Ο Μαδούρο και το πουλάκι

Ο Μαδούρο και το πουλάκι

(Photo by Carlos Becerra/Anadolu Agency/Getty Images)

Του Τάκη Μίχα

Φυσικά η ιστορία της Βενεζουέλας είναι απίστευτα τραγική και δεν αφήνει χώρο για αστεία. Όμως παρ' όλα αυτά το καθεστώς δημιουργεί stories που αναμφίβολα φέρνουν το χαμόγελο στα χείλη κάθε πικραμένου-που σύμφωνα με τελευταίες δημοσκοπήσεις αγγίζουν το 80%.

Μια τέτοια ιστορία αφορά την σχέση του Μαδούρο... με ένα πουλάκι! Σύμφωνα με λεγόμενα του ηγέτη της Βενεζουέλας ένα μικρό πουλάκι τον επισκέπτεται συχνά και του μεταφέρει μηνύματα του μακαρίτη Ούγγο Τσαβέζ!

Η πρώτη αναφορά στο «πουλάκι» συνέβη τον Απρίλη του 2013 κατά την διάρκεια προεκλογικής εκδήλωσης. Εκεί κατά την διάρκεια ομιλίας την οποία εξεφώνησε από το σπίτι του Τσαβέζ είπε ότι ο αισθάνθηκε ότι ο μακαρίτης του εμφανίσθηκε με την  μορφή ενός «μικρού πουλιού»(«pajarito chiquito») και τον ευλόγησε εν όψει του προεκλογικού αγώνα.

«Το αισθάνθηκα σαν να μας ευλογούσε λέγοντας μας: Σήμερα ετοιμασθείτε για την μάχη. Εμπρός για τη νίκη».

Το πουλάκι τον επισκέφθηκε όταν βρισκόταν μόνος του σε ένα Καθολικό ξωκλήσι:

«Το είδα και του σφύριξα. Αν σφυρίξεις, θα σφυρίξω και σφύριξε. Σφύριξε για λίγο έκανε μια βόλτα και έφυγε. Εγώ όμως αισθάνθηκα το πνεύμα Tου (Τσαβεζ)».

Η δεύτερη φορά που ο Μαδούρο θα κάνει αναφορά στο πουλάκι θα συμβεί τρείς μήνες μετά, τον Ιούνιο του ιδίου έτους.

Έτσι κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης στην πολιτεία της Μερίντα βλέποντας να πετάει ένα πουλί το έδειξε στο πλήθος και είπε:

«Δέστε, δέστε με ψάχνει ένα πουλάκι. Δέστε πέρασε από δω. Και μετά λένε ότι εγώ το εφεύρα. Πέρασε τραγουδώντας. Το πουλάκι είναι χαρούμενο γιατί με είδε να δουλεύω!»-υπονοώντας φυσικά ότι το πουλάκι ήταν το πνεύμα του μακαρίτη.

Η τρίτη  φορά που παρουσιάσθηκε το πουλάκι ήταν τον Ιούλιο του 2014 κατά την διάρκεια μιας γιορτής στην Μπαρίνα, το κρατίδιο στο οποίο γεννήθηκε ο Τσαβέζ. Στην ομιλία του ανέφερε ότι εμφανίσθηκε ένα πουλάκι που του είπε ότι ο μακαρίτης «είναι ευτυχής και γεμάτος αγάπη για την αφοσίωση του λαού του».

«Πρέπει να σας ομολογήσω» είπε «ότι εδώ πιο έξω με πλησίασε ένα πουλάκι, είναι η δεύτερη φορά που με πλησιάζει και μου είπε ότι ο Κομαντάντε είναι ευτυχής και γεμάτος αγάπη για την αφοσίωση του λαού του... θα πρέπει να είναι πολύ υπερήφανος».

Να σημειωθεί ότι ο θρυλικός αριστερός τ. πρόεδρος της Ουρουγουάης Χοσέ Μουχίκα στο παρελθόν έχει χαρακτηρίσει τον Μαδούρο «τρελός όπως ένας τράγος».

Πάντως αν κρίνουμε από την επιτυχία του στις εκλογές του 2014 που ακολούθησαν οι  αναφορές του Μαδούρο στο «πουλάκι» φαίνεται να ήσαν αρκετά επιτυχείς.(Αν και αυτή την φορά όχι πουλάκι δεν τον σώζει αλλά ούτε αετός!)

Μήπως  λοιπόν θα έπρεπε οι εν Ελλάδι θαυμαστές του να αρχίσουν και αυτοί να κάνουν αναφορές σε «πουλάκια» που τους μεταφέρουν μηνύματα π.χ. του «Ανδρέα» η του «Άρη» προκειμένου να  αναστρέψουν το αρνητικό κλίμα των δημοσκοπήσεων;