Ο Κυριάκος στο κέντρο της θεωρίας του χάους

Όλα μπορούσε να τα προσχεδιάσει ο Τσίπρας πηγαίνοντας για τις εκλογές του 2019, από την στήριξη των ξένων μέσω Πρεσπών ως τα επιδόματα μια βδομάδα πριν τις κάλπες. Ένα μόνο δεν μπορούσε να προβλέψει. Ότι θα καιγόταν το Μάτι και θα πέθαιναν 100 άνθρωποι. Όλα τα χε έτοιμα ο Κυριάκος για την διακυβέρνηση του, από τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων μέχρι την μείωση του ΕΝΦΙΑ. Μόνο τον κορονοϊό δεν πρόβλεψε.

Τώρα διαβάζω ότι ένας καπετάνιος που έκανε μια παρατιμονιά στο Σουέζ απειλεί με ύφεση την παγκόσμια οικονομία, με κατάρρευση την εφοδιαστική αλυσίδα των κρατών και με πρωτοφανή εκτόξευση τον πληθωρισμό της υφηλίου. Τελικά φαίνεται πως η άτιμη η πεταλούδα της θεωρίας του χάους, αυτή με την οποία γελούσαμε και που υποτίθεται ότι κουνά τα φτερά της στον Αμαζόνιο δημιουργώντας τυφώνα στην Κίνα, όχι μόνο υφίσταται αλλά έχει βαλθεί να αλλάζει κάθε μέρα τις ζωές μας.

Είναι τόσο άμεση και ολοκληρωτική η παγκόσμια διασύνδεση και η αλληλοεξάρτηση των γεγονότων παντού στον πλανήτη, που πλέον η έννοια του «τυχαίου» απειλεί να υπερκαλύψει κάθε απόπειρα σχεδιασμού και προγραμματισμού. Ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα, πιστεύω εγώ και συγχωρήστε με, είναι αυτό που ζούμε τώρα με την παντελή πια έλλειψη αστυνόμευσης για τα μέτρα της πανδημίας. Μια τυχαία ροπαλιά ενός αστυνομικού στην Νέα Σμύρνη πήρε τέτοιες διαστάσεις και υπερπολλαπλασιάστηκε με τέτοιο τρόπο, ώστε το κράτος αποσύρθηκε πλήρως (και σιωπηλά) από την επιτήρηση των μέτρων. Και τώρα τρέχει να φτιάχνει εντατικές.

Κατά τον ίδιο τρόπο, ενδέχεται τώρα να ανακαλύψουμε ότι η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας θα πάει πίσω έναν χρόνο διότι ένα καράβι φράκαρε στο Σουέζ. Και μέχρι να επαναφέρουμε την οικονομία στα ίσα της, κάποια άλλη πεταλούδα κάπου στον κόσμο θα φτερουγίσει για να φέρει νέα απρόσμενη καταστροφή. Αυτό πια δεν είναι διακυβέρνηση, είναι ο ορισμός του εφιάλτη. Οι ομάδες που παίρνουν την εξουσία είναι πλέον τόσο πολύ έρμαια του μικρού και τυχαίου το οποίο διαχέεται παντού με ταχύτητα της αστραπής, ώστε καταλήγουμε να μην παίζουν κανέναν ρόλο οι πολιτικές απόψεις και οι ιδεολογικές κατευθύνσεις. Θα φτιάχνονται πλέον κυβερνήσεις που θα έχουν μόνο Χαρδαλιάδες κι αυτοί ανήμποροι θα αποδεικνύονται.

Για μπείτε στο μυαλό του Μητσοτάκη (και του κάθε Μητσοτάκη ανά τον κόσμο). Που να δώσει βάρος και απέναντι σε ποια απειλή να προσπαθήσει να φτιάξει άμυνα; Κάποτε η Βάσω Παπανδρέου έλεγε με παράπονο πως όταν ήταν υπουργός ΠΕΧΩΔΕ πλημμύρισε τρεις φορές σε πέντε μέρες ο Κηφισός, Αύγουστο μήνα, σε ζωντανή τηλεοπτική σύνδεση και σε προεκλογική περίοδο, ενώ ως τότε δεν είχε ξαναπλημμυρίσει ποτέ και έκτοτε δεν ματα-ξανάγινε τέτοιο πράγμα. Για σκεφτείτε τώρα που αυτά συμβαίνουν κάθε δεύτερη μέρα.