Ο καθρέφτης έχει δύο πρόσωπα

Ο καθρέφτης έχει δύο πρόσωπα

Του Μιχάλη Τουτζιάρη*

Η χρονιά του 2012 θα μείνει στην ιστορία ως η χρονιά κατά την οποία οι ισχυρότερες κεντρικές τράπεζες στον κόσμο έβαλαν την σφραγίδα τους στο μεγαλύτερο πείραμα νομισματικής πολιτικής όλων των εποχών.

Ο Μάριο Ντράγκι, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεσμεύθηκε να αγοράσει κρατικά ομόλογα χωρίς όρια. Ο πρόεδρος της Federal Reserve, Μπεν Μπερνάνκι ανακοίνωσε νέο πρόγραμμα αγοράς τίτλων με συγκεκριμένο στόχο τη βελτίωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας. Ακολούθησε ο Μασάκι Σιρακάβα της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας που ανακοίνωσε επιθετική επέκταση της νομισματικής χαλάρωσης, αυξάνοντας το μέγεθος του προγράμματος αγοράς τίτλων και επιμηκύνοντας τη χρονική του διάρκεια.

Στις 7 Μαρτίου στο άρθρο μας «Καλώς ήλθατε στον πλανήτη των πιθήκων» αναφέραμε χαρακτηριστικά: «Ο κ. «θα κάνω τα πάντα να στηρίξω το ευρώ», Μάριο Ντράγκι, διαπιστώνει ότι η ανάπτυξη της ευρωζώνης υπέστη καθίζηση, (μόλις σταμάτησε τις αγορές ομολόγων) και σήμερα καλείται να ανακοινώσει εκ νέου την στήριξη του στην ευρωζώνη, (εξάλλου τον μουτζούρη θα τον αφήσει στον επόμενο τον Οκτώβριο). Στον αντίποδα ο Ιάπωνας αγοράζει και συσσωρεύει χρέος σε ότι κινείται και πετάει στη χώρα του. Όσο για τον Κινέζο θα αποδειχθεί «ο γίγαντας με τα πήλινα πόδια»! Μια νέα οικονομική κρίση θα αποδείξει πόσο «γυμνός είναι ο βασιλιάς», καθώς οι εξαγωγές του θα καταρρεύσουν, ενώ έχει και το θέμα των αμερικανικών δασμών ανοιχτό».

Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι δήλωσε την Τρίτη 18 Ιουνίου, ότι εάν η οικονομική κατάσταση επιδεινωθεί τους επόμενους μήνες, η τράπεζα θα ανακοινώσει νέα ποσοτική χαλάρωση. Ο Αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Ντε Κίντος, τόνισε χθες ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να επιλέξει έναν "συνδυασμό ενεργειών" για την αποκατάσταση του πληθωρισμού. "Θα μπορούσαμε να επιλέξουμε έναν συνδυασμό δράσεων που θα μπορούσαν να στείλουν ένα μήνυμα, όχι μόνο το μήνυμα αλλά και την αποφασιστικότητα του Διοικητικού Συμβουλίου (ΕΚΤ), ότι είμαστε έτοιμοι να δράσουμε. Για εμάς η σταθερότητα των τιμών είναι καθοριστική, είναι η εντολή μας και εάν διαπιστώσουμε ότι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό αρχίζουν να υποχωρούν, θα ενεργήσουμε".

Φυσικά έξω από τον χορό δεν έμεινε και ο αξιαγάπητος πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος με μια σειρά tweets την Τρίτη,18 Ιουνίου 2019, που απευθύνονταν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον πρόεδρο Μάριο Ντράγκι, δήλωνε. «Ο Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν περισσότερα κίνητρα, τα οποία έριξαν αμέσως το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθιστώντας έτσι αδικαιολόγητα υποτιμημένο για τους ανταγωνιστές τους έναντι των ΗΠΑ. Πολύ άδικο για τις Ηνωμένες Πολιτείες!».

Προ μερικών εβδομάδων είχε κατηγορήσει την Ευρώπη ότι σκοπίμως κρατά υποτιμημένο το ευρώ, προκειμένου να προσελκύει περισσότερους τουρίστες.

Με τη στόχευση στον Draghi άμεσα ο Τραμπ κάλεσε τη Federal Reserve να αποφασίσει για τα επιτόκια.

