Ο μήνας του μέλιτος τελειώνει, επιστροφή στην… κανονικότητα!

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2019, 00:01
-A +A

Τις πρώτες εβδομάδες κάθε νέα κυβέρνηση απολαμβάνει τη (σχεδόν) καθολική αποδοχή. Ο μήνας του μέλιτος, όμως, κάποτε τελειώνει και τότε επιστρέφουμε στην κανονικότητα. Σε εκείνη που η διαπλοκή επιδιώκει ανεφάρμοστες λύσεις, που τα μέσα ενημέρωσης «απαιτούν» διαγραφή χρεών και που οι κανονικοί άνθρωποι εκλιπαρούν για άμεση βελτίωση της καθημερινότητάς τους. Η «κανονικότητα» θέλει, δυστυχώς, τις κυβερνήσεις να μην ικανοποιούν τους… κανονικούς ανθρώπους.

Η επιτυχία αυτής της κυβέρνησης θα κριθεί από το αν ακολουθήσει την παράδοση ή αν θα τη συντρίψει και θα ανατρέψει έτσι πλήρως την εικόνα που έχουν οι πολίτες για τις κυβερνήσεις τους και τους πολιτικούς. Δεν είναι εύκολη υπόθεση! Εδώ ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε ως παιδί του λαού και μέσα σε λίγο καιρό μεταμορφώθηκε στο καλύτερο delivery boy των μεγάλων συμφερόντων!

Τις απαντήσεις στο ερώτημα αν μπορεί ένας πρωθυπουργός να ικανοποιήσει τους πολίτες και να δυσαρεστήσει την διαπλοκή, τις παίρνει κανείς, συνήθως, στο τέλος. Τις δίνει ο ίδιος ο ελληνικός λαός με την ψήφο του. Ένας πρωθυπουργός «δικαιούται» μιας οκταετίας. Αν λύσει αυτόν τον γόρδιο δεσμό θα μπορεί να κερδίσει και παραπάνω χρόνο παραμονής στην εξουσία. Η απώλεια του «δικαιώματος» της δεύτερης τετραετίας σημαίνει ότι κάτι δεν έκανε καλά! Κι αν αναφερόμαστε στον Αλέξη Τσίπρα αυτό το κάτι ήταν ο παρατεταμένος μήνας του μέλιτος με τα λεγόμενα συμφέροντα!

Τι θα κάνουν τα συμφέροντα απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη; Θα το μάθουμε σύντομα. Το πιο πιθανό σενάριο πάντως είναι να … αρχίσουν τα όργανα. Επειδή αυτή ειδικά η κυβέρνηση δεν μπορεί να ικανοποιήσει αιτήματα του τύπου «θάψε το καλώδιο διασύνδεσης», «σβήσε μου εκείνα τα δάνεια», «δώσε μου όλες τις άδειες των Καζίνο» και άλλα σχετικά. Αν πιστέψουμε ότι αυτά που είδαμε στα προηγούμενα χρόνια ήσαν αληθινά, τότε τα συμφέροντα θα έρθουν σε ευθεία σύγκρουση με την κυβέρνηση.

Το κλειδί της υπόθεσης είναι στην ανάπτυξη. Μόνο η ανάπτυξη μπορεί να φέρει αύξηση της απασχόλησης και των αμοιβών των εργαζομένων. Μόνο έτσι θα βελτιωθεί η καθημερινότητα των ανθρώπων. Η διαπλοκή είναι απέναντι σε αυτό το σενάριο. Επειδή ανάπτυξη σημαίνει ελεύθερος ανταγωνισμός και η διαπλοκή είναι ένα μικρόβιο που «σκοτώνεται» από το οξυγόνο της ελεύθερης αγοράς. Και για να λύσουμε μία ακόμη «παρεξήγηση»: Οι αγορές δεν είναι ηλίθιες. Αν κοπεί ο ομφάλιος λώρος της εξουσίας με την διαπλοκή θα το αντιληφθούν άμεσα και θα μας προσφέρουν ως bonus μια ανάπτυξη που θα ξεπερνάει και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις.

Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει την θέληση να προχωρήσει. Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι αν θα τα καταφέρει, αν οι δυνάμεις που έχουν συνασπιστεί δίπλα του έχουν την αναγκαία δύναμη πυρός να αντιμετωπίσουν το κτήνος. Απ’ αυτό πάντως θα κριθεί στο τέλος η επιτυχία της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Στο μεταξύ θα έχουμε κάποιες πρώτες ενδείξεις. Ξέρουμε τον ήχο που βγάζει το κτήνος που χαριεντίζεται με την εξουσία. Μπορούμε μόνο να φανταστούμε τον ήχο του κτήνους που νιώθει να φτάνει το τέλος του. Θα είναι πράγματι μία πρωτόγνωρη εμπειρία.

Θανάσης Μαυρίδης
thanasis.mavridis@liberal.gr

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Τετάρτη 02/10/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα