Ο Κυριάκος δεν τάζει και δεν ντηλάρει

Ο Κυριάκος δεν τάζει και δεν ντηλάρει

Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου

Οι περισσότεροι διερωτώνται για ποιον λόγο, κάποιους λίγους μήνες προ των εθνικών κοινοβουλευτικών εκλογών και εν μέσω των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών, δεν έχει παρατηρηθεί η παραμικρή μεταστροφή στον τρόπο που αντιμετωπίζουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Μια μεταστροφή που είθισται να συμβαίνει, καθώς τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και οι ιδιοκτήτες των μέσων μαζικής ενημέρωσης, αναζητούν πάντα να έχουν ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με τις εν δυνάμει κυβερνήσεις. Όμως η πλειονότητα των μέσων μαζικής ενημέρωσης και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, επιμένουν να ακολουθούν την πολιτική της πλήρους υποστήριξης της κυβέρνησης του Σύριζα, με όλες τις μεταλλάξεις  και τα παρατράγουδα που συνοδεύουν την σύνθεση της, υιοθετώντας όλη την κυβερνητική ατζέντα του ύφους, του ήθους, της ποιότητας και της ουσίας της αντιπαράθεσης, απέναντι στη Νέα Δημοκρατία.

Η πλήρης ταύτιση της πλειονότητας των μέσων και των ομίλων με τον Σύριζα, εδράζεται σε τακτικές που δεν έχει ξαναζήσει η Ελλάδα. Σε κάποιες περιπτώσεις, αυτή η ταύτιση εκβιάστηκε και υπαγορεύθηκε, για να μην ανοίξουν φορολογικοί φάκελοι, για να μην προχωρήσουν έλεγχοι και ρυθμίσεις και για να μην αναψηλαφιστούν εκκρεμείς υποθέσεις. Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, ο πλήρης έλεγχος της κατανομής των διαφημιστικών κονδυλίων που αποτελούν την βασικότερη πηγή εσόδων των μέσων μαζικής ενημέρωσης, οδηγούσε στα ίδια αποτελέσματα. Αυτά τα κρατικά και μη κρατικά, διαφημιστικά κονδύλια, αποτέλεσαν και αποτελούν το απόλυτο εργαλείο εκβιασμού και εξαγοράς κατά τη διάρκεια της τελευταίας τετραετίας. Το καρότο ήταν η κατανομή της διαφημιστικής δαπάνης ή κάποιες χαριστικές συμβάσεις, ενώ το μαστίγιο ήταν το θολό νέφος μέσα από το οποίο θα μπορούσε να ξεπροβάλει μια απειλή που θα επέφερε δυσμενείς οικονομικές και επιχειρηματικές εξελίξεις.

Ταυτόχρονα η στάση αυτή των μέσων μαζικής ενημέρωσης και των επιχειρηματικών συμφερόντων, αποτελεί και μια πρόκληση – πρόσκληση προς το Κυριάκο για να κάνει προεκλογικά ντηλς και συμφωνίες για την επόμενη ημέρα. Και αυτό είναι κάτι που ο Κυριάκος δεν το κάνει. Δεν μιλάει μόνο για τις επιχειρήσεις. Μιλάει για την επιχειρηματικότητα. Για την προσπάθεια του κάθε πολίτη να πάρει ελεύθερα το μέλλον στα χέρια του και να κτίσει το μέλλον του. Αναφέρεται στη δημιουργία των αναγκαίων συνθηκών. Αναφέρεται σε απλά, αυτονόητα, ρεαλιστικά και υλοποιήσιμα πράγματα. Αναφέρεται στην αλλαγή νοοτροπίας, στο ξεπέρασμα των στερεοτύπων. Αναφέρθηκε στη μείωση στο 24% από 40% όπου είναι σήμερα, της πραγματικής φορολογικής επιβάρυνσης για τις επιχειρήσεις. Αναφέρθηκε στην εισαγωγή στην αδειοδοτική διαδικασία αποκλειστικών προθεσμιών, καταστρέφοντας ουσιαστικά το ανάχωμα απέναντι σε νέες επενδύσεις. Ένα ανάχωμα που αποτελούσε ασπίδα προστασίας προς τις υπάρχουσες μεγάλες και εν πολλοίς κρατικοδίαιτες επιχειρήσεις.

Αρκετοί ανησυχούν που ο Κυριάκος δεν ντήλαρει με επιχειρηματίες. Αρκετοί ανησυχούν επίσης που ο Κυριάκος αντί να τάζει και να υπόσχεται τα πάντα στους πάντες, απλά δείχνει με ποιον τρόπο θα ξεφύγουμε από τις ανισότητες και το τέλμα, καθιστώντας μη απαραίτητες τις υποσχέσεις για επιδόματα και ενισχύσεις. Και ερωτούν. Μα καλά αφού δεν κάνει ντηλς, πως θα κοντράρει το σύστημα της νέας διαπλοκής που έχει δομηθεί και που έχει συνταχθεί όλα αυτά τα χρόνια πίσω από τις κυβερνήσεις Τσίπρα; Πως θα αντιμετωπίσει αυτά τα επιχειρηματικά συμφέροντα που με ευκολία επένδυαν ακόμα και στο πέρασμα στη δραχμή, κατά το δημοψήφισμα του 2015; Αφού δεν υπόσχεται παροχές, πως περιμένει πως δεν θα βρει απέναντι του στα πεζοδρόμια όλο το συνδικαλιστικό κατεστημένο;

Εκτιμώ πως αυτό που κάνει αρκετούς να ανησυχούν, αποτελεί ταυτόχρονα και το δυνατό σημείο της επόμενης ημέρας για τον Κυριάκο. Δίχως “ντηλς”, δίχως δεσμεύσεις και “ταξίματα”, θα είναι ελεύθερος και ταυτόχρονα απολύτως υπεύθυνος για τις επιλογές του. Και ακριβώς σε αυτό το σημείο θα κριθεί ο ίδιος, οι υπουργοί του, η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ και οι ψηφοφόροι. Στο κατά πόσο θα σηκώσουν με υπευθυνότητα και σταθερότητα το μεγάλο βάρος της επόμενης ημέρας, χωρίς τις πλάτες των κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών και δίχως τη βοήθεια των κρατικοδίαιτων συνδικαλιστικών απολιθωμάτων.  Η ελληνική οικονομία και οι Έλληνες πολίτες, αξίζουν πολύ περισσότερα και θα πρέπει να τα καταφέρουν.

* Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.

** Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.