Ένα τρις ευρώ εδώ, ένα τρις δολ. εκεί, άλλο ένα τρις γιεν, ένα τρις γουαν παραπέρα και όλοι σφυρίζουν αδιάφορα!!. Στην ουσία οι κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις μετακυλύουν το πρόβλημα στο μέλλον και φυσικά στις τσέπες του κόσμου. Καλώς ήλθατε λοιπόν στον 3ο Παγκόσμιο Πόλεμο, θα μπορούσε να είναι ο τίτλος ενός βιβλίου που να αποτυπώνει τη «Νέα Τάξη Πραγμάτων». Η πικρή αλήθεια είναι ότι ποτέ ο κόσμος δεν ήταν τόσο χωρισμένος, όσο σήμερα παρόλο που οι γνώσεις που αποκτήσαμε από τα παθήματά μας δε μας έγιναν μάθημα.

Μέσα σε όλη αυτή τη συγκυρία που θα αλλάξει την ανθρωπότητα και τους κανόνες για τα επόμενα 100 χρόνια καλείται και η χώρα μας να αλλάξει σελίδα. Να αφήσει πίσω τα απομεινάρια μιας καταστροφικής πολιτικής και να αναγεννηθεί μέσα από τις φλόγες που φρόντισαν να καίνε για πολύ ακόμα οι «φιλόπατρις κυβερνώντες». Να αναγεννηθεί μέσα από τον φθόνο για την επιχειρηματικότητα και την πρόοδο των συνανθρώπων μας, που φύτεψαν αυτοί που δε θέλουν άριστους ανάμεσα μας, γιατί δεν μπορούν οι ίδιοι να είναι άριστοι. Να αναγεννηθεί, μέσα από την αρρωστημένη διόγκωση και έξαρση της ατομικότητας και της οπαδοποίησης, καθώς οι πραγματικοί οπαδοί είναι μόνο όσοι έχασαν την ελπίδα να γίνουν και αυτοί ηγέτες.

Η τελευταία κυβέρνηση της Βουλής των Ελλήνων, αδιαφορώντας για όλους και για όλα, πέρα από τις προσωπικές τις επιτυχίες και νίκες, και ως άλλοι αυθεντικοί οπαδοί μιας φανταστικής ομάδας παραβλέποντας νόμους και κατασκευάζοντας σκευωρίες έβγαλε στην επιφάνεια τον χειρότερο εαυτό που κρύβει κάθε Έλληνας μέσα του. Είναι o ίδιος Έλληνας που βρίζει τους γύρω του γιατί τον οδήγησαν στην μιζέρια, λες και αυτός ζούσε σε άλλη χώρα τόσα χρόνια. Είναι ο ίδιος Έλληνας που βλέπουμε κάθε πρωί στον καθρέφτη και κατά βάθος φοβόμαστε μήπως η εικόνα που βλέπουμε στον καθρέφτη κρύβει κάτι από πίσω… μήπως υπάρχει κι άλλο πρόσωπο!

Η χώρα μας έχει μια μεγάλη ευκαιρία να πετύχει, όχι γιατί απέτυχαν οι άλλοι λόγω ανικανότητας και ηθικών πλεονεκτημάτων αλλά γιατί το αξίζει. Εμείς που μείναμε Ελλάδα και αγωνιστήκαμε μέχρι σήμερα να κρατήσουμε ζωντανές τις επιχειρήσεις μας, τις οικογένειές μας, το οφείλουμε στα παιδιά μας που μεγαλώνουν σε αυτή τη χώρα. Το οφείλουμε στους 500.000 Έλληνες επιστήμονες που έφυγαν στο εξωτερικό αναζητώντας μια καλύτερη τύχη. Το οφείλουμε στους νεκρούς συμπολίτες μας που δεν άντεξαν το βάρος των χρεών τους σε εφορίες, ταμεία, τράπεζες και έδωσαν τέλος στη ζωή τους. Παρόλο που βγήκαμε εδώ και δύο χρόνια από τα μνημόνια!! Και τα σκίσαμε!

Ντροπή!! Έτσι απλά…

Μπορείτε να μου πείτε ότι κάνω απλά όνειρα και τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει στη χώρα. Μπορεί να ισχύει αλλά η παράμετρος που θα κάνει τη διαφορά αυτή τη φορά είναι ένας απλός καθρέφτης. Τον έχουμε όλοι σπίτι μας κι όσοι δεν έχουν ας αγοράσουν. Ας κοιτάξουν στον καθρέφτη και θα καταλάβουν..

Και ας μη ξεχνάμε ότι ο καλύτερος τρόπος για να πραγματοποιήσουμε τα όνειρά μας είναι απλά να ξυπνήσουμε!

*Ο Μιχάλης Τουτζιάρης είναι χρηματιστηριακός αναλυτής.