέτρητοι νόμοι, διατάξεις, εξαιρέσεις, αστερίσκοι. Κατά τη γνώμη μου, η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει flat tax. Ένα απλό σύστημα που μπορεί να αποδώσει περισσότερο, να μειώσει τη φοροδιαφυγή, να προσελκύσει επενδύσεις και να δημιουργήσει δουλειές.

Στην Παιδεία αποτυπώνονται πολύ ξεκάθαρα οι διαφορετικές προσεγγίσεις ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί καταλογίζετε "ιδεοληψίες" και πολιτική "εξισωτισμού προς τα κάτω" στην κυβέρνηση; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που κατά τη γνώμη σας θα πρέπει να έχει ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα;

Από τον Ιανουάριο του 2015 μέχρι σήμερα έχουν υιοθετηθεί μονομερώς, αποσπασματικά και χωρίς σχέδιο, περισσότερες από 100 ρυθμίσεις που έχουν αποσαρθρώσει όλες τις βαθμίδες της Παιδείας, και μάλιστα ενώ υποτίθεται ότι διεξαγόταν Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία.

Το ολοήμερο σχολείο εγκαταλείπεται. Η ξενόγλωσση παιδεία περιθωριοποιείται. Η ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό αντιμετωπίζεται ως πεδίο πειραματισμών. Η τριτοβάθμια εκπαίδευση επιστρέφει στον κομματισμό. Η δια βίου μάθηση τείνει να αποτελέσει άγνωστο θεσμό. Το επιστημονικό δυναμικό της χώρας έχει μεταναστεύσει και βρίσκεται λησμονημένο στο εξωτερικό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε μπορεί, ούτε θέλει να φτιάξει ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα. Δίνει λιγότερα εργαλεία σε μια γενιά που θα βρει μια αγορά εργασίας με περισσότερες ανάγκες.

Η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να επενδύσει περισσότερο από όλες τις προηγούμενες στην Παιδεία. Ένα πιο εξωστρεφές εκπαιδευτικό σύστημα που θα ανανεώνει τα γνωστικά αντικείμενα και θα χρησιμοποιεί τις νέες τεχνολογίες, μπορεί να βοηθήσει τις επόμενες γενιές Ελλήνων να είναι έτοιμοι για τα νέα επαγγέλματα και τις προκλήσεις της αγοράς εργασίας του 2030.

Η ΝΔ είπε όχι στην επέκταση της ψήφου στα 17, εσείς όμως παλαιότερα είχατε εκφραστεί θετικά για την ψήφο και στα 16. Η άποψή σας μετά και όλη αυτή την συζήτηση που έγινε στη Βουλή;

Αυτή είναι η άποψή μου και σήμερα, αν και είναι μειοψηφική εντός της Νέας Δημοκρατίας. Πιστεύω ότι οι σημερινοί 16χρονοι έχουν πολύ μεγαλύτερη πρόσβαση σε πληροφόρηση και γνώση από τις προηγούμενες γενιές αλλά και ενδεχομένως από τους σημερινούς 80χρονους. Διαφωνώ όμως με τη λογική της Κυβέρνησης που δίνει ένα δικαίωμα χωρίς υποχρεώσεις. Πιστεύω ότι οι σημερινοί 16χρονοι πρέπει να έχουν δικαίωμα ψήφου αλλά πρέπει να έχουν και μια σειρά υποχρεώσεων που θα αντιστοιχεί σε αυτές της ενηλικίωσης.

Πως βλέπετε την επόμενη ημέρα στην Ευρώπη μετά το Brexit; Που αποδίδετε εσείς το απρόσμενο για πολλούς αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος;

Η Ευρώπη μετά το Brexit έχει πλέον μικρότερο ΑΕΠ και μικρότερο πληθυσμό. Έχει όμως την ευκαιρία να κάνει πολλά βήματα προς την πολιτική ενοποίηση. Το μεγαλύτερο έλλειμμα που έχει η Ευρώπη σήμερα είναι το έλλειμμα έμπνευσης. Χρειαζόμαστε μια νέα γενιά ηγετών που θα πιστεύουν στο Ευρωπαϊκό όραμα, όπως πίστευαν και οι ιδρυτές της, και θα εμπνεύσουν ξανά τους πολίτες. Σε έναν κόσμο που αλλάζει δραματικά, η Ευρώπη θα επιβιώσει μόνο αν είναι ενωμένη. Παρά την κρίση, οι Ευρωπαίοι πολίτες απολαμβάνουν τα υψηλότερο βιοτικό επίπεδο στον πλανήτη. Αυτό είναι το αποτέλεσμα των τελευταίων 65 χρόνων ειρήνης και συνεργασίας των λαών μας. Αυτή είναι και η πυξίδα μας για το που πρέπει να πάει Ευρώπη με ή χωρίς την Μ. Βρετανία, τις επόμενες δεκαετίες.