Τετάρτη 29 Μαΐου 2019, 00:02

Κυριάκος Αθανασιάδης
-A +A

Ο Νίκος Ταχιάος μιλά στο Liberal

Τετάρτη 29 Μαΐου 2019, 00:02
Ο Νίκος Ταχιάος μιλά στο Liberal

Του Κυριάκου Αθανασιάδη

Σήμερα, έχουμε τη χαρά να μιλάμε με τον νικητή του πρώτου γύρου των δημοτικών εκλογών στη Θεσσαλονίκη, Νίκο Ταχιάο, που υποστηρίχτηκε από τη Νέα Δημοκρατία. Θυμίζουμε ότι ο Νίκος Ταχιάος απέσπασε το 22,31% των ψήφων, ενώ δεύτερος κατετάγη ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, με 14,81%. Παρόμοιο ποσοστό είχε και ο Γιώργος Ορφανός (14,60%: η 2η θέση κρίθηκε για ελάχιστες ψήφους, ενώ εχθές η παράταξη του Γιώργου Ορφανού έκανε λόγο για αίτημα επανακαταμέτρησης).

— Αγαπητέ κύριε Ταχιάο, πώς αισθάνεστε από το βράδυ της Κυριακής και μετά;

Δώσαμε τόσο εγώ προσωπικά όσο και ο συνδυασμός μου έναν καλό αγώνα με μοναδικό μας γνώμονα μία Θεσσαλονίκη δυνατή, εξωστρεφή και σύγχρονη. Αισθάνομαι λοιπόν μεγάλη χαρά για την πρωτιά μας, κυρίως όμως γιατί οι Θεσσαλονικείς με εμπιστεύτηκαν για να τους οδηγήσω στον δεύτερο γύρο των εκλογών — στο επόμενο δηλαδή βήμα που απαιτείται για να εφαρμόσω πλέον ως δήμαρχος το σχέδιό μου για την πόλη. Ωστόσο, η χαρά μου δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση εφησυχασμό. Θα συνεχίσω με τον ίδιο ζήλο μέχρι την τελική νίκη, που θα είναι νίκη για ολόκληρη την πόλη.

— Την περιμένατε αυτή τη νίκη, σωστά; Είχατε άραγε μαντέψει και το εύρος της;

Κοιτάξτε, είμαι πολύ προσεκτικός μελετητής των δημοσκοπικών ευρημάτων, αλλά και άνθρωπος της πιάτσας. Μιλούσα καθημερινά με τους συμπολίτες μου και «έπαιρνα μυρωδιά» για το πού βρισκόμαστε. Είχα λοιπόν μια πολύ καλή εικόνα και για την πρωτιά μας και για το κατά προσέγγιση εύρος της.

— Πώς είδατε συνολικά τα αποτελέσματα, αλλά και το γεγονός ότι η δεύτερη θέση κρίθηκε για ελάχιστες ψήφους;

Το βασικό συμπέρασμα για μένα είναι ότι οι Θεσσαλονικείς έδωσαν καθαρή εντολή σε μένα και τον συνδυασμό μου και μάλιστα με σημαντική διαφορά από τον δεύτερο παρά την αναμενόμενη πολυδιάσπαση που επέφερε η απλή αναλογική. Ζητούμενο για μένα είναι μία ισχυρή, στιβαρή δημοτική αρχή που να μπορεί να σπάει αυγά και να λαμβάνει κρίσιμες αποφάσεις για την ευημερία της πόλης και των ανθρώπων της. Η ματιά μου είναι στον δεύτερο γύρο και είμαι βέβαιος ότι θα κερδίσω και αυτήν την τελική μάχη για λογαριασμό όλων των Θεσσαλονικέων. Ως αυτήν την ώρα που μιλάμε, δεν έχουν ακόμη βγει τα τελικά αποτελέσματα του πρώτου γύρου, γεγονός απαράδεκτο. Αντιλαμβάνομαι την αγωνία των συνυποψηφίων μου.

— Ποια είναι η γνώμη σας για τον Κωνσταντίνο Ζέρβα;

Είμαστε της ίδιας γενιάς και σχεδόν συνομήλικοι. Αν και δεν συμπέσαμε στον δήμο Θεσσαλονίκης, τον γνωρίζω πολλά χρόνια, μοιραζόμαστε μάλιστα και κοινή επαγγελματική ταυτότητα. Και οι δυο έχουμε να επιδείξουμε και να κριθούμε από το έργο μας στον δήμο. Θεωρώ ότι με τον κ. Ζέρβα μπορώ να συζητήσω την ατζέντα για το μέλλον της πόλης, ωστόσο ομολογώ ότι δυσκολεύομαι να εντοπίσω το πολιτικό στίγμα της υποψηφιότητάς του. Αγνόησα συνειδητά χτυπήματα κάτω από τη ζώνη ή «τρολιές» που δεν είχαν τίποτα να προσθέσουν στον δημόσιο διάλογο για το καλό της Θεσσαλονίκης.

— Ποια θα είναι τα κυριότερα επιχειρήματά σας απέναντί του στον δεύτερο γύρο;

Το άρτιο, ολοκληρωμένο και εφαρμόσιμο σχέδιο που έχω για κάθε ζήτημα που αφορά την πόλη. Η προηγούμενη πείρα και τριβή μου με τα προβλήματα της πόλης, οι απτές και σε όλους ορατές παρεμβάσεις μου σε έργα υποδομής κατά την περίοδο της αντιδημαρχίας μου, όπως αυτό της Νέας Παραλίας, ενός έργου που απολαμβάνουν σήμερα όλοι οι Θεσσαλονικείς, και κυρίως η αποδεδειγμένη αποφασιστικότητά μου σε ζητήματα ασφάλειας, παραβατικότητας και παραεμπορίου από τα οποία υποφέρει σήμερα η Θεσσαλονίκη.

Θα κάνω τα πάντα για να καθαρίσω, να ομορφύνω και να συμμαζέψω την πόλη. Να θυμίσω, επίσης, ότι ολόκληρη η χώρα σε επίπεδο εθνικό αλλά και τοπικής αυτοδιοίκησης βρίσκεται προ των πυλών μιας μεγάλης πολιτικής αλλαγής. Αυτήν την πολιτική αλλαγή θέλω να ζήσουμε και στη Θεσσαλονίκη και είναι η δική μου υποψηφιότητα που την εγγυάται, όπως άλλωστε έδειξαν και τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου.

— Ποιες παρατάξεις βλέπετε ως πιθανούς συμμάχους και συνεργάτες σας μετεκλογικά, εφόσον εκλεγείτε; Θυμίζω στους αναγνώστες μας τις μεγαλύτερες: Ζέρβας, Ορφανός, Νοτοπούλου, Βούγιας.

Αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να κριθεί από τώρα και φυσικά δεν θα μπω σε σχετική παραπολιτική κουβέντα, όσο ελκυστικό και αν είναι τόσο για εμένα όσο και για τους αναγνώστες μας. Θα εξετάσω πολύ προσεκτικά όλα τα πιθανά ενδεχόμενα και θα αποφασίσω με κριτήριο την καλύτερη και αποτελεσματικότερη διοίκηση. Η Θεσσαλονίκη και οι Θεσσαλονικείς θέλουν να λύνονται τα προβλήματά τους, και όχι να βλέπουν ανούσιες κοκορομαχίες.

— Πώς θα εξασφαλίζετε τις 25 από τις 49 ψήφους για θέματα στα οποία θα κονταροχτυπηθείτε στις συνεδριάσεις;

Με ενδιαφέρει να λαμβάνονται αποφάσεις που θα βελτιώνουν τη ζωή των συμπολιτών μου. Ξέρω πού θέλω να πάω την πόλη και ξέρω πώς να υλοποιήσω το σχέδιό μου ακόμη και υπό κακές «καιρικές συνθήκες». Είμαι διατεθειμένος να δείξω την απαραίτητη ευελιξία και να συνεργαστώ με εκείνους που μοιράζονται την αφοσίωση στο τελικό θετικό αποτέλεσμα για την πόλη, όμως δεν έχω καμία διάθεση να υποκύψω σε λογικές εκβιασμών ή να υποκύψω στις προσωπικές ορέξεις κακόβουλων καιροσκόπων που βάζουν τον εαυτό τους πάνω από τη Θεσσαλονίκη.

— Γενικώς, πώς μπορεί να διοικηθεί ο Δήμος με τέτοια διασπορά εδρών στο Δημοτικό Συμβούλιο; Δύσκολα; Πολύ δύσκολα;…

Ακούστε, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δείξει το δείγμα γραφής του: αν δεν μπορεί να ελέγξει κάτι, το «ανατινάζει». Η απλή αναλογική ήταν το εργαλείο για να προκαλέσει χάος στις διοικήσεις των Δήμων και να τους οδηγήσει σε παράλυση, καθώς οι δυνάμεις του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ήταν πενιχρές. Για να απαντήσω όμως στο ερώτημά σας: εδώ θα φανεί ποιοι θα λειτουργήσουν με γνώμονα το καλό της πόλης και ποιοι με γνώμονα την προσωπική τους ματαιοδοξία. Οι Θεσσαλονικείς δεν είναι τυφλοί. Θα έχουν την ευκαιρία να δουν και να κρίνουν ποιος νοιάζεται για την πόλη και ποιος απλά θέλει να χρησιμοποιήσει την πόλη για να προωθήσει την προσωπική του ατζέντα — την πάρτη του δηλαδή.

— Ποια είναι τα πρώτα πράγματα που θα απασχολήσουν τη διοίκησή σας μόλις αναλάβετε καθήκοντα;

Τα κρίσιμα ζητήματα που καίνε την πόλη είναι η ασφάλεια, η απουσία ευταξίας, η κακή καθαριότητα, οι εστίες εγκληματικότητας και γκετοποίησης στο κέντρο της πόλης, το παραεμπόριο που πλήττει τους επιχειρηματίες και καταστηματάρχες της τοπικής αγοράς, η μπαχαλοποίηση κρίσιμων τμημάτων της πόλης, με χαρακτηριστική περίπτωση τους χώρους τού ΑΠΘ. Θα καθαρίσω την πόλη. Θα ασφαλίσω την πόλη. Στόχος μου να τελειώσω την κατρακύλα της υποβάθμισης και να κάνω την πόλη μου ελκυστική για τους τουρίστες και βιώσιμη για του Θεσσαλονικείς.

