Αθ. Σαββάκης: Ο όρος «Μακεδονία» για τις εμπορικές επωνυμίες ανήκει μόνο στην Ελλάδα

Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018, 00:02
-A +A
Αθ. Σαββάκης: Ο όρος «Μακεδονία» για τις εμπορικές επωνυμίες ανήκει μόνο στην Ελλάδα

Του Αθανάσιου Σαββάκη*

Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος επαναλαμβάνει την πάγια θέση του αναφορικά με την προστασία των ελληνικών εμπορικών σημάτων μετά την συμφωνία με την ΠΓΔΜ, η οποία μάλιστα επαναλήφθηκε και σε πρόσφατη ανακοίνωσή του την περασμένη εβδομάδα: ο όρος «Μακεδονία» για τις εμπορικές επωνυμίες, ανήκει αποκλειστικά και μόνο στην Ελλάδα. Οι επιχειρήσεις με έδρα τη γειτονική χώρα θεωρούμε ότι θα πρέπει να μπορούν να χρησιμοποιούν στα εμπορικά τους σήματα το νέο τους όνομα «Βόρεια Μακεδονία».

Ειδικότερα, και για να μην υπάρξουν ζητήματα εξαιτίας της ασάφειας στη χρήση του όρου «Μακεδονία», ο ΣΒΒΕ καλεί την Ελληνική κυβέρνηση να εξασφαλίσει ότι κατά τη διάρκεια της τριετούς περιόδου που προβλέπει η συμφωνία ούτως ώστε να λυθούν θέματα χρήσης των εμπορικών σημάτων, δεν θα υπάρξει ούτε μία αλλαγή στις επωνυμίες των ελληνικών εμπορικών προϊόντων που περιλαμβάνουν τον όρο «Μακεδονία». Αναφορικά για τα Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και για τα Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) δεν τίθεται κανένα θέμα αμφισβήτησης, διότι αυτά έχουν καθορισθεί με αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. (ΕΕ)

Επειδή στη Βόρεια Ελλάδα διαθέτουμε διεθνώς εμπορεύσιμα και παγκοσμίως αναγνωρίσιμα προϊόντα που το εμπορικό τους σήμα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία», θεωρούμε αυτονόητο ότι επίσης θα εξασφαλισθεί πως τα συγκεκριμένα προϊόντα δεν θα γίνουν αντικείμενο χρήσης, άρα παράνομης υιοθέτησης και οικειοποίησης του συγκεκριμένου εμπορικού σήματος, από επιχειρήσεις με έδρα τη γειτονική μας χώρα.

Σε κάθε περίπτωση, έχουμε υποστηρίξει ότι η επίλυση του προβλήματος Ελλάδας – FYROM, θα εισφέρει θετικά στην ανάδειξη της χώρας μας σε παράγοντα σταθερότητας στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Οι αναμενόμενες θετικές επιπτώσεις στις διμερείς οικονομικές σχέσεις, διέρχονται με σαφήνεια και από την προστασία και τον σεβασμό των ελληνικών εμπορικών σημάτων. Γι΄ αυτό θα πρέπει να συσταθεί άμεσα η αρμόδια Επιτροπή για τη διευθέτηση του ζητήματος. Για μας, οι εργασίες της Επιτροπής θα πρέπει να είναι εντατικές και να ολοκληρωθούν σε εύλογο χρονικό διάστημα. Η τριετία είναι πολύς χρόνος για την επίλυση του συγκεκριμένου ζητήματος, γι΄ αυτό καλό θα ήταν με την έναρξη των εργασιών της να δημοσιοποιήσει ένα ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα των εργασιών της.

*Ο κ. Αθανάσιος Σαββάκης είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Τετάρτη 22/05/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα