Ο Μητσοτάκης επιλέγει ΣΥΡΙΖΑ!

Του Γιάννη Παντελάκη

Στην ερώτηση «οικουμενική ή εκλογές», ο Μητσοτάκης απάντησε το δεύτερο. Την ίδια απάντηση, έχει δώσει αρκετές φορές τις τελευταίες ημέρες. Νομίζω πως σε μια ιδιωτική συζήτηση με ένα φιλικό του πρόσωπο εμπιστοσύνης, θα έδινε μια τρίτη απάντηση που δεν περιλαμβάνεται στην ερώτηση. Θα έλεγε πως προτιμά να παραμείνει η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Προς το παρόν τουλάχιστον και μέχρι αυτή να περάσει όλα τα μέτρα που προβλέπονται από το μνημόνιο.

Να θέσουμε μια παραλλαγή του ίδιου ερωτήματος: ποιος θα είχε πολιτικό όφελος στο ενδεχόμενο εκλογών τώρα; Η απάντηση, όσο παράδοξο και αν ηχεί, δεν είναι πως κερδισμένη από μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν Ν.Δ. επειδή έχει περισσότερες -σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις- πιθανότητες να τις κερδίσει. Αλλά, ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος θα τις έβλεπε σαν μια έξοδο διαφυγής χωρίς να χρειαστεί να υποστεί ακόμα μεγαλύτερη απαξίωση από την σημερινή, η οποία οφείλεται στην απόσταση προεκλογικών (του Σεπτεμβρίου) υποσχέσεων και μετεκλογικών έργων.

Η σημερινή κυβέρνηση, βρίσκεται κυριολεκτικά στην δίνη ενός κυκλώνα. Έχει να διαχειριστεί προβλήματα που την υπερβαίνουν. Προσφυγικό, ασφαλιστικό, φορολογικό κ.ο.κ. Οποιαδήποτε κυβέρνηση θα δυσκολευόταν να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο μέτωπο προβλημάτων, πόσω μάλλον η σημερινή. Ανεξάρτητα του βαθμού ευθύνης για την μεγιστοποίηση κάποιων από αυτά, η κατάσταση είναι οριακή. Δανειστές πιέζουν για περικοπές στις συντάξεις, εταίροι σπάνε τις συμφωνίες για τους πρόσφυγες, αγρότες παραμένουν στα μπλόκα, επαγγελματίες αναρωτιούνται αν έχουν οποιαδήποτε επαγγελματική τύχη. Η χώρα βρίσκεται σε αδιέξοδο. Και δεν είναι μια δημοσιογραφική φράση-κλισέ αυτή. Είναι η πραγματικότητα.

Θα ήθελε να κληθεί να διαχειριστεί μια τέτοια κατάσταση η Ν.Δ. και ο Μητσοτάκης; Αυτονόητη η απάντηση. Κανένας δεν θα το ήθελε, όταν μάλιστα ο οποιοσδήποτε νικητής των εκλογών θα έπαιρνε μια οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία (με κάποιον κυβερνητικό εταίρο) και όχι μια κοινωνική πλειοψηφία. Έχει τις άμεσες λύσεις η Ν.Δ. για αυτό το βουνό προβλημάτων; Προφανώς όχι, κανένας δεν τις έχει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αντίστροφα, με ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές, θα εύρισκε έναν εύσχημο τρόπο να αποσυρθεί από την εξουσία χωρίς να χρεωθεί ακόμα μεγαλύτερο πολιτικό κόστος. Μια τέτοια εξέλιξη, θα έμοιαζε με την αποχώρηση του Καραμανλή το 2009. Έφυγε ησύχως, που λένε, όταν είδε ότι αδυνατεί να διαχειριστεί τα προβλήματα, ένα μεγάλο μέρος των οποίων μάλιστα είχαν σαν αιτία την πολιτική του. Και τώρα, εμφανίζεται, από κάποιους τουλάχιστον, ως η χρυσή εφεδρεία!

Όσο προβοκατόρικο και αν ακούγεται σαν τίτλος, ο Μητσοτάκης σε αυτή την χρονική περίοδο τουλάχιστον, θα προτιμούσε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ...