Ο Παππάς, ο Καρανίκας και η επένδυση στον διχασμό

Ο Παππάς, ο Καρανίκας και η επένδυση στον διχασμό

Τον Αύγουστο η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ έκανε κάμπινγκ στον Γράμμο «προς τιμήν του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδος». Χθες, ανήμερα της Εθνικής εορτής, μιας ενωτικής επετείου που αναδεικνύει την απόφαση των πολιτών να πουν ένα μεγάλο ΌΧΙ στις δυνάμεις του φασισμού, οι Νίκος Παππάς και Νίκος Καρανίκας επέλεξαν να αναβιώσουν εμφυλιοπολεμικά και διχαστικά μηνύματα. Η «Δρακογενιά» δεν χάνει ευκαιρία…

Η απόφαση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ να συντηρήσει τον διχαστικό εμφυλιοπολεμικό λόγο δείχνει να είναι ειλημμένη. Η προσπάθεια των αποκαλούμενων «πραιτοριανών» να παραχαράξουν την ιστορία και το μήνυμα της συγκεκριμένης επετείου το δείχνει με σαφήνεια.

«Η ιστορία δεν ξαναγράφεται» έγραψε ο Νίκος Παππάς με τον Νίκο Καρανίκα να αναφέρει πως «σήμερα τιμάμε την Εθνική Αντίσταση» και από κάτω ΕΑΜ ΕΛΑΣ ΕΠΟΝ» ξεχνώντας ίσως ότι ο ΕΑΜ ιδρύθηκε το 1941, έναν χρόνο μετά την άρνηση της Ελλάδας να υποταχθεί στον άξονα. Άρνηση που είχε ως αποτέλεσμα την είσοδο της στον πόλεμο.

Πέραν της ιστορίας που όντως δεν ξαναγράφεται όμως, το γεγονός πως οι δύο στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα διάλεξαν την χθεσινή ημέρα για να επαναφέρουν εμφυλιοπολεμικά πάθη με αναφορές σε φασίστες και δοσίλογους αναδεικνύει την ένδεια που επικρατεί στον πολιτικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ένδεια που οδηγεί σε ακραίες και λαϊκίστικες παρεμβάσεις σε μια προσπάθεια να δημιουργείται διαρκώς ένταση. Αποτελεί άλλωστε κοινό μυστικό πως ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκουν πάση θυσία να δημιουργήσουν ένα αντιδεξιό μέτωπο κλείνοντας το μάτι και φλερτάροντας το ΚΙΝΑΛ της Φώφης Γεννηματά όπως φάνηκε και στην τελευταία συζήτηση στη Βουλή.

Στο πλαίσιο αυτό η… Δρακογενιά του ΣΥΡΙΖΑ έχει αναλάβει την συντήρηση των υψηλών τόνων και την ανάδειξη ιδεολογικών διαφορών με το κυβερνών κόμμα. Το επιχείρησε, αποτυγχάνοντας παταγωδώς, με τη δίκη της Χρυσής Αυγής, το συνεχίζει με κάθε ευκαιρία. Το κάμπινγκ της νεολαίας στον Γράμμο άλλωστε είχε συζητηθεί πολύ. Και είχε καταγγελθεί και από το ΚΚΕ.

Ειδικά όμως στην περίπτωση της χθεσινής επετείου οι αναρτήσεις με διχαστικό περιεχομενο προκάλεσαν αντιδράσεις, φέρνοντας στη μνήμη την περίοδο που οι… αγανακτισμένοι είχαν διαλύσει την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη. Μεταξύ των οποίων φέρεται να ήταν και ο Νίκος Καρανίκας.

Ενδεχομένως το ποίημα που είχε αφιερώσει ο Στέλιος Παππάς, πατέρας του Νίκου, στον Αλέξη Τσίπρα να έχει επηρεάσει τα στελέχη του κόμματος που θεωρούν πως αποτελεί κληρονομιά τους οτιδήποτε συνδέεται με την αντίσταση. Έγραφε ο πρώην πρόεδρος του ΟΑΣΘ:

«Η Ανατολή που ροδίζει,

της γλυκιάς Πατρίδας τις πίκρες ανάσες,

του Λαού μας καημούς κι ελπίδες θερμαίνει.

Το ταξίδι μακρύ.

Το φορτίο βαρύ.

Κι ´σεις Δρακογενιάς βλαστοί Τιμονιέρηδες. .

Και ´μεις την τιμή και την περηφάνεια των πατεράδων μας

μοναδική κι ανεξίτηλη κληρονομιά κουβαλάμε.

Προορισμός προόρισται μοναδικός.

Η λευτεριά, η γνώση και το δίκιο»

Μόνο που στην Δρακογενιά είχε αναφερθεί ο Λάκης Σάντας ο άνθρωπος που μαζί με τον Μανώλη Γλέζο κατέβασαν απο΄την Ακρόπολη την ναζιστική σημαία τονίζοντας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία.

«Εμείς αγόρι μου, είμαστε δρακογενιά. Κοιμηθήκαμε πάνω στο χιόνι κι ανάμεσα στα σκίνα, δεχτήκαμε ιατρικές επεμβάσεις χωρίς αναισθητικό, ζήσαμε στα ξερονήσια και τις φυλακές, μάθαμε ν’ αντέχουμε. Δεν προλάβαμε να βγούμε στην κοινωνία και βγήκαμε στην Αντίσταση. Τα οράματα ερχόντουσαν από μόνα τους να σε συναντήσουν».

Είναι βέβαιο πως η αναφορά του δεν είχε σχέση με κάμπινγκ και κληρονομικώ δικαίω αντιστασιακούς. Ο ίδιος άλλωστε όπως και ο Μανώλης Γλέζος τίμησαν με τον ενωτικό τους λόγο την πορεία τους αφήνοντας πίσω και τον διχασμό, όπως και πολλοί άλλοι.