Ο πραγματικός πόλεμος αρχίζει στις 8 Ιουλίου

Ο πραγματικός πόλεμος αρχίζει στις 8 Ιουλίου

Ναι. Το αποτέλεσμα της πρώτης μάχης ήταν θετικό. Όλοι αγωνίζονται τώρα, για την δεύτερη μάχη των εθνικών εκλογών, μια μάχη που για να κριθεί ως νικηφόρα θα πρέπει να δώσει στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και στον Κυριάκο Μητσοτάκη μια ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία, που θα επιτρέψει τη συγκρότηση μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης.

Και μετά από αυτήν την δεύτερη και τελική μάχη, αρχίζει ο πραγματικός πόλεμος για την επιστροφή στην κανονικότητα και το ξέσπασμα της ελληνικής κοινωνίας προς τα εμπρός. Ευτυχώς η τετραετία της διακυβέρνησης από αυτό το συνονθύλευμα ιδεοληπτικών εμμονών, επαναστατικών ονειρώξεων, θολών μετασταλινικών οραμάτων, τυχοδιωκτικών πρακτικών, οδήγησε στην πλήρη αποκαθήλωση των ολίγιστων, ανίκανων και φαιδρών ανθρώπων που ανέβηκαν στην εξουσία, διεγείροντας το θυμικό και πατώντας πάνω στην άλογη οργή ενός λαού που αδυνατούσε να αντιληφθεί τη σχέση αίτιου και αιτιατού.

Οι ερμηνείες που έδωσε για την κρίση και για τα μνημόνια, η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου – Βαρουφάκη – Χρυσοβελώνη – Δραγασάκη και Παπακώστα, κατέρρευσαν. Οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν αποδείχθηκαν τραγικές, αφήνοντας στο πέρασμα τους ένα χέρσο τοπίο. Γι' αυτό λέμε, πως ο πόλεμος θα ξεκινήσει στις 8 Ιουλίου. Διότι το τοπίο, δεν είναι απλά επενδυτικά χέρσο. Είναι ναρκοθετημένο με δυο νάρκες, που η άγνοια και ανεπάρκεια της κυβέρνησης Τσίπρα, κληρονομεί με χαρά στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η μια νάρκη είναι το τραπεζικό σύστημα, το οποίο οδηγήθηκε σε αστάθεια από τις καταστροφικές πολιτικές του 2015 και την δήθεν φιλολαϊκή προσέγγιση της κυβέρνησης στο πρόβλημα των κόκκινων δανείων. Η δεύτερη νάρκη, αφορά στην ουσιαστική χρεοκοπία της ΔΕΗ.

Ο Σύριζα παραδίδει τη χώρα με ένα χρέος που αγγίζει τα 360 δισ. ευρώ, με συμφωνημένες δεσμεύσεις για πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% και με την υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια. Τι από αυτά μπορεί να αλλάξει άμεσα; Το χρέος που διογκώθηκε λόγω του μαξιλαριού και των repos, μπορεί να μειωθεί μόνο κατά το τμήμα της μερικής εξόφλησης του δανείου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Οι δεσμεύσεις για τα υψηλότατα πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2022, μπορούν να αρθούν μόνο με τη σύμφωνη γνώμη των εταίρων και δανειστών, που είναι αμφίβολη. Ούτε η ανατροπή της 99ετούς υποθήκευσης της δημόσιας περιουσίας, φαίνεται πραγματοποιήσιμη. Τι θα αλλάξει τότε ο Κυριάκος;

Θα κάνει αυτές τις απλές, εύληπτες και αποτελεσματικές κινήσεις, που αφορούν καθαρά στις επιλογές της Ελληνικής κυβέρνησης. Μια από αυτές, είναι η κίνηση προς την επανατιμολόγηση του ελληνικού κινδύνου, δηλαδή ο επανυπολογισμός του ρίσκου που συνοδεύει τις επενδύσεις στη χώρα μας. Η εκρηκτική άνοδος του χρηματιστηρίου και η ραγδαία αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, αυτό ακριβώς πιστοποιούν. Και είναι σίγουρο, πως αυτήν ακριβώς την εκτίμηση των επενδυτών θα την πιστοποιήσουν σύντομα και οι μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης, που λειτουργούν ως τροχονόμοι στην παγκόσμια κίνηση κεφαλαίων, ανάβοντας πράσινο φως για τις επενδύσεις στην Ελλάδα, μέσω της αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας και των ελληνικών επενδυτικών προϊόντων.

Μια δεύτερη κίνηση είναι προς την κατεύθυνση της αύξησης του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας, με ρυθμούς της τάξης του 4% που μπορεί να εμφανίζονται ως υψηλοί, όμως μπορούν να επιτευχθούν με συνέργεια των δημοσίων επενδύσεων, των άμεσων ξένων επενδύσεων, της επανεκκίνησης της εγχώριας μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, των μεγάλων ιδιωτικοποιήσεων και των συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Το πως θα τα καταφέρει η κυβέρνηση του Κυριάκου, περιγράφεται εκτενώς στο πρόγραμμα της ΝΔ, που δείχνει ρεαλιστικό και πραγματοποιήσιμο.

Θα εξαφανιστούν ως δια μαγείας οι παθογένειες του παρελθόντος; Θα υποχωρήσει το μπλοκ της κρατικοδίαιατης επιχειρηματικότητας; Θα κάνουν πίσω οι συνδικαλιστικοί κένταυροι; Θα αντιμετωπιστεί σθεναρά το κρατικός μηχανισμός των μανδαρίνων; Τα αποτελέσματα των εκλογών δείχνουν να απαντούν με αισιοδοξία, σε αυτά τα ερωτήματα. Οι νέοι με μεγάλη πλειοψηφία υποστηρίζουν τις θέσεις της ΝΔ. Το ίδιο και οι ιδιωτικοί υπάλληλοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Το ίδιο και οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι.

Όλοι περιμένουν να πάρουν ανάσες και να κτίσουν ξανά το αύριο το δικό τους και των οικογενειών τους. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να προκαλέσει ένα θετικό σοκ στην οικονομία, αντίστοιχο με αυτό που προκάλεσε από μόνο του το εκλογικό αποτέλεσμα στις τράπεζες και στο χρηματιστήριο. Το 70% των κινήσεων της αγοράς είναι η ψυχολογία και το 30% είναι τα δεδομένα. Η αλλαγή στην ψυχολογία που θα στηρίζεται πάνω σε έναν πολιτικό που έχει βαθιές γνώσεις της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας, είναι εφικτή.

Εκτιμούμε πως η αναστροφή του κλίματος από το εξωτερικό είναι και αυτή εφικτή. Η συμπάθεια και η στήριξη που προσέφερε η Δύση, σε έναν αμόρφωτο και υποτελή πολιτικό, είχε ημερομηνία λήξης. Η ημερομηνία αυτή, έχει ξεπεραστεί προ πολλού. Η Δύση βλέπει ήδη απέναντι της ένα ισότιμο ομιλητή, ένα ισότιμο εταίρο, που δεν δίστασε να ηγηθεί της πρωτοβουλίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κατά του ακραίου Όρμπαν. Ο πόλεμος του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι απέναντι τις δυσκολίες της πραγματικότητας και όχι στα μαδούρια οράματα, στα νεοσταλινικά σχέδια και στους τυχοδιωκτισμούς της προηγούμενης κυβέρνησης. Τα αποτελέσματα των εκλογών δείχνουν πως στην συνείδηση των πολιτών, έχει απορριφθεί ο εθνικολαϊκίστικος καρνάβαλος με τη αριστερή στολή και την εμφυλιοπολεμική ρητορική.

Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.