Ο Ρασπούτιν και οι «φαιές εξοχότητες» της Δικαιοσύνης

Ο Ρασπούτιν και οι «φαιές εξοχότητες» της Δικαιοσύνης

Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου παράγγειλε τη σύγκληση της Ολομέλειας Εφετών Αθηνών. Σκοπός ήταν να αποφασισθεί η αφαίρεση της υπόθεσης Novartis από την εισαγγελέα και ανακριτές διαφθοράς και η ταυτόχρονη παραπομπή της στην αρμοδιότητα του Συμβουλίου Εφετών με ορισμό Εφέτη Ανακριτή και του αναπληρωτή του.

Η Ολομέλεια Εφετών Αθηνών με 69 ψήφους κατά και 42 υπέρ και τρία παρών απέρριψε την παραγγελία του Εισαγγελέα Α.Π. και έτσι η υπόθεση παρέμεινε στην εισαγγελία διαφθοράς. Νομίζω, ότι εφόσον η ολομέλεια του άρθρου 28 Κ.Ποιν.Δ αποτελεί ποινική τοιαύτη και όχι διοικητική, πρέπει για την ύπαρξη απαρτίας να εφαρμοσθούν αναλογικά οι διατάξεις περί της πλήρους ολομέλειας του Αρείου Πάγου, που απαιτούν την παρουσία τουλάχιστον συγκεκριμένου αριθμού εκ των υπηρετούντων δικαστών.

Στο Εφετείο Αθηνών υπηρετούν άνω των τριακοσίων προέδρων εφετών και εφετών και συνεπώς με την παρουσία μόνο 112 δικαστών δεν υπάρχει ενδεχομένως νόμιμη συγκρότηση της ολομέλειας ελλείψει απαρτίας και εντεύθεν ακυρότητα των αποφάσεων της. Ο Εισαγγελεύς του Α.Π. μπορεί να προβάλλει την ακυρότητα αυτή και να ζητήσει την εκ νέου συγκρότηση της ολομέλειας των Εφετών για το ίδιο θέμα.

Ακούγονται διάφορα για τη μικρή προσέλευση των δικαστών στην Ολομέλεια Εφετών, ότι η αποχή ήταν κατευθυνόμενη για να παραμείνει η κ.Τουλουπάκη στη θέση της και ότι παίζονται διάφορα πολιτικά παιχνίδια. Θεωρώ, ότι ακόμα και η συζήτηση για το θέμα αυτό είναι απαράδεκτη, γιατί τραυματίζει την έννοια της δικαιοσύνης, που την εμφανίζει ως χειραγωγούμενη για πολιτικούς λόγους και πρέπει να επαναληφθεί τάχιστα η Ολομέλεια των Εφετών, ώστε με νόμιμη απαρτία να ληφθεί η απόφαση για το φλέγον αυτό ζήτημα.

Δεν γνωρίζω το επίσημο σκεπτικό της αποφάσεως, αλλά δεν συμφωνώ με την αιτιολογία αυτού, που διέρρευσε στα ΜΜΕ δηλαδή επειδή η ανάκριση έχει προχωρήσει να παραμείνει στους ανακριτές διαφθοράς. Ταυτόχρονα όμως σημειώνεται ότι αναμένονται συμπληρωματικά στοιχεία, που σημαίνει, ότι δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί ο χρόνος περατώσεως της ανακρίσεως. Η όλη υπόθεση όμως βρίσκεται ενώπιον της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής για την παραπομπή του τέως υπουργού κ.Παπαγγελόπουλου, όπου εξετάζονται μάρτυρες και κυρίως ο αντ\λέας του Α.Π. Γιάννης Αγγελής, του οποίου η κατάθεση είναι λίαν επιβαρυντική για τους χειρισμούς της κ. Τουλουπάκη στη παραπάνω υπόθεση .Τα στοιχεία αυτά πρέπει να τεθούν υπόψη της νέας ολομέλειας, ώστε οι κ.κ. εφέτες να έχουν πλήρη εικόνα της όλης υπόθεσης, να εξεταστούν όλοι οι παράμετροι και οι επιπτώσεις , γιατί προς το συμφέρον της δικαιοσύνης απαιτείται η τάχιστη πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης Novartis, που νομίζω, ότι μόνο ένας ικανός εφέτης ανακριτής μπορεί να το επιτύχει, όπως έγινε στο παρελθόν με επιτυχία για μεγάλες και δύσκολες ποινικές υποθέσεις.

