Ο μόνος στόχος της κυβέρνησης είναι η υπονόμευση της επόμενης ημέρας

Παρασκευή 08 Φεβρουαρίου 2019, 00:02
-A +A

Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου

Ο τρόπος με τον οποίο ο υπουργός των Οικονομικών ενημέρωσε τα μέλη του Κοινοβουλίου για την έκβαση της εξόδου της χώρας στις αγορές, είναι χαρακτηριστικός της νοοτροπίας της κυβέρνησης. Ανέφερε πως φέρνει ένα κακό νέο στη Νέα Δημοκρατία, διότι η έξοδος πήγε καλά και κρίθηκε επιτυχής.

Δεν θα μπούμε στις λεπτομέρειες για τα ποσά και τα επιτόκια. Απλά θα αναφέρουμε πως η χώρα αντικατέστησε κάποιες πιο ακριβές εκδόσεις με φθηνότερες, όμως ταυτόχρονα η Ελλάδα εξακολουθεί να δανείζεται με πανάκριβο χρήμα και να κινείται πάντα σε ένα στενό πλαίσιο αναφοράς με φίλιες δυνάμεις να καλύπτουν τις μικρές εκδόσεις της, οι οποίες δεν βοηθούν στην δημιουργία μια επαρκούς δευτερογενούς αγοράς και μιας καμπύλης αποδόσεων που θα εμπνέουν σιγουριά.

Η δήθεν επιτυχία της κυβέρνησης έχει νόημα για αυτήν, μόνον αν ταυτόχρονα αποτελεί ήττα της αντιπολίτευσης. Έτσι παρουσιάστηκε η «έξοδος από τα Μνημόνια», έτσι παρουσιάστηκε η μη περικοπή των συντάξεων, έτσι παρουσιάστηκε και η αύξηση του κατώτατου μισθού. Ως αποτυχία και ήττα της αντιπολίτευσης. Αυτή ήταν και η προσπάθεια μέσω της συμφωνίας των Πρεσπών, αυτή είναι η προσπάθεια που γίνεται στα πλαίσια της αλλαγής του «νόμου Κατσέλη», η προσπάθεια για την αναβολή της μείωσης του αφορολόγητου. Το σημείο αναφοράς και το κριτήριο αποτελεσματικότητας κάθε κίνησης, δεν είναι οι επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία και στη ζωή των πολιτών, αλλά η πρόκληση προβλημάτων στην αντιπολίτευση.

Τα αποτελέσματα των νέων διορισμών, της εισβολής στρατιάς συμβασιούχων σε οργανισμούς και δήμους, της διασπάθισης των λιγοστών και πενιχρών πόρων, θα φανούν μετά τις εκλογές. Τα αποτελέσματα της παροχολογίας, αλλά και των πρόσφατων κυβερνητικών αλλά και δικαστικών αποφάσεων, θα αναδυθούν μετά την αποχώρηση του κυβερνητικού μορφώματος από την εξουσία. Το πρόβλημα με την ΔΕΗ και τον γενικότερο χώρο της ενέργειας, το πρόβλημα με το τραπεζικό παζλ και με το αργόσυρτο project του Ελληνικού παραμένουν άλυτα και επιβαρυνόμενα με την πάροδο του χρόνου, με σκοπό να τα χειριστεί η επόμενη κυβέρνηση, με τον σύριζα στην αντιπολίτευση και στους δρόμους.

Η κυβέρνηση αντί να κυβερνά και να λύνει θέματα, προσπαθεί να διατηρηθεί στην εξουσία κάνοντας αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση, ανοίγοντας μέτωπα, δημιουργώντας ρήξεις και χάος. Η πολιτική ασυλία που έχει παρασχεθεί από τους Ευρωπαίους και Αμερικανούς εταίρους, αντί να δώσει ώθηση στην κυβέρνηση για να προβεί στις βαθιές τομές και αλλαγές που έχει ανάγκη η κοινωνία και η οικονομία, γίνεται προϊόν συναλλαγής, επαναστατικής εγρήγορσης και χαλαρότητας φοιτητικού αμφιθεάτρου.

Μόνη μέριμνα, μόνιμη φροντίδα και μόνιμος στόχος της κυβέρνησης είναι η με κάθε τρόπο και κάθε μέσο, μακροημέρευση του κυβερνητικού συνονθυλεύματος και η υπονόμευση της επόμενης ημέρας, της επόμενης κυβέρνησης, της επόμενης προσπάθειας. Και το γεγονός αυτό έχει σημαντικό κόστος στην οικονομία και στο γενικότερο κλίμα που σύμφωνα με την έκθεση του ΙΟΒΕ βαίνει επιβαρυνόμενο μετά από πολλούς μήνες. Η υπονόμευση της επόμενης ημέρας δεν είναι απλά υπονόμευση της επόμενης κυβέρνησης, αλλά περαιτέρω υπονόμευση της ίδιας της χώρας.

*Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα