Ο Καρανίκας λέει την αλήθεια

Ο Καρανίκας λέει την αλήθεια

Του Δημήτρη Χριστοδουλάκη*

Υπάρχει ένα θέμα με την αλήθεια. Δεν είναι πάντοτε «αληθινή». Αυτός είναι και ο λόγος που οι σοφοί αρχαίοι μας πρόγονοι, χρησιμοποιούσαν δύο διαφορετικές λέξεις για να περιγράψουν εκείνο που εμείς σήμερα, προτιμούμε να περικλείουμε στην έννοια «αλήθεια». Οι δύο αυτές λέξεις είναι η λέξη «αλήθεια» και η λέξη «πραγματικότητα». Η λέξη «αλήθεια» προέρχεται από το στερητικό α- και τη λέξη λήθη (λησμονιά). Είναι λοιπόν η απεικόνιση ενός γεγονότος, έτσι όπως αυτό έχει αποτυπωθεί στην μνήμη των ανθρώπων που ανατρέχουν στο γεγονός αυτό. Η πραγματικότητα από την άλλη, αφορά το γεγονός έτσι όπως αυτό διαδραματίστηκε. Αφορά αυτό που πραγματικά συνέβη και όχι αυτό που ο κόσμος γνωρίζει ή καλύτερα θυμάται πως έχει συμβεί.

Ένα σύντομο παράδειγμα, που διαχωρίζει την αλήθεια από την πραγματικότητα:

Οι αρχαίοι μας πρόγονοι, γνώριζαν πως η Γη έχει σφαιρικό σχήμα. Μάλιστα, ο Ερατοσθένης ο Κυρηναίος, το 240 π.Χ. υπολόγισε την περιφέρεια της Γης με μεγάλη ακρίβεια. Το γεγονός ότι η Γη είναι σφαιρική, αποτελεί σήμερα μία αλήθεια. Ωστόσο, με την παρακμή του Ελληνιστικού πολιτισμού, η πραγματικότητα περί της σφαιρικότητας της Γης, χάθηκε από την μνήμη των ανθρώπων, λησμονήθηκε, έπαψε να είναι αλήθεια και χρειάστηκε να περάσουν δεκαεπτά αιώνες για να διατυπωθεί ξανά η θεωρία περί σφαιρικότητας της Γης, από τον Κοπέρνικο. Για δεκαεπτά αιώνες λοιπόν, η αδιαμφισβήτητη αλήθεια για τους ανθρώπους της εποχής, ήταν πως η Γη είναι επίπεδη, παρότι η πραγματικότητα ήταν και είναι διαφορετική.

Κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει τους ανθρώπους που για εκατοντάδες χρόνια πίστευαν σε μία στρεβλή αλήθεια. Αυτά μάθαιναν από τους δασκάλους τους, αυτά πίστευαν. Δύσκολα ο άνθρωπος αμφισβητεί εκείνο που όλος ο κοινωνικός του περίγυρος, θεωρεί ως αληθινό.

Ο κύριος Καρανίκας λοιπόν, δεν λέει ψέματα όταν ισχυρίζεται πως όταν οι αριστεροί διαβάζανε Τολστόι και Βάρναλη, οι δεξιοί διάβαζαν «4 τροχούς» και «Marie Claire». Αυτήν την αλήθεια διδάχτηκε από τους ινστρούχτορες του και αυτή η αλήθεια, είναι η μόνη αλήθεια που γνωρίζει ο ίδιος και η παρέα που μας κυβερνά τα τελευταία δύο χρόνια.

Ο Τσίπρας, ο Παπάς, ο και η παρέα τους, πιστεύουν απόλυτα και ειλικρινώς, πως οι ίδιοι και η κάστα τους, είναι οι μοναδικοί φορείς του πολιτισμού, της διανόησης και της αξιοπρέπειας, απέναντι σε ένα τσούρμο πολιτικών που άγονται και φέρονται από υλιστικές παρορμήσεις. Τριάντα και σαράντα χρόνια τώρα, μόνο αυτό ξέρουν και μόνο αυτό πιστεύουν ως αλήθεια.

Αυτές οι συνήθειες που αναφέρει στη συνέντευξη του στην Αυγή ο Καρανίκας, ήταν οι συνήθειες τους. Αυτή ακριβώς που περιγράφει, ήταν και παραμένει η άποψη τους για τους πολιτικούς τους αντιπάλους.

Εμείς από την απέναντι όχθη, ξεγελασμένοι από τις δικές μας αλήθειες για το τί είναι η αριστερά και πώς συμπεριφέρονται οι πραγματικοί αριστεροί, νομίζουμε ότι ο Τσίπρας, ο Παπάς και η παρέα που μας κυβερνά, έχουν απεμπολήσει την αριστερή τους ιδεολογία, γιατί βούτηξαν στην καλοπέραση και τις ανέσεις που τους προσφέρει απλόχερα η διαχείριση της εξουσίας.

Δεν φταίνε εκείνοι που εμείς γνωρίζουμε λανθασμένη αλήθεια για το πώς κυβερνούν οι κουμουνιστές. Φταίμε εμείς και μόνο εμείς που δεν ανοίγουμε τα μάτια μας να ξεστραβωθούμε λίγο και να ψάξουμε να δούμε ποια είναι η πραγματικότητα για τον βίο που διάγουν αλλά και διήγαγαν στο παρελθόν οι ηγέτες των κουμουνιστικών κρατών.

Ξεχάσαμε τα πραγματικά ρεπορτάζ, μετά τη πτώση του κουμουνιστικού καθεστώτος στην γειτονική μας Ρουμανία το μακρινό 1989, που αποκάλυπταν την βασιλική ζωή του Τσαουσέσκου και της παρέας του. Ξεχάσαμε τις αποκαλύψεις για τον πολυτελή βίο του Τίτο στην επίσης γειτονική πρώην Γιουγκοσλαβία. Ξεχάσαμε τις αποκαλύψεις για τις σπατάλες και τον έκλυτο βίο της κομματικής νομενκλατούρας που κυβερνούσε τα σοβιετικά κράτη.

Ακόμα και σήμερα, στην κουμουνιστική Βόρειο Κορέα, υπάρχει ένα 15%, του πληθυσμού που ανήκει στην κομματική νομενκλατούρα που κυβερνά τη χώρα και ζει με περισσότερες ανέσεις από το υπόλοιπο 85% του πληθυσμού.

Όλες αυτές οι πληροφορίες, ξεχάστηκαν από όλους εμάς που δεν είμαστε αριστεροί. Δικαιολογημένα λοιπόν πέρασαν στη λήθη, στη λησμονιά και έπαψαν να αποτελούν «αλήθεια»…

Ο Τσίπρας και η παρέα του λοιπόν, καλά κάνουν και εκμεταλλεύονται τα καλούδια και τις ανέσεις που τους προσφέρει η εξουσία. Έτσι πρέπει να κάνουν ως γνήσιοι κουμουνιστές. Εμείς φταίμε που ξεχάσαμε την πραγματικότητα της ζωής των υπολοίπων κουμουνιστών ηγετών και υιοθετήσαμε την «αλήθεια» που η αριστερά μας έχει «σερβίρει».

Τώρα που ελπίζω να αποκαταστήσαμε την διαφορά μεταξύ αλήθειας και πραγματικότητας για την διαχείριση της εξουσίας από τους αριστερούς, θα ήθελα να κάνουμε μαζί τον παρακάτω συλλογισμό:

Εάν υιοθετήσουμε την «αλήθεια» που έχει στο μυαλό του ο Καρανίκας και ο Τσίπρας για την ανικανότητα, την αγραμματοσύνη, την ιδιοτέλεια, την ασχετοσύνη και την επικινδυνότητα των πολιτικών τους αντιπάλων, τότε ποιές είναι οι πιθανότητες να παραδώσουν εκούσια την εξουσία σε τέτοια ανήθικα και ποταπά ανθρωπάρια;

*Ο κ. Δημήτρης Χριστοδουλάκης είναι Μαθηματικός, MSc Information Systems.