Όλοι μιλούν για τον Ρασπούτιν, μερικοί τον φωτογραφίζουν, αλλά κανένας ούτε ο κ. Αγγελής τον κατονομάζει ρητά, στο τέλος θα καταντήσει σαν το παπά, που παίζουν οι παπατζήδες, εδώ Ρασπούτιν, εκεί Ρασπούτιν, που είναι ο Ρασπούτιν; Δεν γνωρίζω φυσικά εάν υπάρχει Ρασπούτιν και ποιος είναι, αλλά πιστεύω ότι στο σκοτεινό παρασκήνιο των πολιτικών δολοπλοκιών και μηχανογραφιών και των χαλκείων ψευδών ειδήσεων υπάρχουν πολλά πρόσωπα, που τη δεδομένη στιγμή ενεργούν ως Ρασπούτιν και ενδεχομένως υπάρχουν και γυναίκες «Ρασπουτίνες», όπως υπάρχουν και φαιές εξοχότητες [eminence grise] που κατευθύνουν το παιχνίδι ή μεταφέρουν εντολές κρυπτόμενοι υπό άλλες ιδιότητες. Αμφιβάλλω όμως εάν οποιαδήποτε ανάκριση μπορεί να αποκαλύψει αλλά κυρίως να τεκμηριώσει τα παιχνίδια εξουσίας και τον ρόλο καθενός, εκτός εάν υπάρχουν ομολογίες των ιδίων. Εκείνο όμως που θα είναι απαράδεκτο ,εάν αληθεύουν οι πληροφορίες των ΜΜΕ, για τη παρουσία αναρμοδίων προσώπων σε συσκέψεις στην Εισαγγελία του Α.Π. και η συνεργασία τους με εισαγγελείς διαφθοράς.

Η εισαγγελεύς διαφθοράς κ.Τουλουπάκη, που η θητεία της ανανεώθηκε φέτος τον Απρίλιο, είναι το κομβικό πρόσωπο στην εξιχνίαση της υποθέσεως διαφθοράς από την εταιρία Novartis και έχουν αμφισβητηθεί ευθέως οι δικαστικοί χειρισμοί της ακόμα και με απειλή καταθέσεως μηνύσεων εναντίον της και αιτήσεων εξαιρέσεως. Δεν είμαι αρμόδιος να κρίνω τη βασιμότητα των αιτιάσεων εναντίον της, που κάποτε θα κριθούν αρμοδίως, φυσικά μέχρι τότε ισχύει το τεκμήριο αθωότητας.

Εν τω μεταξύ όμως και όσο ασκεί τα καθήκοντα της ως εισαγγελεύς διαφθοράς κάθε ενέργεια της είναι αντικείμενο παρατηρήσεως, σχολιασμού και αμφισβητήσεως από ένα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης με συγκεκριμένη πολιτική τοποθέτηση με αποτέλεσμα οι πράξεις να πολιτικοποιούνται και όταν η δικαιοσύνη μπλέκει με την πολιτική υποφέρει η δικαιοσύνη. Ίσως επέστη η στιγμή και η ίδια να ζητήσει την αντικατάσταση της προς το συμφέρον της ιδίας και της δικαιοσύνης.

*Ο κ. Λέανδρος Τ.Ρακιντζής είναι Αρεοπαγίτης ε.τ.