Ο Μετρ της πολιτικής ανηθικότητας

 Του Θανάση Χειμωνά

Τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησε μία από τις δεσμεύσεις του Προγράμματος Θεσσαλονίκης. Όπως μας ανακοίνωσε (σε τηλεοπτικό διάγγελμα παρακαλώ!) ενθουσιασμένος αλλά και βαθιά συγκινημένος το βράδυ της Πέμπτης ο πρωθυπουργός  η επιστροφή της 13ης σύνταξης είναι πλέον γεγονός!

Βέβαια η σύνταξη αυτή έχει κάποιες ιδιαιτερότητες. Καταρχήν θα δοθεί μια κι έξω. Ένας χριστουγεννιάτικος μποναμάς για το δύσκολο 2016 που φεύγει. Επίσης, θα είναι λίγο χαμηλή: 300 ευρώ για τη συντριπτική πλειοψηφία των δικαιούχων. Ας μην τα θέλουμε όλα δικά μας όμως. Η κυβέρνηση αποδεικνύει πως είναι πραγματικά αριστερή. Πως νοιάζεται για τους αδύνατους και δη την Τρίτη ηλικία. Πως της αξίζει το ηθικό πλεονέκτημα. Θα τα χαλάσουμε επειδή τα χρήματα αυτά είναι ενάμισης μήνας από το ΕΚΑΣ που κόβεται; Και αχάριστοι είσαστε και αγνοείτε πως τα λεφτά δεν φέρνουν την ευτυχία.

Πιο σοβαρά τώρα, πολλοί είναι αυτοί που υποστήριξαν πως με αυτές τις δήθεν παροχές ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να κάνει «άνοιγμα»  προς τους συνταξιούχους τους οποίους φυσικά και έχει απολέσει μαζικά με τα μέτρα που έχει πάρει ως τώρα σε βάρος τους. Δεν είναι ακριβώς έτσι. Στην πραγματικότητα ο Τσίπρας δεν δίνει δεκάρα τσακιστή για δαύτους. Οι συνταξιούχοι δεν είναι ηλίθιοι. Καταλαβαίνουν πως τα ξεροκόμματα που τους πετάει ο Αλέξης αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό σε σχέση με αυτά που τους έχει ήδη πάρει αλλά και θα τους πάρει στο μέλλον. Και σίγουρα δεν θα ξεχάσουν ποτέ όσο ζουν τη μέρα που είδαν τις συντάξεις τους να κόβονται live πάνω από τα ΑΤΜ. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν  γνωρίζει πολύ καλά πως αυτούς τους έχει χάσει οριστικά. Όπως έχει χάσει οριστικά και όλους όσους βρίσκονται όντως κάτω από τα όρια της φτώχειας. Εκείνους τους ανθρώπους που, μέσα στην απελπισία τους, αναγκάστηκαν να πιστέψουν τις υποσχέσεις που τους έδωσε η «Πρώτη Φορά Αριστερά» και τώρα δεν έχουν πλέον να περιμένουν τίποτα από κανέναν.

Βλέπετε,τα ψέματα παύουν να γίνονται πιστευτά όταν σε χτυπάνε στην τσέπη.

Το target group του ΣΥΡΙΖΑ είναι κυρίως κόσμος μεσαίων εισοδημάτων. Άτομα που έχουν μεν στριμωχτεί από την κρίση αλλά που κουτσά-στραβά τα βγάζουν πέρα. Άνθρωποι που η ζωή τους δεν έχει αλλάξει δραματικά από την άνοδο των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στην εξουσία. Και μιλάω κυρίως για «αριστερούληδες»,  «συριζοθείτσες» και άσχετους που διακατέχονται από «αντιδεξιά» συναισθήματα. Γι α όψιμους «επαναστάτες» οι οποίοι αντιμετωπίζουν τους Ευρωπαίους ως κάτι χειρότερο από τους Ναζί. Οι «παροχές» του Αλέξη Τσίπρα αυτούς έχουν ως στόχο.Να τους πείσουν για αυτά που ανέφερα ως χιούμορ στην αρχή του κειμένου. Να τους κάνουν να σκεφτούν: «Να, ο Αλέξης δίνει λεφτά στον κοσμάκη. Όχι σαν τους φιλελέρες του “Παλιού” που θέλουν να επιστρέψουν στην εξουσία για να μας πιουν το αίμα». Φυσικά, το κοινωνικό μέρισμα των σαμαροβενιζέλων (το οποίο μάλιστα είχε στηλιτεύσει ο ίδιος Τσίπρας) ήταν σχεδόν διπλάσιο και δεν επρόκειτο να εξαϋλωθεί  τον μήνα που θα ακολουθούσε. Οι τύποι στους οποίους αναφέρομαι όμως θυμούνται μόνο ό,τι τους συμφέρει.

Ακούγεται πως σύντομα θα έχουμε εκλογές. Πολύ πιθανό. Όλες οι κυβερνήσεις μοιράζουν λεφτά όταν βρίσκονται με το ένα πόδι στον τάφο. Αν η Τρόικα όντως δεν ήταν ενήμερη για αυτήν την 13η σύνταξη από τα Lidl σίγουρα θα πατήσει πόδι δίνοντας χρυσή ευκαιρία στον Τσίπρα να ξαναπιάσει το παραμύθι για τους κακούς ξένους που δεν τον αφήνουν να μοιράσει λεφτά στον λαό. Ένα ισχυρό χαρτί στα χέρια του και απέναντι στην επόμενη κυβέρνηση η οποία φυσικά δεν θα έχει πολλές επιλογές μπροστά της. Μην αποκλείετε όμως και το ανάποδο: Οι ευρωπαίοι να είναι απολύτως σύμφωνοι με τα τεχνάσματα του Τσίπρα. Να του έχουν οι ίδιοι παραχωρήσει το δικαίωμα να σκορπίζει ψιχουλάκια (τα οποία άλλωστε και σκουπίζει πίσω στο δεκαπλάσιο) όπως άλλωστε κάνουν τα στραβά μάτια στις ρουσφετολογικές προσλήψεις που πραγματοποιεί η κυβέρνηση αβέρτα-κουβέρτα. Ποιος άλλος πρωθυπουργός άλλωστε θα υπέγραφε μνημόνια από το πουθενά; Θα ξεπουλούσε στο γόνατο ΟΣΕ και αεροδρόμια, θα ιδιωτικοποιούσε το νερό, θα δέσμευε την εθνική περιουσία για έναν αιώνα κ.ο.κ.  χωρίς να ανοίξει ρουθούνι;

Το αν θα οδηγηθούμε άμεσα σε εκλογές ή το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα εξακολουθήσει να παραμένει γραπωμένος στην εξουσία θα το μάθουμε πολύ σύντομα. Το σίγουρο είναι πως την Πέμπτη που μας πέρασε (το Σάββατο το βράδυ είχαμε και ένα μικρό «σίκουελ» στη Βουλή) παρακολουθήσαμε ακόμα μία επίδειξη πολιτικής ανηθικότητας από τον μετρ του είδους, Αλέξη Τσίπρα.