— Θα τα καταφέρει η πόλη λοιπόν; Τι πιστεύετε;

Η Θεσσαλονίκη είναι μία πόλη μοναδική. Έχει μακραίωνη πλούσια ιστορία, προνομιακή γεωγραφική θέση και καταπληκτικούς ανθρώπους που επιμένουν να ονειρεύονται και να σχεδιάζουν μια καλύτερη ζωή, όχι κάπου αλλού, αλλά εδώ στην πόλη που ζουν και δραστηριοποιούνται. Ανθρώπους που δεν το βάζουν κάτω και που παρά τα τρομακτικά οικονομικά, φορολογικά, θεσμικά και γραφειοκρατικά εμπόδια συνεχίζουν ακούραστα να υλοποιούν τα προσωπικά τους σχέδια και τελικά να προκόβουν.

Επομένως, σας απαντώ ευθέως και χωρίς περιστροφές: ναι, η Θεσσαλονίκη είναι καταδικασμένη να τα καταφέρει με μια στιβαρή ηγεσία στο τιμόνι του Δήμου Θεσσαλονίκης που θα μπορεί να αξιοποιεί όλα αυτά τα μοναδικά χαρακτηριστικά της για να την κάνει ακόμη καλύτερη, εφαρμόζοντας αποφασιστικά τις αναγκαίες αποφάσεις για να υπηρετήσει τους Θεσσαλονικείς.

— Κάτι προσωπικό. Ξέρετε, εγώ μένω πλέον έξω και επισκέπτομαι μια στο τόσο τη Θεσσαλονίκη. Η εικόνα που είχα προ δύο ετών ήταν δραματική, αλλά μέσα σ' αυτά τα δύο (μόλις) χρόνια έχει απογίνει, για να το πω με μια λέξη. Το κέντρο της είναι σε άθλια κατάσταση, κάποια σημεία του, δε, είναι τριτοκοσμικά. Γι' αυτό ρωτώ αν θα τα καταφέρει.

Δεν είναι κρυφό ότι τα τελευταία χρόνια η Θεσσαλονίκη έχει αποκτήσει εικόνα εγκατάλειψης. Τμήματα του κέντρου της πόλης βρίσκονται σε άθλια κατάσταση, με ευθύνη βεβαίως της απερχόμενης δημοτικής αρχής η οποία κατέγραψε πολύ κακές επιδόσεις σε θέματα ασφάλειας, καθαριότητας, ευταξίας και αισθητικής — με μια λέξη, σε θέματα της καθημερινότητας των Θεσσαλονικέων. Το έχω πει σε όλους τους τόνους και θα το πω ξανά: ως αυριανός δήμαρχος θα καθαρίσω την πόλη — θα ασφαλίσω την πόλη — θα την απαλλάξω από το μπάχαλο. Είμαι αισιόδοξος άνθρωπος και πιστεύω στη δράση. Ναι, η Θεσσαλονίκη θα τα καταφέρει.

— Και ένα σχόλιο για τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών, αν θέλετε, και των επικείμενων εθνικών εκλογών. Ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ ένα πυροτέχνημα που στοίχισε πολλά στη χώρα, ή θα είναι πια ο δεύτερος πόλος απέναντι στη ΝΔ; Ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα κυριότερα συμπεράσματα που προκύπτουν συνολικά από τις εκλογές; Πόσο κοντά στην αυτοδυναμία βρίσκεται πλέον η Νέα Δημοκρατία;

Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα ηττήθηκε πανελλαδικά κατά κράτος. Το ζήτημα όμως είναι ότι αυτό που ο ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε, δηλαδή την πιο χυδαία εκδοχή του εφαρμοσμένου μεταπολιτευτικού λαϊκισμού με όλες τις τραγικές συνέπειες για την οικονομία, την Παιδεία και τους θεσμούς του Κράτους Δικαίου, πιθανόν να κάνει «μετάσταση» είτε σε άλλα κόμματα είτε σε άλλους φορείς και θεσμούς της δημόσιας σφαίρας.

Ζητούμενο λοιπόν είναι η πεντακάθαρη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ να σημάνει βαθμιαία και ήττα της νοοτροπίας ΣΥΡΙΖΑ παντού, και είναι χρέος των υγιών κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων και ειδικά των ενεργών πολιτών να φροντίσουν για αυτό. Το τελικό κόστος τόσο της διακυβέρνησης όσο και της αποχώρησης του ΣΥΡΙΖΑ από την εξουσία δυστυχώς θα είναι τεράστιο. Κατόπιν τούτου, θεωρώ μια αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας σχεδόν βέβαιη.

— Σας ευχαριστώ θερμά, και εύχομαι κάθε επιτυχία.

Κι εγώ σας ευχαριστώ και σας περιμένουμε στη Θεσσαλονίκη!

 

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Παρασκευή, 29 Μαΐου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα