Ο Μπίστης, η Αρτεμισία και η ναυμαχία της 7ης Ιουλίου

Ο Μπίστης, η Αρτεμισία και η ναυμαχία της 7ης Ιουλίου

Το πεδίο μάχης είναι γεμάτο πτώματα και πυκνός καπνός κρύβει τον ήλιο από τους ανθρώπους. Η κάμερα κάνει ένα αργό πέρασμα πάνω από τους ήρωες που έπεσαν μαχόμενοι. Και ξαφνικά κάποιοι σηκώνονται. Βρίσκουν την δύναμη, στυλώνονται στα πόδια τους και στέκονται πάλι αγέρωχοι, ατρόμητοι απέναντι στον Μινώταυρο του νεοφιλελευθερισμού: Μπίστης, Ραγκούσης, Τζουμάκας, Θεοχαρόπουλος, Αντώναρος, Σπηλιωτόπουλος, Παπακώστα. Τρέμε Κυριάκο!

Είναι τέτοια η φλόγα αυτών των παιδιών που αναρωτιέται κανείς τι ακριβώς και πότε τους συνέβη. Δεν μπορεί! Θα πρέπει να έχουν προσωπικά με τον Κυριάκο. Να έπαιζαν μικροί βόλους και ο Κυριάκος να ζήτησε από τον θρυλικό Μανούσο να τους φοβερίσει και να τους αναγκάσει να χάσουν. Κάποια εξήγηση θα υπάρχει για το γεγονός ότι αποδεικνύονται οι πιο σκληροί υποστηρικτές του Αλέξη Τσίπρα. Ότι μετά από μία τόσο σκληρή ήττα αναλαμβάνουν να σηκώσουν μόνοι τους όλο το βάρος. Ούτε ο Νίκος Παππάς, ο κολλητός του φίλος ή ο Μανώλης Πετσίτης δεν έχουν βγει να προτάξουν τα στήθη τους και να κρύψουν κάτω από τις φτερούγες τους τον Αλέξη τον Τσίπρα. Εκεί που δεν τόλμησαν οι πραιτοριανοί του Αλέξη, εμφανίστηκε το σώμα των γενίτσαρων, των προθύμων.

Το μανιφέστο του Νίκου του Μπίστη είναι πράγματι εντυπωσιακό! Έγραψε χτες στο Facebook: «Έχουμε μια γενική πρόβα δημοκρατικής συσπείρωσης την επόμενη Κυριακή. Και μετά τριάντα κρίσιμες ημέρες μέχρι τις εθνικές εκλογές. Είναι ημέρες μάχης. Η κριτική αποτίμηση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών, δεν μπορεί να αγνοεί μια πραγματικότητα. Ότι με το 24% ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι το μόνο κόμμα που αναγκάστηκε να εφαρμόσει μνημόνιο και δεν γκρεμίστηκαν τα ποσοστά του( βλέπε π.χ ΠΑΣΟΚ) ενώ είναι στα πέντε ισχυρότερα κόμματα της ευρωπαϊκής αριστεράς και κεντροαριστεράς. Αποτελεί δε τον αδιαμφισβήτητο πόλο που γύρω του θα συγκροτηθεί η Προοδευτική Συμμαχία και οι αναγκαίες συμμαχίες. Για όλα θα συζητήσουμε συντεταγμένα. Με αίσθημα ευθύνης, χωρίς γκρίνιες, συσπειρωμένοι, με ψηλά το κεφάλι. Και πάνω από όλα μαχόμενοι».

Να είναι άραγε τυχαίο ότι τις πρώτες δύσκολες ώρες της ήττας, οι μόνοι που σήκωσαν τον σταυρό του μαρτυρίου ήσαν οι πρόθυμοι; Αυτοί ανέλαβαν το δύσκολο έργο να εξηγήσουν στους ψηφοφόρους αρχικά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ηττήθηκε, μετά ότι δεν ηττήθηκε στρατηγικά και στο τέλος ότι… ο αγώνας συνεχίζεται!

Κάποιο αόρατο νήμα ενώνει τον Αλέξη Τσίπρα με αυτές τις στρατιές των ηρωικών οπαδών του που πέφτουν πρώτοι στην φωτιά για λογαριασμό του. Ό,τι, δηλαδή, δεν έκαναν οι πραιτοριανοί του, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο Αλέκος ο Φλαμπουράρης, ο Νίκος ο Παππάς, ο Χρήστος ο Σπίρτζης, ο Παυλής ο Πολάκης, η Τασία η Χριστοδουλοπουλου, η Όλγα η Γεροβασίλη, Ό,τι δεν έκαναν αυτοί, το έκαναν οι «άλλοι».

Είναι σαφές ότι η μάχη της 7ης Ιουλίου θα δοθεί με τους πρόθυμους. Η πρώτη γραμμή θα είναι στελεχωμένη από άνδρες με ατσάλινη δύναμη, όπως ο Νίκος Μπίστης! Άνδρες και γυναίκες αποφασισμένους να δουν τα πλοία τους να βυθίζονται αύτανδρα κατά την διάρκεια της ναυμαχίας ή ίσως και να βυθίζουν φίλια πλοία, όπως η Αρτεμισία. Τέτοιο αίσθημα αυτοθυσίας θα το ζήλευε ο κάθε μονάρχης. Το ερώτημα είναι που θα βρίσκονται εκείνη την ώρα οι πραιτοριανοί του Αλέξη, αλλά και ο ίδιος ο Αλέξης. Θα παρακολουθούν την μάχη από το όρος Αιγάλεω ή θα έχουν πάρει το πλοίο της γραμμής για την Αίγινα;

Θανάσης Μαυρίδης
[email protected]