Ο κρατισμός καταρρέει και οι συνδικαλιστές δέρνονται

Ο κρατισμός καταρρέει και οι συνδικαλιστές δέρνονται

Του Ανδρέα Ζαμπούκα

Μεταξύ αυτών που τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της εισβολής του ΠΑΜΕ στο συνέδριο της ΓΣΕΕ στη Ρόδο και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, είναι ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ, Νίκος Κιουτσούκης, το μέλος της Εκτελεστικής γραμματείας της ΓΣΕΕ και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χημικής Βιομηχανίας, Ευθύμης Θεοχάρης και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καστοριάς Γιώργος Μαλέας.

Πόσο αστεία και ταυτόχρονα τραγική είναι η ιστορία με τους τυχοδιώκτες της! Δεν είναι απίστευτο; Οι συνδικαλιστές δέρνονται επειδή το ΠΑΜΕ εξάντλησε όλα τα περιθώρια και δεν μπορεί να ελέγξει το φαντασιακό «εργατικό κίνημα». Το οποίο βεβαίως δεν υπάρχει στην πραγματικότητα αλλά μόνο στα μυαλά των κρατικοδίαιτων «συνδικαληστών».

Αν κάτι είναι απολύτως υπεύθυνο για την σαπίλα της ελληνικής δημοκρατίας είναι ο άρρωστος συνδικαλισμός. Οι συμμορίες κάποιων προστατευμένων από τα κόμματα, παρασιτικών ανθρώπων που ανεβοκατεβάζουν μέχρι σήμερα, τις κυβερνήσεις. Όλοι αυτοί που κατέστρεψαν κυριολεκτικά, την ελληνική οικονομία από το 1974 και μετά. Που έκλεισαν εργοστάσια, που έστησαν τείχη σε ξένες εταιρείες, έτοιμες να επενδύσουν στη χώρα μας, που έστειλαν στην ανεργία εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες για να ικανοποιήσουν την ακόρεστη ιδιοτέλεια τους.

Η εικόνα πάντως, των τριτοκοσμικών σταλινικών του ΠΑΜΕ να βρίζουν, να δέρνουν και να κλείνουν εργοστάσια είναι τραγελαφική. Πρόκειται ουσιαστικά, για εμφύλιο πολέμιων της αστικής δημοκρατίας που μάχονται πάνω από το κουφάρι της οικονομίας. Οι μεν γιατί θέλουν να την αποτελειώσουν και οι δε επειδή δίνουν γη και ύδωρ στον στοιχειώδη ορθολογισμό, προκειμένου να την προσαρμόσουν στα μέτρα τους.

Το εξωφρενικό πάντως, είναι ότι ο πολύς κόσμος ακόμα ακούει με συμπάθεια το «δίκιο του εργάτη» που θα στερηθεί την απεργία του! Ποια απεργία; Αυτή που αποφασίζεται από δέκα ανθρώπους, κρατικοδίαιτους, αργόμισθους και εκμεταλλευτές της υποθετικής συναίνεσης των συναδέλφων τους. Συναδέλφων που, αν τολμήσουν να παραβρεθούν στις συνελεύσεις, τρομοκρατούνται ή εκδιώκονται για την διαφορετική τους άποψη.

Για όσους δεν το έχουν συνειδητοποιήσει, οι συνδικαλιστές, μολονότι ο συνδικαλιστικός νόμος έχει ψηφιστεί, εκλέγονται από μειοψηφίες και οι αποφάσεις παίρνονται σε συνελεύσεις, όπου δεν συμμετέχει ούτε το 10% των εγγεγραμμένων μελών. Αυτό δεν είναι δημοκρατία, είναι ολοκληρωτισμός! Εάν λοιπόν δεν μπορεί να αναδειχθεί αντιπρόσωπος συνδικαλιστής από την πλειοψηφία και αν δεν συμμετέχει στη συνέλευση πάνω από το 50% των μελών, τότε ας μην λαμβάνεται απόφαση. Πιστεύω έτσι, πολύ γρήγορα οι κανόνες της διαδικασίας θα αναγκάσουν όλους τους εργαζόμενους να συμμετέχουν, αναλαμβάνοντας την ευθύνη των θέσεων τους.

Ας είχαν το θάρρος οι «εργατοπατέρες» να προτείνουν ηλεκτρονικές ψηφοφορίες – διενεργούμενες από ανεξάρτητες αρχές όμως- για τα μέλη τους, αντί να διαμαρτύρονται. Ας έκαναν το ίδιο που έγινε για τα μέλη ΔΕΠ στις πρυτανικές εκλογές για να αποδειχθεί ποιοι είναι στην πραγματικότητα, οι συσχετισμοί στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Δεν θα είναι όμως, καταπληκτικό; Ο ΣΥΡΙΖΑ, που δημιουργήθηκε και στελεχώθηκε από τα διαχρονικά τρωκτικά του Δημοσίου, στο όνομα του οπορτουνισμού του- όπως θα έλεγε και ο Κουτσούμπας- θα βάλει ταφόπλακα στις απεργίες!

Ο κρατισμός χωρίς ανεξέλεγκτο δημόσιο χρήμα- λόγω μνημονίων- καταρρέει. Και οι συνδικαλιστές σταδιακά, χάνουν τις ευκαιρίες του παρελθόντος. Για αυτό δέρνονται και τρελαίνονται, μπαίνοντας σιγά σιγά σε διαδικασία αποδρομής.

Μα δεν είναι συναρπαστική αυτή η περίοδος; Κι εμείς καθόμαστε και γκρινιάζουμε επειδή δεν θέλουν να εγκαταλείψουν την εξουσία. Πόσο αχάριστοι είμαστε τελικά...