Ο Κυριάκος προχωράει. Η ΝΔ θα ακολουθήσει;

Είναι διάχυτη στους πολίτες η εκτίμηση, ότι το βαρύ έργο της επανόδου στην κανονικότητα, της οικονομικής ανάταξης, των μεταρρυθμίσεων και των απαραίτητων αλλαγών και προσαρμογών στην χώρα μας, το έχουν επωμιστεί ο πρωθυπουργός μαζί με μια ολιγομελή ομάδα κυβερνητικών στελεχών. Από εκεί και πέρα το χάος.

Τα κυβερνητικά παρατράγουδα, φυσικά και δεν έχουν στην συχνότητα που είχαμε συνηθίσει με την προηγούμενη κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου, που  ήταν από μόνη της ορισμός της γκάφας. Όμως, τα παρατράγουδα είναι υπαρκτά και να προκαλούν ανησυχία. Τα στερεότυπα και η φοβία σύγκρουσης με την πελατοκεντρική αντίληψη μέρους της κοινωνίας, αφήνουν ορατά τα ίχνη τους  σε αρκετές υπουργικές αποφάσεις και πρωτοβουλίες Το ίδιο συμβαίνει και με ορισμένους εκ των βουλευτών, με τρανταχτό παράδειγμα την πλήρη υποταγή τους στα διχαστικά κελεύσματα του όχλου μια ποδοσφαιρικής ομάδας. Έτσι παρακολουθούμε παρεμβάσεις και δηλώσεις, που παραπέμπουν σε αντιλήψεις και θεωρήσεις προγενεστέρων εποχών. Σα να μην πέρασε, ούτε μια ημέρα.

Εκεί όμως που εξακολουθεί να επικρατεί σκοτάδι είναι στον κομματικό μηχανισμό της ΝΔ. Διότι παρ’ όλες τις προσπάθειες που γίνονται, τα σεμινάρια και την εκπαίδευση, τα πράγματα είναι δύσκολα. Τα παραδείγματα της  περασμένης εβδομάδας, που αφορούσαν σε κινήσεις διακεκριμένων στελεχών με σημαντικές κομματικές αρμοδιότητες, αλλά και συνδικαλιστική παρουσία, υπερτονίζουν αυτήν την προβληματικότητα. Προβληματικότητα, που απορρέει από τη έλλειψη σοβαρότητας και από την σαφέστατη αδυναμία προσαρμογής στην οικονομική πραγματικότητα.

Δεν θα αναφερθώ στις παλιότερες αναρτήσεις προβεβλημένων στελεχών της ΝΔ, για την περίφημη διάταξη “UCC 1 1-308 – 308 1 έως 103” του Καταστατικού της Ρώμης, περί δήθεν προστασίας των προσωπικών δεδομένων από το facebook, που ήταν ανώδυνες και απλά γελοιοποιούσαν, όλους όσους τις ανάρτησαν. Αναφέρομαι σε άλλες παρεμβάσεις, που επηρεάζουν τους πολίτες.  

Έτσι, ένα κομματικό στέλεχος ανάρτησε στο διαδίκτυο, οδηγίες για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Μας ενημέρωσε λοιπόν το υψηλόβαθμο στέλεχος της ΝΔ, για τις ποσότητες του νερού που πρέπει να πίνουμε και μάλιστα με ακρίβεια κυβικών εκατοστών, ώστε να μην “εισβάλει” ο ιός στον λαιμό μας. Μας συμβούλευσε επίσης, να αποφεύγουμε τα τηγανητά και πικάντικα φαγητά και να “φορτίζουμε” την βιταμίνη C. Τέλος, μας κάλεσε να προσευχόμαστε για να μην αρρωστήσουμε. Τώρα τι δουλειά έχει ένα πολιτικό στέλεχος της ΝΔ, να αναρτά προειδοποιήσεις για σημαντικότατα θέματα υγείας, που ήδη έχουν τρομάξει τους πολίτες είναι απορίας άξιον, αλλά και επικίνδυνο. Ειδικά όταν το κείμενο παραπέμπει σε λογική μαθητή της τρίτης δημοτικού. Και πέραν όλων των άλλων, αποδείχθηκε ότι αποτελούσε αναπαραγωγή ενός αρχικού  κειμένου ήταν ένα κλασικό hoax. Πόσο σοβαρό λοιπόν μπορεί να είναι ένα στέλεχος του κυβερνητικού κόμματος, που προβαίνει σε τέτοιου είδους κινήσεις;

Το δεύτερο παράδειγμα δεν αφορά απλά ένα κομματικό στέλεχος, αλλά ολόκληρη την συνδικαλιστική οργάνωση, σε ευαίσθητο χώρο εργασίας του δημοσίου. Η συνδικαλιστική οργάνωση που πρόσκειται στη ΝΔ, διεκδικεί ανάκτηση των εισοδηματικών απωλειών και επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού. Ζητά την κατάργηση των αυξήσεων των ασφαλιστικών εισφορών των επικουρικών ταμείων, διότι μειώνουν το διαθέσιμο εισόδημα. Όμως από την άλλη, διεκδικεί ταυτόχρονα την ελάχιστη ανταπόδοση των επικουρικών συντάξεων, στο διπλάσιο των εισφορών τους, προσαυξημένο κατά τουλάχιστον 2% ως επενδυτική απόδοση. Τέλος ζητά την επαναφορά του ωραρίου, στα προ του 2013 επίπεδα.

Τι δείχνουν αυτές οι δυο κραυγαλέες περιπτώσεις; Έλλειψη σοβαρότητας. Επιπολαιότητα. Αδυναμία ανάγνωσης της πραγματικότητας. Άρνηση και αντίθεση στην προδιαγεγραμμένη από την κυβέρνηση, πορεία. Απροθυμία σύμπλευσης με την κυβέρνηση. Ο κομματικός μηχανισμός της ΝΔ, πρέπει να συνέλθει άμεσα και να στηρίξει το εθνικό σχέδιο των μεταρρυθμίσεων για το αύριο. Εκτός και αν επιθυμεί, να συναγωνιστεί σε φαιδρότητα και αναποτελεσματικότητα τον κομματικό μηχανισμό του Σύριζα. Εκτός και αν επιθυμεί, να χαθεί αυτή η ιστορική ευκαιρία να κερδηθεί η τελευταία παρτίδα για τη χώρα μας. Διότι ας μην γελιόμαστε, είναι η τελευταία.

*Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.