Ο μοναδικός υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ και οι τιμές της ενέργειας

Οι αυξημένες ενεργειακές τιμές, έχουν φτάσει να αποτελούν μέρος της καμπάνιας του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, για την επανεκλογή του μέσω των διευρυμένων εκλογικών διαδικασιών, που αποφασίστηκαν μετά από το πρόσφατο συνέδριο. Έτσι μαθαίνουμε ότι εφόσον επανεκλεγεί ο Αλέξης Τσίπρας στη θέση του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, οι τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο θα υποχωρήσουν.

Αναμένουμε λοιπόν ημέρες θαυμάτων. Με το σύνθημα «15 Μαΐου, ψηφίζουμε όλοι, τους στέλνουμε πίσω τον λογαριασμό», όλα μπορούν να συμβούν. Εκτός από την κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας που πρότειναν τα ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στο συνέδριό τους, λησμονώντας προφανώς ότι επί διακυβέρνησης τους είχε συσταθεί το συγκεκριμένο σύστημα διαπραγμάτευσης, μαθαίνουμε ότι και η ρήτρα αναπροσαρμογής, που προφανώς η κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου δεν είχε προλάβει να καταργήσει μαζί με το μνημόνιο, είναι «παράλογη και παράνομη και αποτελεί ένα τέχνασμα που αυξάνει, διπλασιάζει, τριπλασιάζει τους λογαριασμούς ρεύματος στον καταναλωτή».

Η αλήθεια είναι, ότι η αντιπολίτευση έχει επενδύσει τα πάντα και έχει «ποντάρει τα ρέστα» της πάνω στο ενεργειακό σοκ, που από το καλοκαίρι του 2021, έχει προκαλέσει το Κρεμλίνο στα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πράττει το ίδιο που είχε κάνει και προηγουμένως με την πανδημία, όταν υποδαύλιζε την ψυχική καταπόνηση και την ανασφάλεια των πολιτών απέναντι στον άγνωστο αόρατο κίνδυνο του Covid-19 και στα αντιδημοφιλή αλλά αναγκαία μέτρα πρόληψης που είχαν θεσμοθετηθεί.

Και φυσικά, όλα όσα συμβαίνουν με την απογείωση των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας είναι δυσάρεστα για όλους μας και ειδικά για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις. Ωστόσο το «στερεότυπο» που προσπαθεί να δομήσει η αντιπολίτευση ότι η Ελλάδα έχει τις υψηλότερες τιμές και ότι γίνεται ένα μεγάλο κερδοσκοπικό πάρτι, με υπερκέρδη και συμφέροντα, δεν φαίνεται να είναι αληθές.

Σύμφωνα με την έκθεση του HEPI (Household Energy Price Index) που συντάχθηκε μαζί με την Austrian Εnergy Regulator (Energie-Control), την Hungarian Energy and Public Utility Regulatory Authority (MEKH) και την Vaasa ETT, η εικόνα των πραγμάτων όσον αφορά τη χώρα μας είναι διαφορετική.

Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, λαμβάνοντας σαν βάση και σημείο αναφοράς το 100 για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου τον Ιανουάριο του 2009 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος έχει σήμερα 310 και του φυσικού αερίου 242, έχοντας καταγράψει αυξήσεις της τάξης του +210% και του +142% αντιστοίχως.

Όπως βλέπουμε στον ακόλουθο πίνακα, για το μήνα Απρίλιο η μέση τιμή καταναλωτή στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στα 21,04 λεπτά ανά KWh έναντι 27,48 που είναι ο μέσος όρος στις 27 χώρες - μέλη της ΕΕ. Στην πρώτη θέση βρίσκεται το Ηνωμένο Βασίλειο με 65,61 λεπτά ανά κιλοβατώρα και ακολουθούν η Δανία με 53,84 λεπτά και η Αυστρία 48,81 λεπτά.

Και όπως βλέπουμε στον ακόλουθο πίνακα, η τιμή καταναλωτή στη χώρα μας για το φυσικό αέριο ήταν τον Απρίλιο ελαφρά υψηλότερη από τον μέσο όρο της ΕΕ, με 13,24 λεπτά ανά κιλοβατώρα έναντι 12,69, γεγονός που την κατατάσσει στην 12η θέση. Ακριβότερη χώρα είναι η Ολλανδία με 30,76 λεπτά ανά κιλοβατώρα και ακολουθεί Αυστρία με 24,5 λεπτά και η Σουηδία με 22,86 λεπτά.

Στην έκθεση εμπεριέχεται και ένα ενδιαφέρον εύρημα, όσον αφορά την κατανομή των ποσών των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος. Σύμφωνα με αυτό, το 82% του λογαριασμού του καταναλωτή στην Ελλάδα αφορά την κατανάλωση και τη διανομή της ενέργειας που κατανάλωσε, το 6% είναι ο ΦΠΑ και το υπόλοιπο 13% διάφορα τέλη. Ο μέσος λογαριασμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφορά κατά 82% τις πραγματικές δαπάνες, δηλαδή κατανάλωση και μεταφορά, το 17% το ΦΠΑ και το 1% λοιπά τέλη. Όπως φαίνεται και στο ακόλουθο διάγραμμα, υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες για τον τρόπο κατανομής των δαπανών του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος.

Σύμφωνα λοιπόν με την έκθεση της HEPI, της VaasaEET και των ρυθμιστικών αρχών ενέργειας της Αυστρίας και της Ουγγαρίας, η Ελλάδα βρίσκεται λοιπόν στην εικοστή θέση μεταξύ 33 ευρωπαϊκών χωρών ως προς τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας. Δυστυχώς για την αντιπολίτευση, η αλήθεια των αριθμών, έχει μεγαλύτερη σημασία και βαρύτητα από τη στείρα αντιπαράθεση και τη φθηνή συνθηματολογία. Είναι δε τουλάχιστον υπερβολικό, η υπερψήφιση του μοναδικού υποψηφίου για τη θέση του Προέδρου ενός κόμματος του μεγέθους του ΣΥΡΙΖΑ, να μετατρέπεται από τους συμβούλους του προέδρου, σε ψήφο διαμαρτυρίας για την ακρίβεια του ηλεκτρικού ρεύματος. Ευτελίζοντας με αυτόν τον τρόπο, συνειδητά ή ασυνείδητα, τόσο τον ίδιο, όσο και τη διαδικασία της εκλογής του.