Ο συνταξιούχος των 2.700 ευρώ…

Ένα από τα περισσότερο viral βίντεο της ημέρας, είναι αυτό που δείχνει ένα συνταξιούχο του ΟΤΕ 55 ετών, ο οποίος δηλώνει σε τηλεοπτική εκπομπή το βράδυ της Δευτέρας, πως παίρνει 2.700 ευρώ τον μήνα. Οι περισσότεροι απ' όσους προβάλλουν το βίντεο, επισημαίνουν πως σε αυτή την εικόνα των λίγων δευτερολέπτων περιγράφεται η παθογένεια του προβλήματος της οικονομίας. Είναι μια μικρή εικόνα, ενός μεγάλου  ζητήματος. Ο συνταξιούχος, αναφέρει πως δούλευε 42 χρόνια και ότι με τα χρήματα αυτά πρέπει να καλύψει εκτός από τις δικές του ανάγκες και εκείνες των τεσσάρων παιδιών του, δυο εγγονών του κλπ.

 

Αυτό που έκανε ο συγκεκριμένος συνταξιούχος (όπως και χιλιάδες άλλοι), δεν είναι τίποτα περισσότερο από το να ακολουθήσει τις νόμιμες διαδικασίες. Να εκμεταλλευτεί δηλαδή τους ασφαλιστικούς νόμους που υπήρχαν και οι οποίοι του έδιναν την δυνατότητα να βγει στην σύνταξη στην συγκεκριμένη ηλικία και με τις συγκεκριμένες απολαβές. Οι οποίες μάλιστα, ήταν προφανώς πολύ υψηλότερες πριν επιβληθούν οι περικοπές από τα μνημόνια.

Τους νόμους αυτούς, κάποιες κυβερνήσεις τους έφερναν στην Βουλή και κάποιοι τους ψήφιζαν. Οι κυβερνήσεις ανήκαν στο ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία κόμματα που κυβέρνησαν από το 1974 έως το 2015. Οι βουλευτές που τους ψήφιζαν ανήκουν σ' αυτά τα κόμματα. Και αν το βίντεο των λίγων δευτερολέπτων με τον συνταξιούχο, περιγράφει σε μικρογραφία αλλά μ' έναν χαρακτηριστικό τρόπο το οικονομικό πρόβλημα της χώρας, η προαναφερόμενη παραδοχή (ποιοι προώθησαν και ψήφισαν τους ασφαλιστικούς νόμους) μας δίνει ένα ακόμα χρήσιμο συμπέρασμα. Αυτοί που έχουν την κύρια ευθύνη για το πρόβλημα, ανήκουν σε αυτά τα κόμματα.

Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι κάποια από τα κόμματα που δεν είχαν συμμετοχή στην κυβέρνηση τα προηγούμενα χρόνια, επηρέασαν με τις πολιτικές τους (επιρροή σε συνδικάτα, συντεχνίες κλπ.) στην διαμόρφωση των ασφαλιστικών νόμων, η κύρια ευθύνη δεν παύει ν ανήκει στις κυβερνήσεις. Αν το βίντεο μας δείχνει το οικονομικό πρόβλημα της χώρας, οι αυτονόητες διαπιστώσεις για το ποιοι ψήφισαν τους νόμους, μας δείχνει το πολιτικό πρόβλημα της χώρας.

Τα κόμματα αυτά (η Ν.Δ. κυρίως, το ΠΑΣΟΚ ως συμπλήρωμα ή σύμμαχος), αποτελούν σήμερα τις εναλλακτικές προτάσεις διακυβέρνησης απέναντι στο σημερινό σχήμα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Δηλαδή, τα κόμματα που δημιούργησαν το πρόβλημα, σήμερα καλούνται να αποτελέσουν την διαφορετική πρόταση εξουσίας.

Ανεξάρτητα από τις αλλαγές ηγεσιών στα κόμματα αυτά, το κυβερνητικό παρελθόν τα κυνηγά ακόμα. Και αυτό θα συμβαίνει και στο μέλλον. Το αντικειμενικό αυτό δεδομένο, αποτελεί και μια απάντηση στο ερώτημα γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ παρά την ανερμάτιστη, τουλάχιστον, πολιτική του, εξακολουθεί να συγκεντρώνει μεγάλα ποσοστά επιρροής στην κοινή γνώμη. Η εκλογική εκείνη πελατεία η οποία εκμεταλλεύτηκε τους νόμους των κυβερνήσεων Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, έχει μεταφερθεί στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύοντας πως αυτός θα διαφυλάξει με καλύτερο τρόπο τα κατά κάποιο τρόπο κεκτημένα. Ή όσα από αυτά είναι δυνατόν.

Τα κόμματα που κυβέρνησαν, σήμερα προβάλλουν (μεταφορικά το σημειώνουμε) το βίντεο με τον συνταξιούχο ως επιχείρημα των κακώς κείμενων. Ωστόσο, αυτά τα δημιούργησαν.

Γιάννης Παντελάκης