O πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας δεν είναι εμπορικός

O πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας δεν είναι εμπορικός

Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου

Ο εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα διαρκώς κλιμακώνεται και καλύπτει ολοένα και μεγαλύτερη γκάμα προϊόντων, από τα φασόλια της σόγιας μέχρι τα iPhones, από τα αυτοκίνητα μέχρι τα φτηνά κινεζικά gadgets και από το αργό πετρέλαιο μέχρι το χάλυβα. Οι φόροι, οι δασμοί και οι επιδοτήσεις αποτελούν μέρος των όπλων που χρησιμοποιούνται σε αυτόν τον ιδιόμορφο πόλεμο. Όμως είναι ο εμπορικός πόλεμος που βλέπουμε, η μητέρα όλων των μαχών ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα;

Διαβάζοντας ανάμεσα στις γραμμές και ακούγοντας μέσα στο θόρυβο των ειδήσεων και των δηλώσεων, διαπιστώνουμε πως ο εμπορικός πόλεμος που βλέπουμε, δεν είναι η ουσία, αλλά το προπέτασμα καπνού. Η ουσία κρύβεται πίσω από τη δήλωση του Κινέζου προέδρου Xi Jinping, σε ένα εργοστάσιο παραγωγής μονάδων ηλεκτρονικής μνήμης στην πόλη Wuhan, στην οποία παρομοίασε τον επεξεργαστή του υπολογιστή με την ανθρώπινη καρδιά. Η μετάφραση στα αγγλικά που παρουσιάστηκε από το CNBC, είναι : “No matter how big a person is, he or she can never be strong without a sound and strong heart”. Δηλαδή, ο Κινέζος πρόεδρος είπε με δυο λόγια, πως η δύναμη ενός ανθρώπου δεν έχει να κάνει με το μέγεθος του, αλλά με την υγιή και δυνατή καρδιά.

Δεν πρόκειται λοιπόν περί απλού εμπορικού πολέμου. Πρόκειται περί μάχης πολιτισμών και μέλλοντος ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα, που πιθανότατα θα οδηγήσει σε ένα νέο είδος ψυχρού πολέμου, καθώς η βασική κινεζική φιλοδοξία είναι να παίξει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην τεχνολογία της νέας γενεάς, δηλαδή στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης (Artificial Ιntelligence). Ο ρόλος του πρωταγωνιστή, εξαρτάται από τη δυνατότητα της κινεζικής βιομηχανίας και τεχνολογίας να σχεδιάσει και να κατασκευάσει τους απαραίτητους επεξεργαστές δεδομένων και τα απαραίτητα ολοκληρωμένα κυκλώματα, γνωστά ως “cutting-edge chips”, πάνω στα οποία θα στηρίζεται η μετάβαση στην τεχνητή νοημοσύνη. Ο Κινέζος πρόεδρος δήλωσε πως απαιτούνται περίπου $150 δισ. για αυτήν την μετάβαση της κινεζικής οικονομίας, στη νέα εποχή, που θα της επιτρέψει να γίνει κυρίαρχος του παιχνιδιού. Ο κυρίαρχος της επόμενης ημέρας δεν μπορεί να στηριχθεί ούτε στο πληθυσμιακό μέγεθος, ούτε στον στρατιωτικό όγκο, ούτε στα απόλυτα μεγέθη της ανάπτυξης, αλλά κυρίως στην Τεχνητή Νοημοσύνη που θα δώσει άλλες διαστάσεις, που σε μεγάλο βαθμό παραμένουν άγνωστες. Και οι “πρώτες ύλες” για το πέρασμα στην κοινωνία της Τεχνητής Νοημοσύνης, εξελίσσονται και κατασκευάζονται κυρίως στις ΗΠΑ.

Επομένως ο πραγματικός πόλεμος δεν είναι αυτός που βλέπουμε. Είναι ο τεχνολογικός πόλεμος, που έχει ως στόχο να αποτρέψει η να καθυστερήσει την κινεζική κυριαρχία στο χώρο της Τεχνητής Νοημοσύνης.